Абу Даби – екология сред океан от петрол

Франс прес

Изглед от бъдещия екологичен град Масдар. Илюстрация: фирмен сайт

Абу Даби плува в океан от петрол и е един от най-големите източници на въглероден диоксид на планетата. Това обаче не му пречи да изтъква постиженията си в областта на екологията – по-специално футуристичния проект Масдар – за да се превърне в защитник на зелената кауза.

В емирството мобилизацията срещу климатичните промени не е очевадна – слънчевите, даже и термичните панели, са рядкост по нажежените от слънцето покриви. Абу Даби е част от Обединените арабски емирства, една федерална държава с най-голям процент въглеродни емисии на глава от населението в света.

Това не пречи на емирството да е домакин всяка година от четири години насам на Световната среща на върха за бъдещето на енергетиката. На нея главните доставчици на чисти енергии се събират, за да обменят информация и да представят последните нововъведения в сферата на борбата с климатичните промени. Абу Даби дори получи правото да подслони седалището на Международната агенция за възобновяеми енергии, въпреки критиките относно неговите вредни емисии.

Преди броени дни генералният секретар на ООН Бан Ки-мун, дошъл да участва в срещата на върха заедно с множество чуждестранни гости, приветства усилията на емирството да насърчи чистите технологии. „Инициативата на Масдар показва воля да се върви напред, да се излезе от епохата на фосилните енергии, да се напредва към бъдещето на възобновяемите енергии“, подчерта Бан.

Масдар, институция създадена през 2006 г. от правителството, е натоварена със задачата да развива възобновяемите енергии и трайните технологии. Нейният най-открояващ се проект е екоградчето Масдар – едно футуристично населено място, което сега се строи в покрайнините на Абу Даби и което няма да бъде източник на никакви емисии CO2.

Масдар сити е замислен така, че да подслони 40 хил. души на площ от 6 кв.км, след като бъде завършен напълно в периода 2020-2025 г. В града засега живеят само 175 студенти, които се нанесоха там през октомври. Техният кампус, чиито покриви са покрити с фотоволтаични панели, е за момента единствената готова сграда в екоградчето, към която има и парк за слънчева енергия.

„Разполагаме тук с фотоволтаична система с мощност от 10 мегавата. Тя произвежда енергия в излишък за момента, която ние „инжектираме“ в националната електрическа мрежа“, разказва Франк Ваутърс, директор на Масдар пауър.

Освен това в Масдар френската петролна компания „Тотал“ и испанската „Абенгоа“ строят централа за концентрирана слънчева енергия с мощност от 100 мегавата. Централата, кръстена Шамс 1, е представяна като най-голямата в света. Тя би трябвало да започне да захранва енергийната мрежа идния август

Масдар работи също така извън ОАЕ, инвестирайки в чужди компании за чисти енергии. „Вложили сме няколко милиарда долара в проекти в процес на реализиране“, подчертава Ваутърс. Като пример той посочва вятърния парк Лондон Арей в устието на река Темза, който би трябвало да бъде най-големият в света.

И ако Абу Даби е единственото място в Персийския залив, чиито власти си дават сметка за екологичните предизвикателства, то не всички обявени от Масдар проекти са се материализирали. Така например проект за производството на слънчеви панели в Абу Даби беше изоставен заради спад в цените на тези панели и заради липсата на местен пазар.

Масдар сити, който първоначално трябваше да бъде готов през 2016 г., сега няма да бъде завършен по-рано от 2020 г. заради стагнацията на пазара на недвижими имоти. А Абу Даби, който разполага с петролни запаси от 98,2 милиарда барела, все още не е притиснат до стената, та да промени манталитета си.

Неговото население е свикнало да разполага с петрол, с обезсолена вода и с енергия на субсидирани от държавата цени. А всичко това е истинско бедствие за околната среда.

По БТА

Здраве, Наука & Tex
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.