Лекари масово бягат в чужбина. Бойко и Цецо им биха шута. И на учени…

Анестезиолози и хирурзи масово напускат България, съобщи шефът на лекарския съюз. Освен тях има отлив на уролози, ортопеди, травматолози, акушер-гинеколози, педиатри и патоанатоми. След изцепките на Цветанов, вероятно отливът на акушер-гинеколози ще се увеличи.

Впрочем премиерът Борисов даде старт на войната срещу лекарите, като започна още от първите месеци на управлението си да ги обвинява, че взимат по 40 хил. лв. заплата.

Пригласяше му и културният министър Рашидов, а услужливите вестници и телевизии правеха репортажи за крадливите лекари от цялата страна.

Е, сега берем плодовете.

За 2010 г.- над 500 лекари са заминали да работят в чужбина, показва статистиката на Лекарския съюз. Той издава специални документи за заминаващите на работа, затова има статистика. През 2009 г. броят на напусналите лекари е 400, а през 2008 г. – 380.

Излиза, че под мъдрото ръководство на вожда и учителя Борисов и верните му съратници Цветанов и …поредица здравни министри, лекарите в България се развиват добре – намират си работа в чужбина.

Според статистиката най-много заминават за Германия, Франция, Англия, Северна Ирландия, Дания, Швеция. По данни на Дружеството на анестезиолозите за няколко години от 1500 в България са останали едва 600 анестезиолози. Заплатата на един такъв специалист у нас е 700-800 лева. В Европа – 5-6 хил. евро. Нека Борисов пак се провикне, че били високи лекарските заплати.

А патоанатомите били под критичния минимум – едва 70-80 души в цялата страна. За какво служат те ли? При сегашната властваща простащина наистина трябва да се обяснява. Патоанатомът казва какво точно е причинило смъртта, от което лекарите си правят изводите как да се лекува едно или друго. И за да се докаже едно убийство, е нужен патоанатом.

Но точно затова те в България са подложени на натиск от полицията – например онзи случай с полицаите в Благоевград, които убиха човек при арест. Патонатомът, който доказа, че са го убили с бой, проф. Раданов, се самоуби, а след него направиха 3 нови експертизи, 2 години по-късно, за да оневинят полицаите-убийци. Но съдът все пак ги осъди, макар да им намали присъдите.

И лабораторните лекари в България са само 280. Това е също катастрофа – без тях не могат да се поставят точни диагнози и лекарите лекуват на тъмно.

Кандидатстващите да следват медицина намаляват от година на година… Затова пък кандидатстващите в полицейската академия се увеличават – по данни на ректора й за 1 място се борят 13 души.

Това са приоритетите на държавата.

Впрочем така е и с учените, които сегашното правителство изкара тунеядци и търтеи. Всякакви по-интелектуални професии се изнасят навън, защото не виждат шанс в държавата.

Но полицейщината процъфтява.

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.