Как прониква радикалният ислям през Гърция и България

Интернешънъл енълист нетуърк

Добре известна хипотеза в европейските и американските кръгове, занимаващи се с въпроси на сигурността, е, че регионът на Югоизточна Европа, включително страната от еврозоната Гърция, е на прага на мащабен процес на проникване на радикалния ислям, който се благоприятства от огромния брой ислямистки групи, които имат за цел да стъпят стабилно в Европа. Според разкритията от телеграми на Държавния департамент на САЩ, разгласени от „Уикилийкс“, още от 2009 г. бившият американски посланик в Атина Даниел Спекхард е посочил опасността от създаването на екстремистки ислямистки клетки в Гърция и използването на страната като транзитен пункт на терористите от Близкия изток към други европейски страни.

В специален материал на френския вестник „Фигаро“ на 21 декември 2010 г. маршрутът на ислямистките терористи от Ливан към Европа бе посочен с големи подробности. Статията ясно илюстрира опасностите, които дебнат и Гърция. По-конкретно полковникът от ливанската армия Махмуд Иса разказа пред френски журналисти, че от ноември 2010 г. около 20 екстремисти са успели да избягат от лагер в Ливан и са намерили път към ЕС. Полковникът заяви, че властите на международно равнище са информирани за този факт, макар че призна, че това е трудна задача. От своя страна френските власти смятат, че това е нова джихадистка мисия, насочена срещу европейските метрополии.

В класифицирани документи на радикални групировки в Ливан е било отбелязано, че лицата Имад Карум, Юсеф Кайед и Ахмад Сидауи са успели да напуснат лагера и през Сирия и Турция са влезли в Гърция и България с помощта на мрежите за прехвърляне на нелегални имигранти, ръководени от турци. Нещо повече, те успели да си купят фалшиви документи за самоличност и били заловени най-накрая при съвместна операция на българските и гръцките власти. Случаят, според много достоверни източници, е бил наблюдаван отблизо от британското и френското разузнаване, поради факта, че тези две държави били крайната дестинация на ливанската група. Махмуд Иса заявява, че има още такива случаи, които се изплъзват до момента на властите. В статията Гърция е спомената като регион, от който потенциалните терористи тръгват по пътя си към други страни от ЕС.

В същото време нарастващата вълна нелегални имигранти към Гърция от граждани на Афганистан, Пакистан, Иран, Сирия, Сомалия, Алжир и Судан разтревожи както гръцките власти, така и международната общественост. Страната обяви, че ще издигне ограда (по сухопътната си граница с Турция – бел. ред.), за да спре движението, а масовите арести на нелегални имигранти са ежедневие. Около 100 нелегални имигранти биват залавяни на ден през последните няколко месеца, но не всички биват депортирани заради различни бюрократични и политически причини.

Лявоориентирани групи и неправителствени организации с явни ислямистки връзки помагат всичко това да продължава, като осигуряват подслон на прииждащите нелегални имигранти, въпреки факта, че тяхната самоличност не може да бъде установена и е повече от сигурно, че сред тях има доста радикално настроени и потенциални терористи.

Ролята на изгряващата ислямска сила Турция в управлението на масовото движение от ислямски страни към ЕС е било посочвана многократно през последните няколко месеца и е важно да се отбележи фактът, че има организирани редовни полети между Рабат в Мароко и Алжир в Алжир до Истанбул, за да се докарват значителен брой граждани на тези страни в Турция и да бъдат транспортирани по-нататък към Гърция и България на път към ЕС. Ислямското правителство в Турция отмени визите с тези страни и няма визов режим с Иран, като по този начин улеснява движението на афганистанци и пакистанци, както и на иранци, към Европа.

Въпросът, който касае Гърция по отношение на радикалния ислям, е тясно свързан с това дали Турция ще контролира своята нарастваща склонност към радикалния ислям или ще следва напълно оформена ислямистка политика с многобройните й последствия за региона между Югоизточна Европа и Източното средиземноморие, който следва да се дестабилизира заради събитията в Египет и възможния ефект на доминото в съседни страни.

Със сигурност може да се твърди, че в Атина има активност на радикални кръгове. Това е оценката на местни представители на силите за сигурност, които допускат, че има присъствие на клетки, ръководени от различни групи, като Хизбула, Мюсюлманско братство и различни мрежи от лица, свързани със сомалийските Ал Шахаб, палестински радикали, пакистански и афганистански ислямисти. Поради факта, че мнозинството от ислямското население в Гърция и особено радикализираната му част е заинтересовано основно към достигането до Северна Европа, ситуацията изглежда е контролируема от страна на местните власти, но това е нещо, което не може да бъде гарантирано за постоянно в бъдеще.

От края на 2008 г. станаха три важни събития, които показват тенденцията на създаване на разрастваща се мрежа от квази-радикални ислямистки елементи в гръцкото общество. Първото събитие бяха бунтовете през декември 2008 г., когато близо 50 процента от арестуваните бяха пакистанци и афганистанци, като някои от тях заявиха пред властите, че им е било платено, за да участват в насилствените демонстрации.

Второто събитие бе през май 2009 г. – така наречените „демонстрации за Корана“, когато група от различни ислямски страни в Атина излезе на улицата с твърдението, че полицията е осквернила Корана по време на рутинно претърсване на джобовете на уличен продавач сириец. По-късно бе установено, че това лице е лъгало властите и журналистите, и е било замесено в различни незаконни действия, включително обири. Бе доказано също, че мрежа от неправителствени организации е координирала и финансирала мобилизацията на нелегалната мюсюлманска имиграция в Атина и има твърдения, че тези неправителствени организации са финансирани от организираната престъпност, която дава работа на отчаяните маси мюсюлмани в страната в съгласие с разузнаването на ислямските страни в Гърция.

Третата случка бе масовата молитва на около 10 000 мюсюлмани в центъра на Атина през октомври 2010 г. без необходимото разрешително от държавата за това. Сред организаторите имаше лица, свързвани с Мюсюлманско братство, и имам от Египет, който бе доведен, за да отбележи края на Рамадана. Последваха дребни сблъсъци, когато отново се появиха неверни твърдения за оскверняване на Корана от страна на гръцката полиция в центъра на столицата. Отново бе доказано, че твърденията са неверни, но е повече от очевидно, че в страната е установен „уличен механизъм“, който съдейства за мобилизацията на неколкостотин „гневни мюсюлмани“ и разпространяването на подобен род новини към медиите чрез използването на гръцки посредници под прикритието на неправителствени организации, които работят, харчейки сериозен капитал.

В момента се смята, че само в Атина има 3000 мюсюлмани, координирани от определени неправителствени организации с цел да подпомогнат включването в обществения дневен ред на „исляма“, не само като религия, но и като политическо движение. Освен това, може да се предполага с голяма степен на достоверност, че има най-малко 5000 радикализирани ислямисти в Атина, които могат да бъдат разпределени в няколко подгрупи: 1) такива, които са ръководени от чуждестранни разузнавателни служби за национални цели; 2) такива, които се контролират от международни екстремистки мрежи; и 3) фрагментирани групи без ръководство, но радикализирани по природа.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.