Заблудата Китай…

Заблудата Китай… се разраства. По повод посещението на китайския държавен ръководител в САЩ журналисти, експерти, политици се надпреварваха да предсказват поемането на икономическата, политическата, а в последно време и военната мощ от Китай. Всичко това са глупости и говорят много повече за светогледа и за ценностните представи на пророците, отколкото за Китай.

Да погледнем числата:  Китай изпревари Германия като световен рекордьор по износ – твърде впечатляващо при едно, грубо пресметнато, 15 пъти по-многочислено население. Следователно износът на глава от населението, грубо казано, възлиза на една петнадесета част от немския. В обозримо бъдеще Китай ще бъде най-голямата икономика в света (такава е прогнозата, аз имам известни съмнения), т. е. по-голяма от тази на САЩ.

Ще рече, че Китай с едно почти 4 пъти по-многочислено население ще е постигнал все пак само една четвърт от производителността на САЩ. Мисленето в абсолютни числа се саморазобличава. Мисленето в абсолютни числа показва какво е представлявал Китай дълго време и какво владее и днес още главите на много хора: Отделните хора не са важни, важно е цялото.

Естествено, икономическият растеж и свързаното с него повишаване на жизнения стандарт са добри за населението на страната, както и за хората другаде. Но да се представя това за успех на китайското комунистическо управление е безсмислено. Китайски предприятия се създават и имат успех, защото Китайската комунистическа партия е отменила  немного от най-лошите ограничения на свободата, с които тя в продължение на десетилетия е държала страната в дълбока бедност. Предприятията, както и чуждестранни инвеститори, имат успех, защото нуждите (търсенето) са огромни.

Част от прогреса може да се сведе и до това, че централната власт е предоставила на регионите малко повече самостоятелна отговорност. Но това да се характеризира като успех на китайското ръководство, че дори на политическата система, почива почти на същата логика, според която една банда рекетьори трябва да бъде хвалена за това, че е намалила исканите от нея суми, защото иначе рекетираните фирми щели да фалират. Китайските комунисти днес не са толкова тоталитарни (в някои области) както преди 20 или 30 години, но те все още продължават да претендират за единствено неограничено господство.

Но Китай няма да поеме световното господство, както няма да купи целия свят. За бъдещето има два варианта: Системата ще си остане точно толкова несвободна, колкото е. Тогава никога няма да  бъде наваксано изоставането на производителността, тъй като за нея не се изисква държавно ръководство – колкото и мъдро да изглежда то в определен аспект, а ще са необходими свободни предприемачи със сила да взимат решения относно собствеността си. Или страната ще стане по-свободна и тогава няма да има повече ръководство, проявяващо интерес към глобално господство.

От antibuerokratieteam.net

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.