Касим Дал: Ердоган отказа да се срещне с Доган. ДПС е в пълна изолация

Кисим Дал в студиото на бТВ. Снимка: от екрана

Из интервюто в сутрешния блок на бТВ с Касим Дал, който беше изключен от ръководството на ДПС заради разпространено писмо, в което обвинява лидера Доган за положението на партията.

Водещи: Добро утро на Касим Дал, обвинен за клеветничество и провокация… След написването на онова писмо, в което обявявате, че каузата ДПС е изместена заради материални и всякакви други интереси от председателя, че сте салфетки.

Касим Дал: Аз искам да заявя, че стоя зад всяка моя дума и зад всяко мое действие. Не знам колегите на какво викат клеветничество, но всичко това което съм писал е вярно и стоя зад тези думи.

Водещ: В това „кърваво“ писмо споменавате за Държавна сигурност.

Касим Дал: Това беше капката, дето е пълна чашата, така да се каже. Аз дотогава, може да звучи като оправдание, не бях прочел досието на Ахмед Доган.

Водеща: Дотогава кога е, кога го прочетохте?

Касим Дал: След Националната конференция на Движението за права и свободи.

Водеща: Миналата година.

Касим Дал: И просто това така ме разтресе, че…

Водещ: Защо, какво? Вчера Христо Бисеров каза, че за това досие се знаело отдавна, той 17 години е зам.-председател.

Касим Дал: Това е толкова долно нещо, такава мръсотия, ти да клепаш, да донасяш за хората, които казваш, че са ти най-близки приятели, роднини.

Водеща: За вас клепал ли е?

Касим Дал: Аз просто не искам да влизам в тази тема, но всеки може да прочете, откакто законът…

Водещ: Всеки ще си каже Касим Дал отдавна познава Ахмед Доган и е бил наясно, че той е бил сътрудник. Кое е новото? Тук има, казвате приятели, близки.

Касим Дал: Аз казах, че познавам всички тези хора, за които е донасял и това е най-разтърсващото…

Водеща: Какво е донасял, много лични неща ли, несвързани с…

Касим Дал: Тези хора са честни хора, които са се борили за каузата на ДПС, за съжаление лично сегашния председател е донасял за тях. И Държавна сигурност, аз подчертавам това, че най-успешния проект на Държавна сигурност, това е Ахмед Доган.

Водеща: Вие вярвате в това, че той е внедрен, за да се създаде ДПС?

Касим Дал: Не че вярвам, а това е в документите.

Водещ: Какъв, какво е писал, какво е донасял?

Касим Дал: Хора, които са около него да са такива.

Кисим Дал в студиото на бТВ. Снимка: от екрана

Водещ: За какъв кръг от хора е писал, които са му били много близки и вие самият с Ахмед Доган…

Водеща: Вас клепал ли ви е? Прочетохте ли там, че и вие сте клепан?

Касим Дал: Вижте, аз всичко съм прочел. Съветвам всеки журналист да отиде да прочете, когато иска…

Водеща: Какво, клепал е за лични неща своите близки хора?

Касим Дал: Аз не искам да обяснявам…

Водещ: Има много хора от ДПС, които чакат да чуят от вас за какво става дума.

Касим Дал: Аз не искам тук да говорим за Държавна сигурност. Аз съм написал в писмото си, това е едно от обвиненията, другото обвинение е, че ДПС е във вътрешна и външна изолация. Да сте чули някой досега да се е срещал с Ахмед Доган в близките години или той да е правил среща с някой чуждестранен лидер или политик? Няма такова нещо. За съжаление в годините, особено последната година Движението за права и свободи е в пълна изолация.

…Много добре знаете, въпреки сигналите, които се дават и в ляво и в дясно, никой не иска да сяда на масата с Движението за права и свободи, даже не искат подкрепата за Движението за права и свободи. В случая в Габрово знаете, когато нашите структури решиха да подкрепят кандидата на ГЕРБ как се разграничиха от нас. Не може в такава изолация организацията да съществува, затова моето предложение е и съм заявил това, не се крия, не клеветя, председателят трябва да се оттегли, за да има нов лидер и нов шанс за ДПС.

Водеща: Бяхте ли приятели с Ахмед Доган? Можете ли да наречете Ахмед Доган свой приятел?

Касим Дал: Аз такъв човек не мога да нарека свой приятел, ние бяхме много добри познати и съратници, защото още от нелегалната организация сме заедно. Три години и половина сме били по затворите и от първия ден на учредяването на ДПС сме били заедно.

Водещ: Бихте ли коментирали твърденията, че вие имате амбиция да оглавите движението, и че всъщност това е някакъв реваншизъм, защото той ви е махнал от ръководството?

Касим Дал: Не случайно в писмото аз изрично подчертавам, че нямам такива амбиции и тук заявявам, че наистина аз нямам такива амбиции.

Водещ: Структурите се обръщат срещу вас.Касим Дал: За съжаление партийната машина добре работи. Имало, е обаждания до късните часове, натиск, вчера имаше и т. нар. председателски съвет, който го няма в устава на ДПС, но това са легитимните областни председатели и там е имало, меко казано, натиск върху областни председатели. Но факт е, органът, който трябва да работи между две национални конференции, по устав, Централният съвет, се свиква най-малко веднъж на три месеца, те не го свикват.

Водещ: Оставете устава, чувствате ли се като човек, който е ограбен, баща на ДПС ви наричат някои, че са ви взели рожбата, чувствате ли се така?

Касим Дал: Вече 13 месеца органът, който е избран от националната конференция, това са 175 души, не са свикани, а се свиква само Централното оперативно бюро, което председателят го е избрал…

Водещ: Над устава има и едни човешки отношения, затова ви питам.

Касим Дал: Човешките отношения, вижте, те всички граници минаха и затова чашата на търпението се изчерпа, аз затова говоря. Говоря това, което говорят хората по места, защото съм единственият, който обикаля структурите.

Водещ: Какво говорят?

Касим Дал: Всичко това, което съм писал в писмото, че е резил да вземеш 1,5 милиона, когато си лидер на една партия мандатоносител, четири мандата вече да не ходиш в парламента, да изолираш до такава степен ДПС, че последната година никой не иска да седне на масата с преговори.
Водещ: Защо нямахте среща?Касим Дал: Не знам, него трябва да попитате. Аз среща не съм отказвал, напротив, имаше и посредници да ни срещнат за година, но аз съм уверен, че той е такъв човек, че не може да ме погледне в очите, затова никога няма да седне на масата с мен.
Водещ: Последно когато се видяхте и какво си казахте, как се разделихте?Касим Дал: Ние сме се виждали, но тук става въпрос дали сме си говорили. Ние от година и нещо не си говорим.

Водещ: Нещо стана ли конкретно?

Касим Дал: Няма никаква комуникация, никаква връзка.

Водещ: Не сте ли обречен в този сблъсък, не сте ли губещият?

Касим Дал: …А, че един лидер превърна всичко това в лъжа и далавера, това е негов проблем.

Водещ: Вие не виждахте ли тази далавера, г-н Дал? Това е логичният въпрос.

Касим Дал: Ето сега казвам, казвам ги нещата в прав текст.

Водеща: През годините, когато ДПС беше мандатоносител се обвиняваха, включително и министри, правят се в момента разследвания, например срещу министерството, което е отпускало пари за мними бури, сещам се сега. Не ги ли знаехте тези неща, не ги ли говорехте, не ги ли коментирахте, че има фирми, които получават пари?

Касим Дал: Аз също казвам в това писмо, че ние не сме дали оценка за работата на нашите министри, за нашето управление. Това какво означава – че си зариваме главите в пясъка като щрауси и не виждаме проблемите, които сме създали.

Водеща: Нито един ли не ви подкрепи в тази ваша кауза в последния месец от ръководството на ДПС или какво, говорят ли си с вас останалите колеги днес?

Касим Дал: Много хора ме подкрепят и аз съм убеден, че най-малко 80-90% от всичко това, което съм казал, хората подкрепят, но за съжаление партийната машина така работи…

Водеща: Как?

Касим Дал: Като БКП, който има опит в това може да разбере какъв натиск има…

Водещ: Какво ще правите оттук насетне вие лично, след като да, вие сте създател, казвате поименно познавате членовете, има обаче инструктаж да ви изключат вероятно, и какво става с Касим Дал? Как си представяте, влизайки в тази битка изхода й за вас?

Водещите на сутрешния блок на бТВ. Снимка: от екрана

Касим Дал: Аз не съм се родил член на ДПС, особено в това ръководство. Има какво да правя. За мен са гласували над 33 000 души в регионите, водещите, мисля че, хайде да не почти всеки гласувал за мен, познавам поне 99% от тези хора. Мисля че съм допринесъл много за региона. Не знам дали има друг депутат… – 450 милиона инвестиции са направени с търговищкия регион, престоят още инвестиции, има как да допринеса за моите избиратели.

Водеща: Ще участвате ли по някакъв начин в предстоящите избори, местните например с кандидати, които са независими?

Касим Дал: Не, ще помагам на структурите в Търговище.

Кисим Дал в студиото на бТВ. Снимка: от екрана

Водеща: Да, но те са структури, които са към ДПС, което движение е на път да ви изключи май.

Касим Дал: Нека да ме изключат. Ето и тук също нарушението на устава на ДПС. Парламентарната група можеше да предложи на централния съвет моето изключване, а те директно решиха да ме изключат.

Водещ: Ще се борите ли да си върнете ДПС?

Касим Дал: Какво значи аз да си върна ДПС? Хората трябва да си върнат ДПС. Хората трябва да си отворят очите вече за това нещо.

Водеща: Имало ли е момент, в който ви е страх, страхувате ли се?

Касим Дал: Не, абсолютно. Аз никога не съм се страхувал и може би едно от нещата, които ме предизвикаха вчера да дойда в студиото ви бяха думите на Христо Бисеров и аз не знам, човек, който с моята автобиография на 22 години съм един от създателите на нелегалната организация. Три години и половина съм бил по затворите, аз не съм се страхувал по тоталитарно време да се изправя срещу режима, и сега не искам. Пак казвам, аз никога лични нападки не отправям, не знам той (б. р. – Бисеров) къде е бил тогава, но…

Водещ: Има една мистерия, свързана със срещата с Ердоган, тогава всички акцентираха на факта, че турският премиер нямаше среща с Ахмед Доган, а Касим Дал се е срещнал. Вчера и г-н Бисеров каза – ние очаквахме от г-н Дал да разкаже за тази среща. Как се осъществи тя и какво можем да открием зад тази среща, ключова ли е била?

Касим Дал: Срещата беше, аз наистина бях поканен в последния момент, дето се казва в 6 без 10 бях поканен, като председател на Групата за приятелство с България и Турция.

Водещ: Разбрахте ли защо Ахмед Доган не е поканен, наясно ли бяхте?

Касим Дал: Ръководството на Движението за права и свободи бяха поискали среща и такава среща имаше в протокола.

Водеща: ДПС е поискало среща с Ердоган?

Касим Дал: Точно така, но министър-председателя на Република Турция отказал такава среща.

Водещ: Защо? Разбрахте ли като отидохте?

Касим Дал: Точно заради този образ, който се създаде и тези гафове, които се направиха около лидера.

Водещ: Хонорара ли?

Касим Дал: И миналото му на агент на Държавна сигурност.

Водещ: Как го разбрахте, че това е поводът, който ги е накарал да се откажат да се срещнат?

Касим Дал: Аз се срещнах с министър-председателя и това ми беше заявено.

Водещ: От него ли?

Касим Дал: Но какво се случи на другия ден.

Кисим Дал в студиото на бТВ. Снимка: от екрана

Водещ: Той ли ви каза, извинявайте, че настоявам, от него ли разбрахте, че заради досиетата?

Касим Дал: Нека да свърша и пак ще се върна към това. На другия ден, когато Лютви Местан, защото повечето пъти той води заседанията, най-малкото той обявява дневния ред на заседанието на Централно оперативно бюро, се обърна към мен да дам информация за тази среща, аз най-грубо бях прекъснат от лидера на Движението за права и свободи, като той каза, че той никога такава среща не е искал и няма защо повече да се говори по този проблем.

Водеща: Не желае да бъде информиран и т. н.

Касим Дал: Точно.

Водещ: Бил е унижен, че е искал срещата, а тя е била отказана? Каза ли ви лично турският гост, че миналото на Ахмед Доган в Държавна сигурност е подов…

Касим Дал: Още в какъв прав текст да ви го кажа, казах, че аз имах среща с министър-председателя и това беше.

Водещ: И той ви обясни това.

Касим Дал: Това ми беше казано.

Водеща: Това е последният въпрос наистина. Какви са ви политическите планове, имате ли политически планове изобщо?

Касим Дал: Аз преди малко опитах се да обясня, в търговищкия регион така успях да привлека една от най-големите инвестиции в региона, ще продължа да помагам на хората.

Водещ: Как, влизане в местната власт или независим мажоритарен депутат някога, в 42-ия парламент?

Касим Дал: Аз съм депутат от ДПС.

Водеща: Вече май сте независим.

Касим Дал: Може много неща да иска ръководството, но аз се чувствам депутат от ДПС.

Водещ: Ще се борите за нов лидер?

Касим Дал: Аз съм казал, че час по-скоро, лидерът трябва да си отиде.

Водеща: Касим Дал. Благодаря ви много за това гостуване.

Със съкращения от агенция „Фокус“. Виж тук видео – цялото интервю.

БългарияИнтервю
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.