Отново „за“ и „против“ Сарацин в Германия

ДПА

Урсула Сарацин. Илюстрация: про-сарацин.нет

Името Сарацин отново е във вестникарските заглавия в Германия, но този път не става въпрос за Тило Сарацин, автор на бестселъра, който критикува мюсюлманските имигранти за това, че живеят от социални помощи (виж повече тук).

Сега на прицел е госпожа Сарацин. Петдесет и деветгодишната начална учителка се сблъска с бунт на родители, които я обвиняват, че е прекалено авторитарна и безчувствена към културните различия.

По принцип това щеше да е само местен проблем. Но заради брака си с Тило Сарацин, който миналата година разбуни духовете с книгата си, в която критикува имигрантите, че принизявали германската култура, сега негови привърженици твърдят, че либералите използвали обвиненията срещу нея, за да си отмъстят на съпруга й.

Шейсет и петгодишният Тило Сарацин вече напусна през есента германската централна банка заради шума, който се вдигна около книгата му „Германия се самоунищожава“. От нея бяха продадени най-малко 1,2 милиона екземпляра и се говори, че хонорарът му е бил 3 милиона евро.

Шумотевицата около книгата поутихна, но скоро след това първите страници на вестниците бяха изпъстрени със заглавия за строгите учителски методи на съпругата му Урсула Сарацин. Спорът този път е ожесточен, дори изпълнен с омраза, почти без нюанси.

Някои от опонентите на г-жа Сарацин сред учителите и родителите я описват като динозавър от образованието през 19 век, който тормози крехките деца. Госпожа Сарацин казва в своя защита, че истинският учител трябва да владее положението в класната стая.

Конфликтът ескалира до такава степен, че читателите, подкрепящи Сарацин, изпратиха грозни, заплашителни писма на директора и родителско-учителската асоциация на училището, в което Сарацин преподава във Вестенд, скъп района на Берлин. За писмата е била уведомена и полицията.

Противниците на Сарацин също са много ядосани. „В един справедлив свят учителки като нея трябва веднага да бъдат уволнени“, заяви разярен блогър. Проблемът стана достояние на цялата страна миналата седмица, след като седмичникът „Шпигел“ съобщи за жалба на над 50 родители от март 2009 г., в която те изтъкват, че учителката „губи контрол в клас и крещи на децата“.

Родителите на момче с двойно – германско и японско гражданство, били притеснени, че Сарацин няколко пъти нарекла сина им „Сузуки“, като японската марка автомобили и мотори. Те обясниха, че това предизвикало смеха на останалите деца, които започнали да наричат сина им по същия начин.

Твърди се, че през 2001 г. Сарацин е ударила момче с музикален инструмент, с флажолет, допълва берлинският вестник „Тагесшпигел“. Сарацин го удари по главата с флажолета, заяви бащата на момчето, цитиран от вестника.

Сарацин даде интервюта в своя защита. „Като учител трябва да упражнявам властта си. Но не съм авторитарна. Просто определям правила, които учениците трябва да спазват. Това ми е работата“, заяви тя за консервативния седмичник „Фокус“. „Никога не крещя в класната стая“, заяви госпожа Сарацин за неделния вестник „Билд ам зонтаг“.

По нейните думи „Сузуки“ е било неволна грешка на езика. Тя обясни още, че нито родителите, нито момчето някога са й се оплаквали за това. Според Сарацин няколко родители на деца от турския етнос в класа я клеветят. „Директорът на училището и един определен учител ме преследват“, допълни тя.

Имайки предвид, че медиите не могат да следят работата й в час, дебатът се върти предимно около предположения. Сарацин твърди, че е тормозена заради полемиката, която предизвика съпругът й – дори преди да излезе книгата му той стана обект на недоволство като финансов министър на провинция Берлин, атакувайки хората, които получават социални помощи, и мюсюлманската традиция жените да ходят забрадени.

Тя смята, че критиките сега вместо към съпруга й се насочват срещу нея.
„Хората си казват: „Не можем да си го върнем на Сарацин, така че ще опитаме с госпожа Сарацин“, каза учителката, която с охота признава, че принадлежи към старата школа по отношение на образователните методи. Тя е в учителската професия 37 години и твърди, че децата в Берлин днес са много по-зле с концентрацията, отколкото едно време, и често не могат да прочетат дори една глава от книга.

Сарацин определи като абсурдна практиката на някои родители да казват сутрин на децата си: „Забавлявай се“ (или „приятно прекарване“ – бел. ред. ) преди да тръгнат за училище. „Така казваш на някой, който отива на парти. По-подходящо ще е да кажеш на детето :“Внимавай днес“, отбеляза Сарацин.

Отделът по образование в провинция Берлин омаловажи спора, като заяви, че родителите постоянно критикуват учителите. Министърът Юрген Золнер каза, че всяка година се подават жалби срещу стотици, понякога хиляди учители. Представител на отдела допълни: „Проверяваме всички подобни оплаквания“.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.