300 снимки за перестройката пред 80-годишнината на Горбачов

Франс прес

Михаил Горбачов на откриването на изложбата. Снимка: юстас

Недостатъчно храна, свобода на изразяване, отваряне към света и военна намеса в съветски републики: фотоизложба в Москва представя в 300 снимки перестройката на Михаил Горбачов, който в навечерието на 80-та си годишнина съжалява за някои неща.

Изложбата, организирана в галерия „Манежа“, близо до Кремъл, припомня историческите събития от тази епоха (1986 г. – 1991 г.): падането на Берлинската стена, изтеглянето на руските войски от Афганистан, историческата среща между Горбачов и Роналд Рейгън и пучът от 1991 г., който обяви края на Съветския съюз.

Посетителите се спират пред снимка на Горбачов с дата 1953 г., на която той е с шапка и прилича на актьор от Холивуд, малко преди сватбата си с Раиса. Трудно разпознаваме световно известния политик, който на 2 март ще навърши 80 години.

„Нито една друга епоха не е донесла толкова надежди, колкото перестройката. Тя бе също толкова драматична като всяка епоха на промени“, отбелязва Ирина Горбачова, дъщеря на Михаил Горбачов и заместник-председател на фондацията му.

Щандовете на магазините са празни. Номер 196, написан на ръката на мъж, посочва мястото му в опашката за месо… Младежите не се обличат и не си правят повече прически в съветски стил, забранените филми и книги са вече достъпни и алтернативното изкуство процъфтява… Комунистическите символи придобиват нов смисъл. Млади красавици, които позират наполовина голи за Плейбой, се прикриват с червено знаме със сърп и чук.

Други снимки напомнят кървави драми: съветските танкове в Литва или потушаването на мирната демонстрация в Грузия, за да бъдат обуздани стремежите за отцепване. И ядрената катастрофа в Чернобил, трагедията, която властта криеше в продължение на дни, което доведе до облъчването на стотици хиляди души. „Разбира се, че съжалявам за някои неща, бяха допуснати големи грешки и не успяхме да доведем перестройката до успешен край“, заяви Горбачов при откриването на изложбата.

Той отново разкритикува ограниченията върху свободите в Русия днес и изтъкна, че страната в момента има нужда от много повече свобода на изразяване, отколкото през времето, когато е бил на власт. Посетителите – критици и привърженици на лауреата на Нобеловата награда за мир, по-популярен на Запад отколкото в родината му) заявиха, че са дошли на изложбата, за да съживят една историческа епоха, която днес е приключила.

Перестройката е важна част от моя живот, незабравим момент, заяви 58- годишната Вера Шчукина от Ярославл (300 км североизточно от Москва). „Горбачов напълно промени страната, ролята му е огромна“, отбелязва Владимир Петропавловски, 57-годишен икономист. „Със сигурност ни беше дошло до гуша от комунизма и стагнацията, но трябва да погледнем и от друг ъгъл. Последвалият капитализъм беше много див“, изтъква пенсионерката Татяна Краснова, която изоставила научните си изследвания през 90-те години и продавала дрехи на пазар, за да изхранва децата си.

„Политиката му не беше нищо, но голямата му любов към Раиса заслужава много уважение. Това е уникален случай за нашата страна“, допълва тя. Раиса Горбачова, която почина от рак през 1999 г., бе елегантна и несравнима първа дама на Русия, която следваше съпруга си навсякъде. Няколко снимки от официални церемонии ги представят заедно, сред които и кадър, на който британският премиер Маргарет Тачър разглежда внимателно кройката на костюма на Раиса.

По БТА

Арт & Шоу
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.