Дмитрий Медведев: Корупция е поразила цялата система, нужна е политическа конкуренция

Дмитрий Медведев на световния форум в Давос. Снимка: официален сайт

Политическата конкуренция в Русия безспорно е необходима като „ваксина срещу авторитарни или тоталитарни тенденции“, заяви руският президент Дмитрий Медведев в интервю за руския вестник „Ведомости“. „Естествено, конкуренцията, ако се води в рамките на закона, няма да отслаби държавата.

Смятам, че по принцип трябва да се движим към общество, изградено въз основа на балансирано представителство на няколко партии във властта“, каза Медведев. По думите му, тези партии трябва „в крайна сметка да се сменят“ на държавното кормило, „за да премахват проблемите от текущия живот“.

Често пъти властовите институции в Русия забавят модернизацията „и в това са дефектите на властта у нас, при това отгоре додолу. Но друга власт засега нямаме и е невъзможно да я сменим за един ден. Та нали властта не е абстрактна институция. Това е сбор от хора – с навиците, желанията, с пороците им“, отбелязва президентът.

Корупцията е поразила „цялата система“ в Русия и това е „последица от общите проблеми в управлението, без никакви съмнения“, изтъква Медведев, но прави уговорка: „Нямам предвид, че цялата политическа система у нас се нуждае от замяна“.

Запитан за критериите, според които ще оценява в бъдеще собствената си дейност по време на президентския мандат, Медведев посочва „на първо място качеството на живота на хората“. После изрежда: „Способността ни да победим кризата, съвпаднала с периода на моето президентство, способността ни да отговаряме на най-суровите предизвикателства, с които се сблъсква страната ни, включително борбата срещу престъпността, тероризма, екстремизма. И накрая, общото доверие на хората“. „За всеки политик, колкото и банално да прозвучи, доверието е най-важно

Последиците от атентата на летище „Домодедово“

Президентът Дмитрий Медведев нарече атентата на московското летище „Домодедово“ жестоко предизвикателство срещу руското общество. На правителството, вътрешното министерство и Федералната служба за сигурност е разпоредено да направят кадрови изводи и да се въведе тотална проверка на пътниците и багажа на всички транспортни възли в страната.

Така официозът „Росийская газета“ обобщава резултатите от съвещанието на държавния глава с ръководствата на силови структури след терористичния акт, отнел в понеделник живота на 35 души.

От думите на президента става ясно, че редица високопоставени чиновници, отговарящи за сигурността на хората в Русия, ще си останат на досегашните постове. Остава само да гадаем на кой етаж от властта ще спрат оставките, за които намекна Медведев, пише „Независимая газета“.

Тъкмо безотговорността на висшите чиновници обаче циментира днешното положение – вземат се временни мерки, които много бързо се забравят и не съдействат за решаване на проблема, добавя вестникът. „Не бива (…) да отговаря точно човекът, стоял до рамката (на скенера – б. р.). Това ни води в задънена улица, и не само в борбата срещу тероризма“, коментира пред изданието руски политолог.

Властта в Русия все още се опитва да реши проблема, като „убие терористите или купи лоялността на местните политически елити. Очевидно е, че тези методи не действат“, заявява друг московски аналитик, говорил пред всекидневника. Руските власти трябва да се запитат защо не са постигнали никакъв реален ефект, след като всяка година планомерно ликвидират голям брой терористи, изтъква експертът. Междувременно расте ново поколение техни последователи, желаещи да се докажат пред „старите слабаци“, предупреждава той.

„Московский комсомолец“ отбелязва „наистина смайващия мащаб“ на международния отзвук след кръвопролитието, отнело живота на хора от редица държави. Събитията на летище „Домодедово“ може би ще напомнят на партньорите на Русия, че пред тероризма всички са равни, а междудържавните политически разпри в подобни случаи са повече от незначителни, пише вестникът.

Трагедията бе сериозен удар и по планираното представяне на руските успехи в модернизацията на страната на Световния икономически форум в Швейцария, отбелязва „Московския комсомолец“. Президентът Медведев смяташе да отправи сигнал от Давос сигнал, че Русия е отворена за инвестиции, да разкаже за „града на иновациите“ Сколково и за планираното създаване на международен финансов център в Москва. Сега от Медведев зависи дали ще може да убеди световната общност, че Руската федерация е в състояние да гарантира сигурността им, коментира „РБК дейли“.

Изтичането на капитали от Русия тревожи президента Дмитрий Медведев и той обмисля законодателни промени с цел подобряване на инвестиционния климат в страната. В интервюто за  в. „Ведомости“ държавният глава съобщи, че неотдавна е обсъдил тези проблеми с министъра на икономическото развитие Елвира Набиулина.

„Когато изтичат големи пари, причините може би са покупка на големи чуждестранни активи или желанието на големи бизнесмени да купят нещо за лично ползване – което може да не е много правилно, но разбираемо като цяло. Но щом става дума за малки преводи, това вече е по-скоро системен проблем и трябва да му обърнем внимание“, подчертава Медведев.

В дългосрочен план изтичането на капитали и инвестиционният климат са „не по-малко тревожни от едни или други краткосрочни отрицателни явления в икономиката, които можем да смажем доста бързо“, отбелязва президентът.

Икономическите показатели на Русия в момента според него са доста добри и федерацията „доста бързо се възстановява след кризата“, „дори има близо 4 на сто растеж на БВП“, което е „добра цифра в европейски мащаб“, особено след щетите от миналогодишните пожари.

Русия фактически се е справила с безработицата, сведена вече до равнището отпреди кризата. Държавата изпълнява всички свои социални ангажименти и тук „никой няма право да хвърли камък срещу правителството“, казва Медведев.

Той обаче припомня ред престъпления в руската провинция на места, „където властта се е сраснала с бизнеса, а бизнесът – с криминалната престъпност“. Парламентарната опозиция би трябвало според руския лидер да привлича вниманието на органите на реда и на държавното ръководство към „подобни истории“.

Повечето опасения в руското общество, свързани с готвения законопроект за полицията, имат фантомен характер, убеден е държавният глава. Медведев уверява, че „следи и ще следи в какъв вид ще излезе законът“ от парламента на Русия. Той „със сигурност няма да стане крачка назад“. Погрешно е мнението, че бъдещата полиция ще получи повече права, отколкото днешната милиция в Русия, добавя президентът.

„Неправосъдните присъди“ в Русия „безспорно подронват доверието към цялата съдебна и дори към правната система като цяло. Тук не може да има съмнения. Но се надявам, че не очаквате да дам оценка на присъдата срещу Ходорковски и Лебедев, която още не е влязла в сила“, заявява Дмитрий Медведев.

Бившият руски петролен магнат Михаил Ходорковски и съдружникът му Платон Лебедев излежават осемгодишна присъда за данъчни измами; през декември те бяха осъдени на още 6 години затвор за присвояване на гориво за близо 30 милиарда долара и изпиране на сумата. Присъдите породиха множество международни критики и недоволство у наблюдатели в Русия, според които мотивите на съда са политически.

Медведев заявява, че е започнал да променя прилагането на наказателното законодателство при случаи на икономически престъпления в търсене на „баланс между интересите“ на гражданите, които се занимават с бизнес, и на следствието.

След законодателните промени в тази насока по време на мандата му в 26 от 83-те субекта на федерацията не е бил задържан под стража нито един бизнесмен, отбелязва Медведев. „Нито веднъж. И броят на арестите в цялата страна намаля с 20 на сто“, допълва той.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.