Челен опит от Македония – как се запушва устата на медиите

в. Време

Опитът на правителството да запуши устата на най-влиятелните медии – телевизия „А1“ и вестниците „Време“, „Шпиц“ и „Коха е ре“ е губене на демократична атмосфера, но и съдебен прецедент, който досега не е забелязан в едно демократично общество. Това е заключението на специалисти след блокирането на банковите сметки на телевизията, но и на „Плус продукция“, която издава трите всекидневника. Сметките са блокирани по искане на прокурор Гордана Гешкоска и по решение на съдия -следователя Владимир Туфегджич. Със замразяването на сметките медиите са пред затваряне, което е класическа атака срещу свободата на словото, удар върху демокрацията и опит да бъде запушена устата на всички, които представят реалното положение в страната.

Отговорните в този случай би трябвало да бъдат по-внимателни, защото става дума за медии, а не за малко магазинче. Всяко закриване на медии не е добро, независимо от това защо се затварят, тъй като за функционирането на обществения дебат са необходими медии. Загуба за всяка демокрация и държава е когато някоя медия се закрива, изтъкна политологът Владимир Божиновски.

Информираните коментират, че замразяването на сметките е мярка, която би трябвало да хрумне последна на съдебните власти. Възможността за блокиране на сметките съществува, но въпросът е защо правителството посегна към тази мярка, защото така се постъпва, когато няма друг изход. Тъй като става дума за медии, отговорните би трябвало да бъдат два пъти по-внимателни, но напротив – те прибягнаха до най-драстичната мярка. И полицаят, когато ви спре на улицата, има право да ви постави белезници, но все пак не го прави, тъй като съществуват други мерки, казва експертът по комуникации Петар Арсовски. Нашите събеседници казват, че този правителствен сценарий ще предизвика реакции и от международните институции, тъй като ще бъде намален плурализмът на медийния пазар в Македония. Арсовски добави, че правителството, според досегашните стъпки, които предприе, най-вероятно ще върви докрай, за да затвори медиите.

Въпреки острите реакции на международната и местната общественост, правителството ще върви докрай, тъй като вече плати политическата цена за нахлуването в телевизия „А1“ на 25 ноември. Затова те няма да се спрат. А ако изпълнят целта си за закрият медиите, това ще означава загуба на демократична атмосфера в държавата, добави Арсовски.

За спешна защита на медиите предупреди и експертът по комуникации Роберто Беличанец. Логично би било в такава ситуация да се внимава. Би могло да бъде намерено по-различно решение, с което нямаше да се застраши оцеляването на медиите. Трябва да се отдели процедурата по твърденията за престъпление от работата на медиите, за да не се застраши тяхното функциониране. Докато това не бъде направено, не могат да ни убедят, че медиите не са цел на разследване, а точно противното, заяви Беличанец.

След замразяването на сметките, журналистите от телевизия „А1“ вместо в топлите студия се преселиха пред правителството, под открито небе, откъдето се излъчват новините, но и други информационни предавания. „Съвсем ясно е, че целта на тази кампания е да се затвори устата на медията, да не й се позволи нормално функциониране. Когато сме поставени при такива условия, решихме тук под открито небе, пред правителството, което е главен инициатор на цялата тази акция, да изразим своя протест и да покажем, че въпреки всичко, ние ще останем тук, няма да замълчим, тъй като нашата основна цел е да информираме за положението в страната и то да информираме обективно и правдиво“, заяви Младен Чадиковски, главен и отговорен редактор на телевизия „А1“.

Посланикът на САЩ в страната Филип Рикер вчера осъществи спешна среща с премиера Никола Груевски. Иначе посланик Рикер, в интервю за телевизия А1 преди три дни заяви, че затварянето на една телевизия, която има критично отношение към властта, може да отвори много въпроси. Важно е да се има предвид, че действията по закриването на независима телевизия, която има критично становище към правителството, ще повдигнат много нови въпроси. И то въпроси от наблюдателите и от хората, които гледат телевизия, заяви посланикът.

Правните служби на телевизия „А1“ и вестниците „Време“, „Шпиц“ и „Коха е ре“ ще обжалват решението за замразяване на сметките на медиите с обяснението, че решението е неиздържано и е прецедент в нашата правна практика. Замразяването на сметките на тези медии на практика означава, че те няма да бъдат в състояние да извършват всекидневната си работа, тъй като няма да могат да плащат на служителите си, няма да имат пари било за комунални сметки, било за бензин, техника за произвеждане на програми и за печатане на вестниците.

Има недостатъци в частта за основаността на решението и в частта за утвърденото фактическо състояние. Поради това своевременно ще внесем жалба, казват от правния екип на медиите. На решението реагираха и адвокатите на обвинението в „Паяжина“. Според адвоката Мирослав Вуич вместо сметките са могли да замразят недвижимото имущество.

Научаваме, че решението за замразяване на сметките е било взето още преди три дни, но в него имало сериозни пропуски, т.е. не са казвало за каква сума става въпрос. Затова на следващия ден, завчера, е издадено ново решение, с прецизна сума, която трябва да бъде замразена. Вероятно и затова някои проправителствени медии избързаха, информирайки за погрешни суми, което вчера се потвърди и с изявлението на обществения обвинител Люпчо Швърговски.

Проправителствените медии съобщиха, че на сметката на телевизии „А1“ са замразени около 4,4 милиона евро, макар да става дума само за 160 000 евро. В сметката има само 10 милиона денара и всички вноски в бъдеще ще се замразят до сумата от 4,4 милиона евро, заяви Швърговски. Според него блокирането на сметките е стандартна процедура, когато има голяма степен на съмнение, за да се защитят интересите на държавата.

Не става дума за прецедент, а за стандартна процедура. Когато съществува висока степен на основателно подозрение, че са извършили делата, а в този случай степента на съмнение е много голяма. Затова решихме да осигурим средствата. За никого няма изключение. Прокуратурата през тези години е определила подобна мярка за 25 лица и благодарение на тези мерки е било осигурено имущество, получено по криминален начин, което ние не можехме да осигурим по друг начин, изтъкна Швърговски.

Прокурор Швърговски цинично изтъкна, че съчувства на журналистите, които най-вероятно ще останат без работа. Съчувствам на негативните последици, които ще усетят работещите, това е моя лична емоция, но аз не отговарям за социалната политика, а защитавам интересите на държавата, заяви Швърговски. И председателката на Основния съд Скопие 1 Лидия Неделкова вчера обясни, че замразяването на сметките е законно и те могат да бъдат блокирани до приключването на процедурата, при което съдия -следователят на всеки два месеца е длъжен да преразглежда оправдаността на мярката.

Що се отнася до законността на излъчването на програмата на телевизиите, вчера се произнесе Съветът за радиоразпръскване, който изрази загриженост за бъдещата работа на медиите. Оттам заявиха, че телевизиите „А1“ и „А2“ редовно излъчват програма в съответствие със Закона за радиоразпръскване и с условията от полученото разрешение за извършване на радиоразпръсквателна дейност. Изразяваме загриженост във връзка с решението на журналистите от „А1“ и „А2“ да напуснат студията и да работят навън, поради което очакваме институциите на системата да осигурят на медиите съответни условия за работа в съответствие със законите, се казва в съобщение на Съвета за радиоразпръскване.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.