Милиони долари подкупи искат в руската милиция

В Москва бе задържан генералът от милицията Александър Боков за изнудване в размер на 46 милиона долара, пише в. „Росийская газета“. Директорът на Бюрото за координация на борбата с организираната престъпност в страните от ОНД поискал тази сума от бизнесмен през 2006 г. срещу съдействие в придобиването на контролния пакет от акциите на транспортно предприятие. Предприемачът платил най-малко 4,5 милиона долара капаро, но не получил обещаното и се оплакал във Федералната служба за сигурност.

Преди да стане „главен борец с организираната престъпност в ОНД“, Боков бил началник на главно управление в руското вътрешно министерство. Сдобил се с новия си пост благодарение на роднински връзки с тогавашния президент на Киргизстан Аскар Акаев, разказват източници от милицията. Сега генералът не може да бъде уволнен нито от руския министър на вътрешните работи, нито от президента на Руската федерация, а само от Съвета на вътрешните министри от страните в ОНД.

Според Интерфакс Боков и другите заподозрени по делото, които създали простъпна група за рекет, заплашвали президента на търговска банка и семейството му, от които искали 35 милиона долара, а също така отнели чрез измама 10 милиона долара от шефа на транспортна фирма. Инвестирали получените средства в недвижими имоти край Москва, в Кипър и Великобритания, твърди в. „Ведомости“.Според източник на всекидневника от органите на реда, в делото може да бъдат включени и други случаи на мошеничество и обсебване на бизнес чрез натиск.

Случаят е без прецедент, отбелязват изданията. Досега в Русия не са били задържани толкова високопоставени служители от милицията, заявил за всекидневника Кирил Кабанов, председател на Националния антикорупционен комитет. Електронният в. „Утро“ обаче припомня, че неотдавна в Русия бе арестуван Александър Булбов, също генерал, но от Службата за контрол върху наркотиците. През 2010 г. Булбов бе осъден на три години затвор условно за различни машинации.

Засега още не е повдигнато обвинение срещу Александър Боков, нито срещу другите арестувани – предполагаемите му съучастници Михаил Креймер, директор на Международния фонд за развитие на казачеството, и директора на компанията „Стройбетон“ Сергей Степанов, пише в. „Комерсант“.

Според материали на Федералната служба за сигурност на Русия, въз основа на които е образувал дело Следственият комитет на федералната прокуратура, тримата са въвлекли в противоправната си дейност „много длъжностни лица от правоохранителните структури и органите за контрол“ и не е изключено броят на разследваните да нарасне, допълва „Комерсант“.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.