Премиерът: Край Котоошу се чувствам дребен, слаб и недохранен – още смешки от Япония

Бойко Борисов и членове на делегацията наблюдават как се разфасова риба тон. Снимка: пресслужба на Министерския съвет

Край Котоошу се чувствам дребен, слаб и недохранен – Заявил Бойко Борисов при посещението си в Япония. „Труд“ и „24 часа“ публикуваха почти еднакви репортажи, тъй като там е бил само пратеникът на „24 часа“. Ето някои цитати от тях:

„Някъде на заден план изниква премиерът Бойко Борисов. Приемът е за него в последния ден от визитата му в Япония. За ужас на домакините той подминава сградата на посолството и се мушва в градината, където на маса е просната едричка риба тон, 108 кг.
„Я, това е истинска риба тон. Действително си мислех, че е играчка“, възкликва премиерът. Светкавиците на фотоапаратите просветват, премиерът влиза в посолството и се оказва рамо до рамо с Котоошу.
„На всички срещи, на които отидем – с престолонаследника, с премиера, в парламента – всички започват с Котоошу. Понеже си бил и най-красивият тук, усмихва се Борисов. И се интересува:

– Колко килограма си?

– 155.

– 155? Знаеш ли, казват, че трябва да наддадеш още 30 кг и ще ги биеш всичките.

Идва моментът на традиционната церемония за разчупване на буре със саке. Премиерът, Котоошу и министрите навличат приличащи на сини халати дрехи, грабват по един дървен чук…, блъсват като един капака на бурето. И естествено толкова мощно го пръсват, че си оплискват краката със саке. Традицията на разбиването е на 400 г. и символизира предстоящите успехи. Със специални дървени черпаци сакето е налято в квадратни дървени сувенирни чашки, с изписано на тях име на премиера Бойко Борисов – на български и с японски йероглифи. „Ааа, чашки раздаваме за спомен – отново се шегува той. – Ще взема по една за Цецо и Дянков.“

Последната церемония за вечерта е посветена на огромната риба тон в двора. Майстори с огромни ножове разфасоват „плячката“ си. Щом отрязват шийната перка, Борисов казва: „Това май е най-мазното. Полях се със саке, сега и с риба тон, ако се оцапам и ще стана вмирисан“. После се провиква към Котоошу:

– Жена ти готви ли такава риба?

– Само професионалисти могат да я нарежат – казва Калоян.

– Във вашето село прасета клали ли сте навремето? Помня дядо ми, като заколи прасето, и за два часа с греяна ракия, и го развасова ей така… на ивички, на ивички.“

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.