Най-опасното летище в света

- Мачо бийч на о. Сен Мартен

Мачо бийч – така наричат плажа край летището на остров Сен Мартен, поради това, че самолетите прелитат при кацане на метри на главите на летовниците. Те идват в тази част на острова специално, за да изпитат силното усещане. Туристите се нареждат на плажа в началото на пистата и чакат самолет да кацне над главите им или излети, като ги блъска с въздушната струя. В туристическите справочници пише, че най-подходящи за това екстремно преживяване са уикендите, следобяд. Тогава кацат и излитат най-много самолети.

Сен Мартен е малък остров в Карибско море, на 300 км североизточно от Порто Рико. Той е с уникален статут – разделен е между Франция и Холандия, въпреки малките си размери от 87 кв. км.

Летището е второто най-натоварено в карибския район след летището в Порто Рико. Тук годишно кацат около 1,6 млн. туристи. Летището обслужва туристическия поток към няколко малки съседни острова.
Летището е кръстено на холандската принцеса Юлиана (Джулиана интернешънъл еърпорт), която посетила острова през 40-те, малко след построяването на пистата.
Пистата започва на метри от плажа, поради малката площ на острова и летището се е превърнало в международна атракция. Интернет е пълен с кадри, заснети от туристи. Любители се събират край пистата на брега и при излитане на самолети, за да изпитат тягата на въздушната струя от двигателите им, която понякога ги издухва в морето.

Снимки на туристи от Уебшотс и др.

Снимки на туристи от Уебшотс и др. Снимки на туристи от Уебшотс и др.Снимки на туристи от Уебшотс и др.Снимки на туристи от Уебшотс и др.Снимки на туристи от Уебшотс и др.Снимки на туристи от Уебшотс и др.Снимки на туристи от Уебшотс и др.Снимки на туристи от Уебшотс и др.

Джъмбо излита и издухва летовници от плажа в морето http://www.youtube.com/watch?v=WTLGsEErWJY

Още кадри от летището на о. Сен Мартен

Видео & Музика
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.