Бизнесът на ГДБОП – гони Арена и Замунда и толерира Дата.бг. Бойкот!

Два дни вълнения – Замунда и Арена, сайтовете за обмен на филми, нещо блокираха. Единият – Арена – заподозря, че атаката идва от друг конкурентен сайт – data.bg – всичко е обяснено тук.

В e-vestnik преди близо година и в предишни години сме писали за странното любовно отношение на ГДБОП и Явор Колев към сайта data.bg, който продава музика и филми с есемеси (виж тук). Същото правеше и Арена по-рано, но сега там има само торенти, чрез които потребителите обменят филми и музика помежду си.

С Дата.бг не е така – измислено е, ако не искаш да чакаш, да си свалиш музика направо от сървъра на сайта с есемес. Това е дирекна търговия, а не обмен на файлове между потребителите.

И ГДБОП постоянно заплашва Арена и Замунда, но си трае за Дата.бг. Дори, както е видно от сайта Арена, Колев заплашва техни рекламодатели и ги притиска да спрат да рекламират там. Съзнава ли Колев, че по-този начин се намесва в бизнесотношения и насочва рекламодателите към толерирания от него сайт Дата.бг?
С бизнес ли се занимават в ГДБОП?

С какво е специфично българското пиратство? С това, че е отглеждано от местните власти. На Запад съдят и вкарват в затвора дори домакиня, която си теглила и качвала нещо филми  и музика някъде си. Тук не обмен на файлове, ами търговията на Дата.бг е оставена да се развива свободно.

Едно е да си разменят файлове самите потребители чрез разни сайтове, друго е сайт да ти продават музика с есемеси.

Както известно, всеки бизнес в България процъфтява като си плаща на самите власти. Как да се обясни защо Дата.бг е толериран от самото МВР и ГДБОП?

В България дори пиратската партия беше учредена от бивши служители от ДАНС (такъв е председателят й) и кой знае какви още (виж тук и тук).

Някой още съмнява ли се, че пиратството в България не e свързано със службите?

Единственото средство за съпротива е потребителят да направи бойкот на толерирания от службите сайт data.bg.

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.