Форум за арабска култура до Бойко Борисов: Нашето присъствие не е само „дюнер на всеки ъгъл“

за арабска култура

Бойко Борисов в парламента. Снимка: БТА

Становище относно думите на г-н Бойко Борисов, министър-председател на Република България, засягащи арабската общност в България.

На 25 януари в българските медии разпространиха изявление на министър-председателя на Република България г-н Бойко Борисов, направено по време на посещението му в Япония, по повод кървавия атентат на московското летище „Домодедово“ – акт, който никой трезвомислещ и нормален човек не би подкрепил. Но думите на г-н Борисов относно атентата предизвикват почуда у всички свързани по някакъв начин с арабските страни и арабските общности в България.

„Ние разчитаме на балансираната си външна политика – с арабския свят, с Палестина, с всички държави там сме в изключително близки, приятелски отношения. Арабският свят прави бизнес в България – на всеки ъгъл има дюнер. Надяваме се това да го отчитат хората, които вземат тези решения за подобни актове. Когато те ги взимат централизирано, се наблюдава и поведението на дадени държави. Затова считам, че България води много добра балансирана и партньорска политика.”

Съдържащото се и в текста, и в контекста на изявлението, цитирано според публикацията на Агенция Фокус, налага впечатлението, че арабският свят едва ли не еднозначно и монополно създава терористична заплаха за света. Ние, които сме посветили усилията си на изучаването на арабския език и култура, история, общество, развитие и цивилизация, смятаме такава теза за предубедена и неприемлива.

Несериозно звучи приравняването на арабското бизнес-присъствие в икономическия живот на България до „дюнери на всеки ъгъл”. Неубедително е да се говори за „централизирано” вземане на решения за „подобни актове”, визирайки арабските държави и актовете на тероризъм.

Като част от българската академична общност, осъзнаваща своята отговорност за утрешния ден на България, Европа и света, не можем да не си зададем въпроса не става ли утрешният ден на човечеството изобщо немислим, ако продължим да изхождаме от упорито насажданите ни стереотипи за сблъсък на цивилизациите и по този начин последователно си отказваме да се възползваме от тяхното взаимно обогатяване? Не е ли точно този стереотипен начин на мислене истинският източник на заплаха за общочовешката цивилизация?

И не на последно място за нас е странно, че изричането на подобна изключително сериозна позиция от министър-председател на държава членка на Европейския съюз премина като новина еднодневка, без някой да си даде сметка, че тя би могла да засегне твърде чувствително някои сериозни икономически и оттам – социални интереси на нашето българско общество.

УС на Форум за арабска култура

София, 30 януари 2011

От Форум за арабска култура

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.