Полицията в Русия излезе на финалната права

Лента.ру

Появата на полиция в Русия е като идването на пролетта – може да не стане скоро, затова пък е неизбежно. Миналия петък полицията се доближи с още една стъпка до руското население: Държавната дума окончателно одобри законопроект, предвиждащ през март милиционерите да станат отживелица. Дали това означава, че органите на реда в страната мигом ще се превърнат в образец на честност и законност? Едва ли. Промени обаче със сигурност ще има.

Ще започнем с цифри. Законопроектът за полицията прекара в Думата точно три месеца. За второто му четене депутатите бяха подготвили близо 550 поправки и фракцията на партия „Единна Русия“ утвърди 144 от тях. Всички останали парламентаристи гласуваха против проекта, което не попречи да бъде приет. Предстои документът да бъде внесен в горната камара – Съвета на федерацията, след което ще бъде сложен на президентската маса.

Парламентарната опозиция бе недоволна, главно защото „единните руснаци“ пренебрегнаха изцяло предложенията й за подобряване на законопроекта. Депутатът комунист Владимир Улас дори настоя точката да отпадне от дневния ред (нямало смисъл да се харчат пари само за смяна на фирмата), без обаче да намери подкрепа сред колегите си. Другите предложения, не толкова радикални, съдържаха повече конструктивни идеи, но и това не им помогна. Повечето бяха „отрязани“ още от ресорната комисия.

Както заяви пред в. „Новие известия“ Генадий Гудков, един от най-активните борци срещу новия законопроект в днешния му вид, Държавната дума е сторила всичко възможно, за да не навреди на руското МВР. „Министерството не само че няма да бъде реформирано, но ще се върне към модела на руската милиция отпреди няколко години – всесилна, всевластна, контролираща всичко и всемогъща“, смята депутатът от „Справедлива Русия“.

Гудков бе автор на осем поправки; както писа „Комерсант“, те предвиждаха по-специално забрана полицаите да участват в данъчни проверки и да искат данни от банките, преди да е образувано наказателно дело. Нито едно от неговите предложения не бе уважено, постеснена беше само възможността полицаите да получават извадки от книжата за банкови операции и от сметките на юридически лица. Сега ще разполагат с тези данни само при установяване и пресичане на данъчни престъпления, а първоначалният вариант на проекта съдържаше и думите „за предотвратяване“.

Освен това, запазен бе и не по-малко дискутираният текст за влизането на полицаи в жилищата. Както и преди, служителите на МВР ще могат да нахълтват в домовете на хората, след като ги осведомят на какво основание го правят (но само ако забавянето не излага на опасност живота и здравето на граждани и полицейски служители). Същевременно бе премахната точката, която разрешаваше на полицаите да влизат в жилищни помещения, „за да установят обстоятелствата на престъплението“.

Депутатите уточниха и правото на телефонно обаждане от ареста. Сега такова право ще имат всички освен избягалите от затвора и лицата, които се отклоняват от изтърпяване на наказателна присъда или административна санкция. Преди това проектът не предвиждаше това право и за онези, които се укриват от органите на дознанието, съда или следствието.

Останалите депутатски поправки бяха чисто технически (както писа „Ведомости“, думите „оперативна издирвателна дейност“ например бяха сменени с „оперативно-издирвателна дейност“). Не се постигна никаква либерализация на законодателството, нито „очовечаване“ на полицията, което сочи примерно формализираният обществен контрол над полицаите.

Според новия закон, контролът ще бъде осъществяван от обществени съвети към органите на реда, формирани от самото МВР. Сиреч полицаите сами ще се наблюдават, без да привличат особено внимание към тази дейност. Владимир Колесников от „Единна Русия“, представил проекта, не обясни на депутатите какъв е тогава смисълът от въпросните съвети.

Иначе се предвижда полицаите да изпълняват обичайните си функции – все тъй да изпитват начинаещите шофьори, да издават разрешителни за оборудване на МПС със специални сигнали и за оръжие, също и да припечелват с охранителни услуги.

Според скептиците, оформеният от Думата законопроект за полицията фактически зачерква всички усилия за реформа на МВР, демонстрирани от Дмитрий Медведев. Както разказва Генадий Гудков пред „Новие известия“, високопоставени милиционери признали пред него неофициално, че реформата ги разочарова.

„Там нали също работят нормални хора и те разбират, че трябва нещо да се прави, като се почне отдолу и чак до много големи звезди на пагоните. И кой спечели днес? Онези, които не знаят да работят и вместо да издирват престъпници, се отчитат с чавки и плюсчета, с контролно-ревизионна дейност. А кой изгуби? Към 135 милиона граждани на Русия“, коментира Гудков.

Няма никакви изгледи за нови поправки в закона. Единствената фаза, която му предстои преди президентския подпис, е Съветът на федерацията. Председателят му Сергей Миронов вече заяви, че сенаторите ще го одобрят най-вероятно тази сряда, тоест бързичко и без много шум. Миналата седмица Миронов вече обясни, че сенатът може да има въпроси само около липсата на законов механизъм за социална защита и материално насърчаване на полицаите.

Отново според Гудков, от 1 април (когато в Русия вече от месец ще има полиция) заплатите на полицаите ще нараснат едва с 6,5 на сто – дори по-малко от индексирането за инфлация. Наред с факта, че за половин година законът за полицията бе съществено преработен, но не твърде подобрен, това не поражда очаквания за сериозно обновяване на правоохранителните органи. Остава да се надяваме положението с МВР поне да не се влоши.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.