Обама: Сега е „моментът „Спутник“ за нашето поколение

Барак Обама произнася пред Конгреса словото си „За състоянието на съюза“. Снимка: Белия дом

Световният икономически ред се е променил за едно поколение, заяви президентът на САЩ Барак Обама в речта си „За състоянието на съюза“ и призова своята страна да инвестира в иновации, за да бъде на висотата на засилващите се Китай и Индия. Обама подчерта, че мнозина американци си спомнят за времето преди глобализацията, когато е било достатъчно да работят упорито, за да получават прилична заплата и социални придобивки.

„Но светът се е променил и за мнозина промяната беше болезнена. Правилата са се променили. За едно поколение, технологичните революции промениха начина, по който живеем, работим и търгуваме“, отбеляза той. Изправени пред нарастването на новите индустриални сили като Индия и Китай, Обама призова сънародниците си да не губят смелост и подчерта, че САЩ все още притежават най-проспериращата световна икономика

„Да, светът се промени. Борбата за работни места е реалност. Но това не трябва да ни обезкуражава, а да ни мотивира“, заяви президентът, като призова своите републикански противници да подкрепят неговите инвестиции в иновации и образование.“ В речта си американският президент призова към създаване на нови работни места, използвайки нова и необичайна за политическия си език метафора – „моментът „Спутник“, при това употребявайки руската дума за спътник.

САЩ днес имат шанс да дръпнат напред в развитието, подобно на скока, който бе постигнат чрез „космическата надпревара“ със СССР преди половин век, заяви Обама в посланието си. „Тогава, „когато Съветите ни победиха, излизайки в Космоса с изстрелването (на първия спътник на Земята през 1957 г.) нямахме и най-малка представа как ще надделеем над тях в борбата за стигане до Луната. Науката не беше на това равнище. НАСА изобщо я нямаше“, каза американският президент. Въпреки това, подчерта той, „след като вложихме средства в повишаването на качеството на научните изследвания и в образованието, ние не само надминахме Съветите, ние отприщихме вълна от иновации, която създаде нови отрасли на промишлеността и милиони нови работни места“.

„Сегашният момент е за нашето поколение това, което беше времето на Спутник, каза Обама. Сега за гражданите на САЩ от решаващо значение е дали ще има нови работни места и нови отрасли, дали те ще бъдат създадени в тяхната страна или някъде другаде, дали Америка ще съумее да запази лидерството си, превърнало я не просто в място на картата, а в светлина за света.“

В словото си, което беше доминирано от икономически въпроси, Обама предложи да се замразят вътрешните разходи за пет години. По думите му това ще позволи да се съкрати дефицитът с над 400 млрд. долара в течение на следващото десетилетие и да се намали разходната част на бюджета до най-ниското си равнище от времето на президента Дуайт Айзенхауер (1953-1961 г). Президентът призна, че тези мерки ще изискват болезнени съкращения и припомни, че вече са замразени заплатите на федералните служители през следващите две години.

Опозицията обаче не изглежда убедена в необходимостта да отстъпи от позициите си. Председателят на комисията по бюджета на Камарата на представителите, републиканецът Том Райън, обвини Обама, че е въвлякъл САЩ в опасна спирала. „Нашата страна приближава ръба на пропастта. Достигнахме до момента, в който ако не се обуздае разрастването на правителството, най-добрият век за САЩ ще е бил предишният“, заяви той в официалния си отговор на президентската реч.

Президентът заяви още, че САЩ трябва да решат „веднъж завинаги“ проблема с нелегалната имиграция. „Готов съм да работя с републиканците и демократите, за да защитя нашите граници, да наложа върховенство на закона и да се заемем с милионите работници без документи, които живеят в сянка. Знам, че дебатът ще бъде труден и ще трае дълго. Но тази вечер, нека постигнем споразумение да направим това усилие“, каза Обама.

Президентът показа решимостта си да реформира американската имиграционна система, но победата на републиканците на изборите през ноември може да усложни имиграционната реформа, каквато той иска, след като Републиканската партия пое контрола над долната камара на Конгреса. До 12 млн. нелегални имигранти вероятно живеят на територията на САЩ, сочат изследванията.

В речта си Обама призовава още за край на данъчните облекчения за най-богатите граждани на САЩ. „Ако наистина ни е грижа за дефицита, не можем да си позволим постоянно удължаване на данъчните облекчения за най-богатите 2% от американците. Преди да вземем пари от нашите училища, или стипендии от студентите, трябва да поискаме от милионерите ни да се откажат от данъчните си облекчения“, заявява той.

По отношение на чистата енергия Обама предупреди, че производството й ще доведе до нови работни места само ако бизнесът знае, че има пазар за това, което продава. „Затова ви предизвиквам да се присъедините към мен в определянето на нова цел – до 2035 г., 80% от американското електричество да идва от възобновяеми енергийни източници. Някои хора искат вятърна и слънчева енергия, други искат ядрена енергия, чисти въглища и природен газ. За да се постигне тази цел, ще имаме нужда от всички – призовавам демократи и републиканци да работят заедно, за да го реализират“.

По отношение на проблемите с Иран и Северна Корея, Обама напомни, че „поради дипломатическите усилия да се накара Иран да изпълни задълженията си, иранското правителство в момента е изправено пред по-тежки санкции от всякога. На корейския полуостров пък САЩ стоят до съюзника си Южна Корея и настояват КНДР да спази ангажимента си да изостави ядрените оръжия. САЩ подкрепят народа на Тунис и подкрепят демократичните стремежи на всички народи, обяви Обама, като подчерта, че тунизийците са показали „воля да бъдат свободни, която се оказа по-силна от хватката на един диктатор“.

„Рестартирахме отношенията си с Русия, засилихме съюзите в Азия, и изградихме нови съюзи със страни като Индия. Този март ще посетя Бразилия, Чили и Ел Салвадор, за да създам нови съюзи за напредък в двете Америки“, добави той относно външната политика. Наблюдателите отбелязаха, че Обама не е споменал за мирния процес в Близкия изток, макар че Белият дом подчерта, че не става дума за отслабване на американската решимост за продължаване на процеса.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.