Обама и републиканците се готвят за сблъсък на изборите през 2012 г.

Асошиейтед прес

Президентът Барак Обама предприе значителна стъпка към реорганизиране на своето президентство, като отправи предизвикателство към законотворците да се издигнат над партийните различия, за да се заемат с икономическите и бюджетните проблеми, които са се „оформяли в продължение на десетилетия“.

Обама направи някои поразителни отстъпки в името на националното единство и поиска другите да сторят същото, макар че между подхода на президента и на републиканците, с които сега той споделя властта, продължава да има остри различия.

В обръщението си „За състоянието на съюза“ във вторник вечерта, приело печален отенък заради неотдавнашната стрелба в Аризона, Обама съчета призива за бюджетна дисциплина с апел за повече американски иновации, което да позволи на САЩ да бъдат по-конкурентноспособни в глобалната икономика. „Правилата се променят“ и САЩ не трябва да си позволяват да изостават зад други бързо растящи икономики като Китай и Индия, каза Обама.

И Обама, и републиканците, които наскоро засилиха властовите си позиции, очертаха съперничещите си политически теми, които ще ги отведат до изборите през 2012 г. Речта на Обама беше сравнително сдържана. „Той избегна да се съревновава със своята публика“, заяви преподавателят във Вашингтонския университет в Сейнт Луис Уейн Фийлдс, който изучава президентска риторика. „Те изглежда бяха точно толкова част от шоуто, колкото беше и самият той. Посланието и от двете страни беше, че ние ще работим заедно в гражданското общество“, каза Фийлдс.

Като се имат предвид признаците, че икономическото възстановяване започва да набира сила, събитието даде възможност и на двете страни да погледнат напред, а не в огледалото за обратно виждане към икономическата бъркотия. Сега, когато отмина най-тежкият етап от рецесията, ние трябва да се изправим пред факта, че нашето правителство харчи повече, отколкото събира“, каза Обама в залата на Камарата на представителите, пълна с много нови лица, предимно републиканци, от долната камара и от Сената.

Списъкът с желания на Обама включваше нови правителствени „инвестиции“ в образованието и инфраструктурата като пътища и мостове и повече сделки с други държави. Той призова за увеличаване на разходите за високоскоростни влакове и високоскоростен интернет. Обама направи и ключова отстъпка, която бързо раздразни природозащитниците, като призова за отделяне на средства за технологии за чиста енергия, но за първи път спомена сред тях ядрената енергия, „чистите“ въглища и природния газ.

Президентът на Лигата за опазване на околната среда Джийн Карпински похвали призива на Обама за прекратяване на петролните субсидии, но каза: „Ние се противопоставяме на опита му да предефинира чистата енергия, като включи в нея ядрената енергия и т.нар. „чисти въглища“.“ „На карта е заложено дали в тази страна ще се установят нови работни места и отрасли или това ще стане някъде другаде. За да спечелим бъдещето, ще е нужно да се заемем с предизвикателства, които се оформят от десетилетия“, каза Обама.

Същевременно президентът предложи стъпки за намаляване на дефицита, включително петгодишно замразяване на финансирането на някои програми в страната. Той призова също за намаляване на данъците, които плащат корпорациите, но „без да се увеличава дефицитът“.

Републиканците се присмяха на концепцията на Обама за „инвестиции“ и изказаха предположение, че президентът просто се опитва да продължи дългогодишното пилеене на пари. Те определят като централен въпрос в своя дневен ред справянето с възлизащия на 14 трилиона долара държавен дълг, предлагайки по-значително и по-скорошно съкращаване на разходите, отколкото предлага Обама.

Това е цел, която намира отзвук сред фракцията на консервативното Чаено парти в редиците на републиканците. Републиканците настояват, че обуздаването на растящия дефицит, без да се увеличава дългът, ще изведе икономиката отново към растеж и ще насърчи повишаването на заетостта в частния сектор. По-рано във вторник контролираната от републиканците Камара на представителите одобри с 256 срещу 165 гласа връщането на повечето вътрешни агенции към бюджетните нива от 2008 г. Това гласуване имаше до голяма степен символичен характер.

Обама е съгласен, че заемането с възлизащия на трилиони долари годишен дефицит е национален приоритет – само че широкообхватен, а не такъв, към който е нужно да се подходи прекалено агресивно, при положение, че нивото на безработицата упорито се запазва над 9 процента. Но дори усилията на Камарата на представителите за фискална дисциплина не биха помогнали кой знае колко за намаляване на държавния дълг.

„Американците са скептично настроени към двете политически партии и този скептицизъм е оправдан, особено когато става дума за разходи. Така че всички сме държани отговорни“, каза председателят на комисията за бюджета към Камарата на представителите Пол Райън в подготвен текст за отговора на републиканците на речта на Обама. А в опит да възприеме същия тон на близост, който използва Обама, Райън похвали президента за това, че се е съсредоточил върху икономиката и дефицита. „Той с право постъпи така и някои от думите му бяха успокояващи“, заяви Райън.

И двете партии са изправиха пред високи рискове, след като представиха своите позиции. Обама има нужда да спечели отново независимите избиратели, които му помогнаха да победи в президентската надпревара през 2008 г., но обърнаха гръб на демократическите кандидати за сметка на републиканските на междинните избори през ноември миналата година.

Въпреки завоюваните неотдавна позиции републиканците също са наясно, че на изборния цикъл през 2012 г. няма да е им лесно да повторят успехите, които постигнаха през ноември миналата година, така че е нужно да избегнат възможността за попадане в задънена улица. „Всички – не само Обама, а и членовете на Конгреса – искат да имат какво да покажат през следващите две години“, каза преподавателят по политология в университета „Рътджърс“ Рос Бейкър.

За първи път от известно време насам Обама среща някакъв попътен вятър – нещо, на което републиканците не са се надявали само преди няколко месеца. Обръщението му „За състоянието на съюза“ последва трогателната реч след стрелбата в Тусон и добре организираната среща и държавна вечеря с китайския президент Ху Цзинтао.

Откакто партията му отнесе „тупаник“, както той се изрази, на изборите през ноември миналата година, Обама се старае да подобри отношенията с бизнеса и се придвижва към центъра. Той разшири съществуващите от времето на Буш съкращения на данъците, въведе нови, сключи споразумение за свободна търговия с Южна Корея и нареди да бъде направен широкообхватен преглед на регулационните разпоредби с цел да бъдат премахнати тези от тях, които спъват бизнеса.

Във вторник вечерта Обама за първи път се зарече да наложи вето на всякакви изпращани до него законопроекти, които включват „заделяния“ – разпоредби за специални разходи, прокарвани от отделни законотворци за техните райони. Това беше обрат за президента, който заяви през 2009 г., че няма проблем да има заделяния, стига това да се „прави както трябва“.

Но не всичко казано представляваше отстъпка. Обама твърдо защити своята здравна реформа от усилията на републиканците да я съсипят. Във всичките си дела напоследък Обама „трябваше да отстъпва пред практичните реалности“, каза старши научният сътрудник в института „Брукингс“ Томас Ман. „Това, с което се бори той, е образът на неконтролируем либерал, както се опитват да го представят републиканците“, добави Ман.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.