ГЕРБ въведе нови глоби за шофьори или нови рушвети за полицаите?

Вестниците не информират, форумите кипят

Снимка: Булфото

Глобите за превишена скорост са увеличени, но отнемането на книжката за същото се отменя. Книжка ще се отнема само при системни, а не при драстични  нарушения – това е основното в поправките в Закона за движение по пътищата, които прие мнозинството на ГЕРБ тези дни. Законът се поправя за 29-и път. Само ГЕРБ го поправя трети път. Последният беше през лятото на миналата година.
Ето както е написал в един автомобилен форум анонимен шофьор, в разгорелия се лют спор за новите глоби:
“Аз съм от ония, дето им викате джигити и т. н. Имам 8 акта, и даже не съм си взел постановленията. От 3 години карам без талон, не знам колко точки имам и дали имам въобще останали точки. Като ме спрат, а то се случва често, или си давам рекет, или се обаждам на един комшия полицай (ако е възможно), или ми пишат нов акт.
Защо ви го казвам ли? Защото искам да направя едно официално изявление:
НИЩО НЯМА ДА ПЛАТЯ НА ТАЗИ ДЪРЖАВА!!!!!!!!!!!!! НИКОГА.” (Виж по-долу още мнения).

Промяната за закона предизвика взрив от коментари по форумите в интернет, един които е и горният.
Преобладава неодобрение, най-често се повтаря тезата, че глобите са несъразмерни на доходите на хората в страната (виж ги по-долу) и така “милиционерското правителство” на Борисов и Цветанов се е погрижило да увеличи рушветите за проверяващите полицаи (виж по-долу и някои по интересни мнения).
На второ място по форумите се изказва предположението, че целта е да се съберат повече пари от шофьорите и това ще удари най-вече по-бедните, а онези с лимузините и джиповете ще се чувстват по-комфортно от преди, защото вече не са така заплашени с отнемане на книжка.
Сега, ако караш с 200 км в час по магистралата за Пловдив, няма риск да ти вземат книжката, а ще платиш глоба от 650 лв. Само при “системно” превишение (което не е пояснено в закона какво значи – 3-4-5 пъти?) могат да ти вземат книжката временно. Досега за превишение на скоростта с над 30 км над ограничението беше предвидено отнемането на книжката за 1, 2 или 3 месеца още при първо нарушение.

Доколко добри или лоши са поправките?
Увеличенията са интересни, показват нещо като финансов разчет за взимане на повече пари, а не толкова за санкциониране.
Впрочем, гласуваните на второ четене поправки минала седмица още не са излезли в “Държавен вестник”, а вестниците съобщават само частични и дори противоречиви данни за тях. Не е ясно в информациите и кога става дума за превишение в населено място, кога – извън населено. Така една от най-важните функции на вестниците – да информират за неща от първостепенна важност, които засягат всеки шофьор и обществото като цяло, не е изпълнена. Всяка медия дава акцент в информации за една или друга подробност от закона, но никой не изкара в таблица наказанията за превишена скорост и др. В e-vestnik се опитваме да дадем представа със събраните оттук-оттам данни. Където няма информация, е оставено празно място.

Ето така изглеждат новите глоби при превишение на скоростта, сравнени със старите:

В населени места

Превишение с 10 км в час – 20 лв. (до сега – 10 лв.)
Превишение от 11 до 20 км в час – 50 лв. (до сега – 30 лв.)
Превишение с 21 до 30 км в час – …. (до сега – 100 лв.)
Превишение с 31 до 40 км в час – 200 лв. (до сега – 150 лв. + отнемане на книжката за 1 месец)
Превишение с 41 до 50 км в час –  300 лв. (до сега – 200 лв. + отнемане на книжката за 2 месеца)
Превишение над 50 км в час – 350 лв. (до сега 250 лв. + отнемане на книжката за 3 месеца).

С поправките в закона от януари 2011 г. за превишение над 50 км се предвижда и допълнителна глоба от по 50 лв. за всеки 5 км превишение:
Превишение с 55 км в час – 400 лв.
Превишение с 60 км в час – 450 лв.
Превишение с 65 км в час – 500 лв.
Превишение с 70 км в час – 550 лв.
Превишение с 75 км в час – 600 лв. и т. н.

Отнемане на книжката се предвижда за системни нарушения, без да е пояснено конкретно какво означава.

За превишаване на скоростта извън населено място

Превишение с 10 км в час – 20 лв. (до сега – 10 лв.)
Превишение от 11 до 20 км в час – …(до сега – 30 лв.)
Превишение с 21 до 30 км в час – …. (до сега – 50 лв.)
Превишение с 31 до 40 км в час – …. (до сега – 100 лв. + отнемане на книжката за 1 месец)
Превишение с 41 до 50 км в час – …. (до сега – 150 лв. + отнемане на книжката за 2 месеца)
Превишение над 50 км в час – 350 лв. (до сега 200 лв. + отнемане на книжката за 3 месеца).
За превишение над 50 км се предвижда и допълнителна глоба от 50 лв. за всеки 5 км превишение:
Превишение с 55 км в час – 400 лв.
Превишение с 60 км в час – 450 лв.
Превишение с 65 км в час – 500 лв.
Превишение с 70 км в час – 550 лв.
Превишение с 75 км в час – 600 лв. и т. н.

Виж тук информации в медиите – “Труд”, “24 часа”, dir.bg, “Новинар”, „Медиапул„, „Дневник„.
Други по-важна глоба, въведена с поправките в закона е при шофиране в бус лентата – между 50 и 200 лева и отнемане на книжката за срок от един до шест месеца. Предвидена е по-улеснена процедура за събиране на глобите. Има и отстъпка от 30%, ако глобата се плати в седмичен срок.

Разчетите на глобите са спорни

Шофьорите в България са недисциплинирани и санкциите трябва да се увеличат. Но проблемът не е в размера на глобата, а в прилагането на закона. Например сега при засичане на скоростта с камера няма да се отнемат точки, което е необяснимо. Най-опасни на пътя са шофьорите на джипове и по-мощни лимузини, а за тях новите санкции са облекчение – те са платежоспособни и могат да си ги позволят. Досега рискуваха при превишение да загубят книжката си, сега – не.

По правило всички шофьори сега ще чуват, като ги спрат катаджии, една реплика – „Глобата за вашето нарушение по нови закон е 200 лв….“ Един неуловим намек, че шофьорът трябва да започне да се моли и в крайна сметка да се бръкне. Проверяващите полицаи са най-печеливши от промените в закона. Но досега никой не предлага система за контрол и санкции над униформените. В Грузия например, поради подкупност и неефективност е разформирована цялата пътна полиция, и после с конкурс е назначен изцяло нов КАТ. Промяната била забележителна, подобренията – видими.

Друг спорен момент в ремонтирания закон са малките превишения. Например при отчитане на скоростта в Швейцария и в някои европейски страни се дава 7 км в час толеранс. Тоест – ако караш със 140 км при ограничение 120 км, се изваждат 7 км и се санкционира за 133 км. Така се отчита възможноста за грешка от радара, каквито се получават при определени метеорологични условия, плюс известна неточност на километража. В България няма такъв толеранс.

Ще възникнат бъркотии и с електронните фишове, които се издават след засичане с радар и камера. В закона не е решен ясно въпросът какво става, когато нарушителят започва да твърди, че не той е шофирал, а друг човек.
Не се знае какво ще стане, когато посоченото лице отрече да е карало въпросната кола. Как ще се докаже кой е бил зад волана? В Западна Европа снимките с камера са едно от най-ефективните средства срещу нарушенията. Тук недоправеният закон може да обезсмисли камерите и контролът да наблегне на традиционния катаджия и неминуемия рушвет.
Ето избрани коментари за новите глоби от един от автомобилните форуми в българския интернет:

Това е абсолютен рекет! Тези полицаи не излизат на улицата да въвеждат ред и да ни пазят, а с единствената цел да правят повече глоби и някой друг лев за тях!”

***

„Добре и какво печелим от цялата работа?! Пак тези с джиповете ще си правят каквото си искат?! Какво като са го глобили 50 или 100 лева?! Даже вече няма да им взимат точки на тия ?! Освен това има места, където са толкова малоумни ограниченията, че просто се чудя кой ги спазва?!?!?!”

***

“Не може в една държава минималната работна заплата да е 200 лв., а глоба, примерно ако си превишил с 30 км, да е по голяма като размер. Глобите са нереално високи за нашия стандарт на живот.”

***

“Водачите, който разполагат със средства, глобите в никакъв случай няма да ги направят по дисциплинирани. В момента ще стане обратното – те ще си карат как им е кеф – нали ще си платят, няма да има отнемане на книжката. А за обикновенния човек пак ще важи правилото “сиромах човек жив дявол”.

***
“ГЕРБ дойдоха на власт в името на народа и сега си го връщат на народа. Какво очаквате от правителство от полицаи и шефове на охранителни фирми? Тези глоби единствено се грижат за рушветите на полицаите и няма да имат никакъв друг ефект освен все по-пълно задоволяване на нарастващите потребности на Народната ни полиция. В София, ако си плащаш, разчленен труп в багажника можеш да возиш, докато се вмирише и няма да имаш проблем – само да си плащаш на полицаите. Какво да кажем за неудачно поставените знаци – 4 ленти , а с ограничения от 50 и 60 км. Новия закон ще донапълни и без това препълнените гуши на полицията. Какво друго от ГЕРБ – който цял живот е рекетирал, друго не може да се научи.”

***

“Въпросът е не дали да се спазват или не, а дали са правилни. Ми не са, бе човече. Ще ти дам пример – по пътя за Банско при комплекс „Реденка“ до Разлог на разстояние 150 м има 4 (ЧЕТИРИ) знака, регулиращи скороста. Е кои да спазваш? Буквално след 150 м си стоят фатмаците на една чешмичка и те глобяват за първия знак (50) нищо че последният е 60 км. Като тръгнеш да им искаш обяснение, ти казват, че другите са поставени от пътното и не са важни за КАТ. Е, как ти звучи това? Това пътно да не е марсианско бе? Пролетта бях в Австрия – пътища масълце, седмична винетка на цената на българската седмична, знак през 7-8 километра, полицай видях един едиствен път като спуках гума и отбих в страни да я сменя. Дойдоха на 5-тата минута, без да съм се обаждал никъде, единият си сложи ръкавици и ми помогна да сменя гумата. Накрая се снимахме и се разделихме като приятели. Човекът беше с 2 висшета и говореше 3 езика. Кажи ми, кога ще стане това в България? Ето, това е реалноста – пълна корупция, пълно безхаберие и само хватки за пълнене на бюджета, а контрата си върви с пълна пара. Ми правилно – ГЕРБ е млада парти трябва да се замогне, че идват избори. Всъщност най големият проблем е, че всеки се опитва да мачка и минималните зародиши на гражданско общество. Но на хората май взе да им писва.”

***

„Нямам нищо против да ми бръкнат в джоба, ако нарушавам закона, но първо да ми напълнят джоба че да има за бъркане. После да ми осигурят условия на пътя, за да оправдаят гражданската, данъка, винетката, прегледа и др. И най-накрая, но не на последно място по важност, ако може да имаме наистина добре издържани и справедливи закони без вратички за тарикатите (повярвайте ми трудно ще намерите закон у нас, който да няма някакъв начин да заобиколиш). Ей тогава ще се нарека европеец и ще си плащам и по 100 лв. на 10 км. превишена скорост. А до тогава НИТО СТОТИНКА НА ДЪРЖАВАТА!!!“

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.