Атентатът на летище „Домодедово“ – удар за Кремъл

Ройтерс

Президентът Медведев в московски храм в деня на траур за жертвите от „Домодедово“. Снимка: официален сайт

Бомбеното нападение на най-натовареното летище в Русия в понеделник нанесе удар на управляващия тандем на президента Дмитрий Медведев и министър-председателя Владимир Путин, като хвърли сянка върху усилията за привличане на чужди инвестиции и за гарантиране на сигурността в година на избори.

Самоубийственият атентат, при който бяха убити най-малко 35 души и бяха ранени около 150, подчертава неспособността на Путин да спре бунтовническата дейност след повече от десет години на власт.

Атаката накара Медведев да отложи заминаването си за Световния икономически форум в Давос, Швейцария, където се очаква той да рекламира Русия като място за инвестиции с надеждата да привлече още пари за модернизиране на разчитащата на енергетиката икономика.

В коментар в „Туитър“ по-малко от два часа след експлозията, поразила залата за пристигащи от международни полети, Медведев се зарече да открие и накаже отговорните. Полицията заяви, че ще повиши мерките за сигурност.

Тези обещания ще прозвучат кухо за мнозина в страна, тормозена от ислямистки бунтовници в разорения Северен Кавказ. Критиците на Кремъл казват, че кампанията е подхранвана от корупция и беззаконие, които също помагат на бойците да се измъкват през пролуките в правоприлагащата система.

Атаката на летище „Домодедово“ беше извършена по-малко от година, след като две самоубийствени атентаторки от севернокавказката република Дагестан взривиха експлозиви в московското метро по време на сутрешния пиков час на 29 март, убивайки 40 души.

Тя беше зловещо напомняне за нападенията през 2004 г., когато атентатори се качиха с помощта на подкупи на два полета от „Домодедово“ и взривиха експлозиви, като свалиха двата самолета и убиха 90 души. Те бяха извършени дни преди трагедията със заложниците в училище в населения с християнско малцинство град Беслан в Северен Кавказ.

„Засега стратегията на заемане с първопричините за атаките се проваля и службите за сигурност не успяват да противодействат на операциите на бойците“, каза за Ройтерс специалистът по Евразия Матю Клемънтс от изследователския институт „Джейнс информейшън груп“ в Лондон. През последните години „бойците, действащи в Северен Кавказ, увеличават обхвата на операциите в самия Северен Кавказ и го разширяват към „сърцевината“ на Русия“, каза той.

Клемънтс не вижда пряка връзка с парламентарните избори по-късно тази година и с президентския вот през 2012 г., но според него има „повишен риск от още нападения срещу значими цели в Русия и обществени места в Москва и други градове“.

Тези поразии обаче не са достатъчни, за да съборят управляващата партия „Единна Русия“, която се очаква да запази господството си в парламента на вота през декември, камо ли да попречат на избрания от Путин кандидат да влезе в Кремъл на вота през март 2012 г.

„Москва не вярва на сълзи“

Мнозина очакват, че Путин, който се издигна до президентския пост, след като поведе страната във втора опустошителна война срещу чеченските бунтовници в Чечения през 1999 г., ще се върне в Кремъл през 2012 г. или ще подкрепи Медведев за втори мандат.

Но атентатът би могъл да подкопае общественото доверие в двамата лидери, които през последните месеци се бореха с летните горски пожари и задушаващия дим, които взеха стотици жертви, и с расисткото насилие, при което крайни националисти взеха на прицел малцинствата, главно мюсюлманите.

Президентът на базирания във Вашингтон изследователски център „Джеймстаун“ Глен Хауърд каза, че това би „изострило още повече напрежението, породено от демонстрациите на крайната десница в Москва“.

Финансови анализатори изтъкнаха, че инвеститорите в Русия, подобно на обикновените й граждани, са свикнали с терористичните нападения и че нейните пазари бързо са се възстановявали след предишни атаки.

„Москва не вярва на сълзи“, каза главният управител на фондове в инвестиционната фирма „Вермут асет мениджмънт“ Джон Уинсъл Дейвис, като цитира заглавието на съветски филм, превърнало се в символ на невъзмутимостта на много руснаци и инвеститори в страната.

„Не мисля, че едно бомбено нападение ще спре някой голям инвеститор да инвестира в някоя голяма руска компания“, заяви Жолт Пап от инвестиционната фирма „Ю Би Пи асет мениджмънт“.  „Русия е политически стабилна страна, забележително стабилна… и други фактори като цената на петрола играят много по-голяма роля“, каза той.

Но атентатът нанася пореден удар на образа на Русия в чужбина, помрачен през последните седмици от новата шестгодишна присъда на намиращия се отдавна в затвора бивш петролен магнат Михаил Ходорковски.

Изглежда малко вероятно Медведев да отмени напълно посещението си в Давос, където главният му икономически съветник каза, че основното му послание ще бъде, че вратата на Русия е отворена за чужди инвестиции. Телевизионните кадри от потъналото в дим „Домодедово“ след атентата изпратиха друго послание: влезте на ваш собствен риск.

„Домодедово“, което някога беше хаотично и разнебитено място със структура на съветска жп гара, сега е обновена руска витрина пред света и обслужва множество международни авиолинии.  След атентата германската авиокомпания „Луфтханза“ за кратко спря полетите до Москва, а най-малко един полет на „Бритиш еъруейс“ до „Домодедово“ се върна към Лондон.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.