Китай планира „мека“ дипломатическа офанзива в Азия

Ройтерс

Рисунка: доминиканюз

След като донякъде смекчи напрежението в отношенията с Вашингтон, Китай вероятно сега ще насочи усилията си да постигне същото с азиатските си съседи, които са обезпокоени от агресивността му в двустранните спорове и въпреки това са привлечени в икономическата му орбита.

По време на посещението си миналата седмица в САЩ, китайският президент Ху Цзинтао се опита да успокои опасенията от китайския търговски излишък и нарастваща мощ с аргумента, че страната му осигурява работни места и печалба за американски компании, страдащи от слабия вътрешен икономически растеж.

През последните месеци китайските лидери положиха усилия да рекламират страната си като източник за растеж за други страни, търсещи търговия и инвестиции, но обезпокоени от влиянието и нарастващата арогантност на втората по големина икономика в света.

Това послание вероятно ще доминира в китайската дипломация тази година, особено в Азия, където търговското влияние на Китай е най-голямо, но същевременно неговите амбиции, териториални претенции и военна мощ предизвикват и най-голямо напрежение.

Уталожването на напрежението между Китай и САЩ след срещата на върха Ху-Обама ще помогне на Китай сега да се съсредоточи върху подобряването на отношенията със съседите си, заяви Чжу Фън, професор по международни отношения в Пекинския университет.

Според него Китай е наясно, че търговските и икономическите отношения са важна част от влиянието, което упражнява, и че с тяхна помощ останалите страни може да осъзнаят, че са свързани с неразрушими връзки с Китай.

Пекин ще разшири диалога и обмена със съседните страни, ще укрепи връзките на взаимния интерес с тях и ще консолидира базата в общественото мнение и обществото за взаимно приятелство, писа неотдавна китайският външен министър Ян Цзечъ в списание „Международни изследвания“, излизащо на китайски, излагайки дипломатическата програма на правителството.

Просто казано, очаквайте гостуващите китайски лидери да използват срещите на високо равнище и регионалните форуми, за да тушират разногласия, да договарят сделки, споразумения за юана и за инвестиции, макар някои от тях да са по-реални, други – не толкова.

Морските териториални спорове и опасенията в областта на сигурността няма да изчезнат, но вероятно ще бъдат по-приглушени, отколкото през 2010 г. Все пак китайската дипломатическа кампания сигурно ще бъде посрещната с повече скептицизъм в Азия след поредицата спорове със съседите, някои от тях с национални индустрии, които виждат в Китай по-скоро опасен конкурент, отколкото изгоден шанс.

Миналата година отношенията с Япония и страните от Югоизточна Азия се влошиха заради териториални спорове, а Токио и Сеул бяха разгневени от отказа на Пекин да упрекне съюзника си Северна Корея за обстрелването на южнокорейски остров и за продължаването на ядрената програма.

Най-големият фактор за несигурност за Китай в отношенията със САЩ и с региона си остава Северна Корея. Ако Пхенян възобнови провокациите си, това ще доведе до ново напрежение, което ще затрудни много Китай, смята професор Чжу.

За Китай не е нещо ново да подслажда външната политика с приказки за икономическо сътрудничество, от което печелят и двете страни. Пекин обаче знае, че подобни фрази имат много по-голяма тежест сега, когато много развити икономики изпитват затруднения с дългове и слаб растеж, а развиващите се икономики разчитат повече една на друга за пазари.

Пекин вижда дъщо, че с увеличаването на влиянието си, се изправя пред нарастващо опасение как ще използва тази власт, както и пред конкуренцията на САЩ, които прокарват собствени търговски инициативи в Азия и укрепват връзките в областта на сигурността в региона.

В момента Китай е в центъра на международното внимание и всеки наш ход се дебне от външния свят, така че дребни неща прекалено се дискутират и преувеличават, заяви наскоро Лъ Юйчън, шеф на дирекция за планиране на политиката в китайското външно министерство.

Трябва да си създадем повече приятели. Дългогодишният успешен дипломатически опит показва, че колкото повече приятели имаме, с толкова по-голямо пространство за маневриране разполагаме, изтъкна той.

Икономиката заема голяма част от това дипломатическо поле за действие. Тази седмица Китай ухажваше южноазиатските външни министри с пътуване по суша, море и въздух до Югозападен Китай, за да рекламира плановете си за разширяване на транспортните връзки.

Задълбочаващата се зависимост на Южна Корея от китайското търсене на пазарите за нейните мобилни телефони, телевизори, автомобили и други стоки сякаш притъпиха остротата на официалната реторика спрямо Пекин.

Двустранната търговия на Китай с Южна Корея нарасна с 37,3 процента през първите 11 месеца на 2010 г., в сравнение със същия период на предишната година, достигайки 188,2 милиарда долара според статистика на китайските митници. Американската търговия с Южна Корея през първите 11 месеца на 2010 г. достигна 72,1 милиарда долара според данни на САЩ.

Китай, който вероятно е изместил Япония през 2010 г. като втората по големина икономика в света, беше най-големият търговски партньор на Япония през 2010 г. за втора поредна година, а японският износ за Китай се увеличи с 27,9 процента до 13 трилиона йени (158 милиарда) долара.

Стратегически те са съюзници на САЩ, но в икономическо отношение все повече стават фактически съюзници на Китай, заяви Чжън Юннян, директор на Източноазиатския институт в Национални университет в Сингапур, визирайки Южна Корея и Япония. Това означава, че Китай може да упражнява повече влияние, поне за да ограничи конфликтите, заяви той в телефонно интервю.

Китай обаче все още ще бъде възприеман предпазливо в Япония поради тлеещото недоверие между двете страни заради териториалните спорове и военните амбиции на Китай, а също и по въпроса как да се постъпи със Северна Корея.

Позицията на Япония е да се надява, че Китай няма да предприеме провокативни действия, но не се знае какво може да се случи, заяви Хироко Маеда от института Пи Ейч Пи, мозъчен тръст в Токио. Така че макар да твърди, че се стреми към приятелски двустранни отношения, Япония в същото време ще взема предпазни мерки срещу Китай, смята той.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.