Защо Божидар Димитров е в оставка 50 дни? Как се злоупотребява с власт

Почти 50 дни след като Божидар Димитров подаде оставка по „морални съображения и по изричната молба“ на премиера, тя още не е гласувана. Тази седмица предстои това да се случи в парламента.

Божидар Димитров заяви, че не иска да бъде и депутат. Тоест, като освободи поста министър, няма да се върне в парламента. Той ще му прекрати правомощията и като депутат, избран мажоритарно в Бургас.

Защо обаче беше това протакане? Отговорът се крие в новия закон за изборите. Според стария закон, когато един мажоритарен депутат подаде оставка, се провеждат нови избори, както е логично.

По новия Изборен кодекс, обаче, на мястото на мажоритарно избран депутат, който подава оставка, влиза следващият от партийната листа в пропорционалните избори в същия район. Това е абсолютна шашма и злоупотреба с власт. Този текст в новия закон е приет специално поради оставката на Божидар Димитров и парламентът я бави нарочно, за да бъде освободен, когато е в сила новия закон.

Управляващата партия иска да си спести избори в Бургас и да си назначи сигурен депутат. Това очевидно издава страх, че на изборите може и да се изложат, затова правят такива номера.

За беля президентът наложи вето, върна закона заради много други кусури и нарушения на конституцията, от които се възмутиха българите в чужбина (виж тук). Така Божидар Димитров си висеше в оставка. Парламентът прегласува закона, сега вече може да бъде освободен. На негово място ще влезе следващия в партийната листа гербер.

Не е ясно дали този тарикатски текст в закона ще мине през Конституционния съд. Но номерата на ГЕРБ са налице. Уж обвиняваха предишното управление в такива шашми, ама и те не изпускат кокала, като го докопаха…

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.