Четири причини, които ни отдалечават от Шенген

в. Ромъния либера

Комбинация от технически и политически основания създадоха пречка, която блокира присъединяването на Румъния и България към зоната за свободно движение от 1 март. За Букурещ е важно да получи възможно най-бързо календар за присъединяването.

Ако „Уолстрийт джърнъл“ е Библията на бизнесмените от цял свят, то „Файненшъл таймс“ е Библията на бюрократите в Брюксел и на всички онези, които се интересуват от европейските дела. Така че вчера, когато министрите на външните работи или европейските въпроси в ЕС отвориха „Файненшъл таймс“ и откриха редакционен материал, който твърди, че отлагането на присъединяването на Румъния и България към Шенген в „е несправедливо, но правилно“, тогава всички разбраха, че играта свърши: Отлагането е почти решено. Двете страни трябва да търсят други начини за контролиране на загубите. Как се стигна дотук?

Техническата подготовка: Вината е на българите!

Приемането (разбира се, с някои резерви от страна на Франция) на всичките осем доклада на групата за оценка по Шенген за Румъния и отлагането на тези за България в областта на сухопътната сигурност доказват, че този път от гледна точка на техническите задължения Румъния си е свършила работата. За съжаление, ако не си я свършат и българите, напразно сме се старали, защото сме вързани за българите и присъединяването може да стане само в тандем. Основният проблем на българите е границата с Турция, недостатъчно обезопасена, за да възпрепятства потока от нелегални имигранти от тази страна към ЕС.

Вторият голям проблем е Гърция, която макар да е членка на Шенген, все пак остава единствената страна от зоната за свободно движение, която не граничи с никоя друга членка. Гърция поиска и получи миналата година европейска помощ, за да контролира нелегалната имиграция от Турция, като призна, че не може да се справи с мащаба на явлението.

Следователно присъединяването на Румъния и България би могло да създаде една магистрала на нелегалната имиграция от Гърция до сърцето на Европа. Разделянето на Румъния и България не е възможно, защото Румъния би изпаднала в положението да трябва да обезопаси границата си с България по Дунав и по суша, което не е възможно нито от техническа, нито от финансова гледна точка. От този аспект Румъния е жертва на закъсненията и грешните решения, взети от българите, и от неспособността на гърците. Несправедливо е, както признава и „Файненшъл таймс“, но малко неща могат да се направят.

Корупцията и реформата в правосъдието: Вината е наша!

Статията на „Файненшъл таймс“ заявява директно, че присъединяването към Шенген е единствения „прът“, останал в арсенала на ЕС, за да оказва натиск върху Румъния и България за ускоряване на борбата с корупцията и реформата в правосъдието, макар че признава, че включването на механизма за сътрудничество и проверка сред критериите за Шенген (по искане на министрите на вътрешните работи на Германия и Франция) не е съвсем справедливо, нито пък добронамерено от страна на големите сили. Въпреки това „Файненшъл таймс“, както и редица анализатори, установяват, че макар че механизмът за сътрудничество и проверка беше замислен като механизъм за бързо оздравяване на правосъдието в двете страни, сега, в петата година от присъединяването, реформите са далече от задоволителни. „В Румъния – пише „Файненшъл таймс“, дори и желанието за реформа изглежда е изчезнало“.

Заплахите на Понта (лидерът на опозиционната Социалдемократическа партия /СДП/ Виктор Понта – бел.ред.) по адрес на прокурорите и съдиите и протестите начело с Нъстасе, Хребенчук и Вангелие (високопоставени представители на СДП) показват, че оценката на „Файненшъл таймс“ е твърде мека и „желанията“ на румънските политици са много по-извратени. Основната опасност, свързана с включването на механизма за сътрудничество и проверка в критериите за присъединяване към Шенген е отлагането за неопределен срок на присъединяването, или по-точно до прекратяването на механизма. Министърът на външните работи Теодор Баконски поиска в понеделник в Брюксел в Съвета по общи въпроси да се вземе решение за календар на разширяването на Шенгенското пространство още по време на унгарското председателство до 1 юли 2011 г. Възможно най-бързото приемане на такъв календар би ни спасило от речите с националистически плам за „унижението“, на което сме подложени от ЕС, и би предложило ясни репери за действие.

Интеграцията – унгарският шанс

„Файненшъл таймс“ признава, че румънските роми миналата година във Франция бяха подложени на прояви на „гротескна ксенофобия“. Въпреки това, ако Румъния не направи повече за интеграцията им, съществуват шансове Франция да намери нови възражения, които да добави. Баконски подчерта нуждата ЕС да се концентрира върху социалната интеграция на ромите, въпрос, който Брюксел винаги е премълчавал. Този път, шансът на Букурещ да направи от този проблем европейски въпрос, се нарича „унгарското председателство“, което се ангажира да насърчи именно една такава колективна стратегия.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.