Издънката Цветанов… Подслушвали премиера, той мълчал. Борисов загрява ли?

Цветан Цветанов и Бойко Борисов по време на парламентарен контрол. Снимка: Импакт прес груп

Какво ще направи един вътрешен министър, ако му докладват, че покрай един „оперативно интересен“ за него обект е записан и премиерът на републиката? И то не веднъж, а в множество разговори. Верният отговор в България е: ще се направи на утрепан и ще си трае половин година, докато тези записи ги чуят повече хора и презапишат… Така става у нас.

Търсят се виновни за всички скандали със записи и подслушвания в последните дни. Споменават се какви ли не имена. Както се пошегува бившият депутат д-р Михайлов, “политическия коректният” отговор от дясно на въпроса кой клати държавата е “Гоце, Трактор, Путин, Цвятко Цветков…”

Има и други имена. Някои обвиняват журналистите Патрашкова, Дачков, Сашо Диков. Самият Борисов избълва срещу тях при Бареков, че Трактора с трима журналисти направил за смях всички медии,  обезличил и опозицията.

А те ли са виновни? Един Трактор и трима журналисти?
Става все по-очевидно, че записите са направени от службите, под ръководството на Цветанов. Той призна, че Танов е подслушван. Защо – не казва. Прокуратурата също призна. Танов е подслушван повече от половин година. Сега се жалва в прокуратурата и за манипулации на хора от службите срещу сина му.

Атанас Атанасов от ДСБ заяви, че Цветанов е създал служба за подслушване в МВР, който не е предавала материалите на прокуратурата (виж по-долу).

На пресконференция Ваньо Танов каза, че изтеклите разговори са записани със специални разузнавателни средства и че са правени от службите. “С това е наясно всеки, който е работил в службите”, каза Танов (а той е поработил).
Натискът и подслушването на Танов са факт. Очевидно са свързани с работата му. Има още едно нещо, освен Танов, което свидетелства, че записите са от службите.
Те съдържат едни звукови маркери, които се слагат при подслушване със СРС от службите. Във века на цифровите технологии всеки, който стигне до записа (разпространен в интернет) може да направи анализ и да ги види, да ги пусне през всякакви програми. Такъв направиха вече (виж тук и тук). Маркерите се виждат дори с любителски програми.
Цветанов, прокурори и т. н. приказват за записите, но мълчат като риби за звуковите маркери, които доказват произхода им. Само Танов официално заяви, че са от службите. Той твърди също, че са записани общо 10-ина разговора между него и премиера за случая “Леденика” и от тях е сглобен този, който беше разпространен. “Всичко, което бе публикувано, е сглобено от думи от общо десетина разговора. Спомням си специфична дума, която премиерът каза, и тя липсва в оповестените стенограми“, заяви Танов.

Но не е важен спорът дали има или няма монтаж. Всички участници в случая “Леденика” признаха, че има такива разговори, проблемът на пивоваря е решен, всичко е приключило.

По-важно е друго.
Тези записи никога нямаше да видят бял свят, ако Цветанов си вършеше адекватно работата. Защото, когато едни дежурни служители запишат разговор на Танов с премиера, те неминуемо са докладвали на по-горния. Той е докладвал на Цветанов. А Цветанов е замълчал… Не е наредил да унищожат записите веднага, както би направил един верен на премиера си вътрешен министър.

Така тези записи са се търкаляли по компютрите повече от половин година, за да има време някой да ги презапише. Оказа се, при разговорите в комисията в парламента, че контролът в МВР и ДАНС за тия записи е трагичен. Няма адекватен ред кой как да ги слуша и ползва, доста широк кръг хора са могли да ги презапишат. Кой? Без значение. В ДАНС и МВР направиха чистка на хората на Петров, след като той напусна и дойде новото ръководство. По време на записите и след това той беше в затвора. По това време са подслушвани и следени всичките му близки и съдружници. Тоест – Трактора е малко вероятно да организира кражбата на такива записи. Някой ги е извадил или за да ги разпространи като форма на протест срещу това управление, или да ги продаде тук-там на чужди служби и български заинтересовани.

Но вината за всичко това е на Цветанов – някой по-умен на негово място щеше да прекрати веднага подслушване, в което присъства премиерът с каквито и да е приказки. И на разговори, в които Танов открито казва: Те ме слушат, дреме ми на жилетката…”
За какво са го записвали тогава?

Наричат Цветанов физкултурник и милиционер, какъвто е бил. Но тази издънка със записите дали е доказателство за глупост, или напротив? Пускаш след време едни записи на “вражеския” вестник “Галерия”, всички мислят, че е Трактора…

Изглежда налудничаво. Къде отива Цецо без Бойко?
Дали има чак такава забележителна интрига срещу премиера? Или е въпрос на глупост да държиш такива записи и да не докладваш за тях?
И в двата случая Цветанов е издънката, която проваля и патрона си, и цялото управление. Нормално е той да се оттегли и да понесе отговорността за целия цирк. Иначе потъват всички. Но България e ирационална държава. Нито Цветанов, нито някой друг ще подаде оставка, това правителство ще си влачи скандала със записите като черва до края на управлението си, гафовете само ще се натрупват един върху друг.

Атанас Атанасов: Цветанов е създал служба за подслушване

Министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов си е създал специална служба за подслушване в МВР, която използва за политически цели, казва Атанас Атанасов от ДСБ по повод скандала със записите.

След редовното заседание на ръководството на партията, Атанасов прочете съобщение на прокуратурата по случая от петък, от което направил този извод:

„Прокуратурата заявява, че нито един от телефонните разговори не е станал достояние на наблюдаващия прокурор. Наблюдаващият прокурор е потвърдил това пред подкомисията за контрол върху СРС-та в Народното събрание. Информацията, изнесена официално на страницата на прокуратурата, означава, че в МВР са създадени условия за злоупотреба с информацията, събирана чрез СРС-та, за политически цели. Недопустимо е информацията, която се събира чрез СРС-та да не отива към заявителя, а да отива незнайно къде. Нека прокуратурата да изясни кой е отговорен за това и да се потърси отговорност на тези длъжностни лица, които са си позволили да селектират тази информация. Недопустимо е държавата около месец да се тресе от тези скандали и отговорните институции да не дават отговор на обществото – кой е отговорен за това, което се е случило.“

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.