Япония вече не иска якудза

Японската мафия се сблъсква с нарастваща непримиримост след десетилетия безнаказаност

Франс прес

Членове на якудза с характерни татуировки

„Бандитите не са добре дошли.“ Тази табела пред строежа на кула в Токио изглежда близко до ума, но в Япония тя символизира появата на по-остра реакция към якудза след десетилетия безнаказаност. Като повечето мафиотски групировки, якудза забогатяха чрез незаконните залагания, наркотиците, проституцията и лихварството. Обаче за разлика от китайските триади или италианските мафии, японската организирана престъпност не е тайно общество и води дейността си открито от известни на всички офиси.

Представяйки се като благотворителни организации, якудза отдавна поддържат отношения с консервативните политици, които почти без прекъсване управляват страната след Втората световна война. Полицията бе склонна да ги оставя на мира, защото разчиташе на тях за овладяването на дребната престъпност, стига да не нападат пряко обикновените граждани.

Този начин на действие обаче бе нарушен през последните години от Кодокаи – фракция в най-могъщия престъпен синдикат Ямагучи-гуми, обяснява Джейк Аделстийн, който в продължение на десет години отразяваше полицейските новини за голям японски ежедневник. „Якудза трябваше да стоят в сянка, полицията в някаква степен толерираше съществуването ми“, припомня той. Кодокаи обаче действала особено грубо, като заплашила дори полицаи и семействата им. „Те си спечелиха репутация, че нападат и обикновени хора“, подчертава Аделстийн.

В края на миналата година полицията зрелищно арестува Кийоши Такаяма, предполагаем лидер на фракцията Кодокаи и смятан за фактически водач на целия Ямагучи-гуми, чийто шеф Кеничи Шинода е зад решетките от 2005 г. за нарушаване на закона за оръжията. Третият в йерархията на организацията Тадаши Ирие също бе задържан в края на 2010 г. Тези задържания, които човек трудно би си могъл да представи преди няколко години, бяха извършени под ръководството на Такахару Андо – началникът на полицията, който обяви война на якудза.

Според Аделстийн Андо е „Елиът Нес, когото японците очакваха – смел и с тактически усет“. Приемането на закон за борба с организираната престъпност през 2008 г. улесни работата на разследващите органи. Все повече области на архипелага приемат нормативни актове, които поставят извън закона предприятията, които финансират мафиотски организации. Законодателството вече държи шефовете на якудза отговорни за престъпленията, извършени от техни подчинени, а в договорите между фирми вече има клауза, че страните не членуват в никоя „група с антисоциална дейност“ – евфемизъм за якудза.

Насърчени от новото отношение на властите и полицията, местните жители се организираха в комитети за отхвърляне на идването на мафиотски групировки в офиси в квартала им. Строителният сектор също започна да реагира, след като досега компаниите му редовно използваха услугите на якудза за набиране на временни работници, потушаване на стачни действия или сплашване на местни жители, които са против някои строителен проект.

Пред Токио Скай Трий, бъдещата излъчвателна кула, която ще достигне 634 м височина, рисунка с персонаж от манга с вдигнати юмруци обявява, че проектът се извършва без мафиотска замесеност. „Времената се промениха. Сега е моментът ясно да се каже „не“, подчертава Хирокадзу Сато, отговорник на строежа на театъра Кабукидза в богатия квартал Гиндза, където якудза са персона нон грата.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.