В болница „Токуда“ взимат по 2000 лв. за операции с недоказан ефект

Проф. Иван Миланов, председател на Българската асоциация по множествена склероза. Снимка: авторката

От близо година в болница „Токуда“, а отскоро и в университетска болница Варна се правят операции, които срещат съпротивата на Българската дружество по неврология. Става дума за лечение на множествена склероза с хирургична интервенция, по точно поставяне на стентове във вените на мозъка. Процедурата обикновено струва на пациента 2000 лв. За новия метод на лечение излязоха няколко възхваляващи статии в централни всекидневници (виж тук). Те създават очаквания у пациентите с тази тежка болест, че едва ли не е намерено лечение за нея. При някои пациенти се получава първоначален ефект, но не при всички и не и доказано доколко продължава ефектът. Въобще такова хирургическото лечение е още недоказано и непризнато по света.

Множествената склероза, т. нар. MS, е болест, при която е засегнат мозъка на пациента и с течение на времето той започва да губи контрол върху движението, крайниците си и т. н. Много от пациентите са обездвижени и на инвалидна количка. Средната продължителност на живота е 15-20 г. след откриването на болестта. Досега науката не е изяснила причините и механизма на множествената склероза и по света няма сигурен метод или медикамент, който да я премахва, а само подобрява състоянието и разрежда пристъпите на болестта.

На 11 декември от Българското дружество по неврология излязоха с официално становище, че при множествената склероза не може да се прилагат хирургични интервенции. Проф. д-р Параскева Стаменова, председател на дружеството, изпрати отворено писмо до медиите по този въпрос, провокирана от няколко публикации във всекидневници, които представят този метод за лечение като някаква панацея. Но на предупрежденията на невролозите медиите не обърнаха внимание.

В момента такива операции се правят само в Италия, където италиански лекар развива тази хипотеза за болестта и хирургичния метод на лечение. А последователите у нас на създадения в Италия метод дава интервюта пред медии, че България вече е „авангардът“ по отношение на прилаганата терапия. Регулаторните органи в различни страни в Европа, САЩ и Канада са категорични, че този метод не трябва да се прилага, докато не бъде доказана неговата ефективност и безопасност. В научните среди има разнобой, защото все още не е ясно какво точно причинява болестта. Според водещи специалисти поставянето на стентове във вените на мозъка, не помага. Излиза, че пациентите дават пари за операция, която не е доказано, че ще им помогне и пораждат у тях прекалено големи очаквания.

Проф. Стаменова и проф. Иван Миланов, председател на Българската асоциация по множествена склероза и шеф на болница „Св. Наум“ в София, казват, че има автори, които доказват тъкмо обратната теза – несъстоятелността на подобно лечение със стентове. Затова те и колегите им смятат, че не бива да се злоупотребява с доверието на пациентите и да им се правят скъпи процедури с недоказана ефективност.

Ето и по-подробното мнение на проф. Иван Миланов, председател на Българската асоциация по множествена склероза.

Проф. Иван Миланов: Тези операции струват не малко и пораждат прекалено големи очаквания у страдащите

– Проф. Миланов, кое предизвика реакцията ви на специалисти в този случай ?

– Преди това искам да направя няколко пояснения. У нас няколко хиляди души страдат от множествена склероза. Това е автоимунно заболяване при млади хора, провокирано от някакъв възпалителен процес с неустановен произход. Характерно за него е, че протича на пристъпи – влошаване, подобряване, задържане на състоянието. От близо 20 години успешно се прилага метод на лечение, с който  се цели намаляване на тяхната честота, тъй като след всеки пристъп на болестта организмът се уврежда все повече и повече. Така след време може да се стигне до пълна инвалидност – парализа и слепота. Затова усилията на специалистите са насочени към това този момент да се отложи колкото се може по-дълго време.

– Какъв е конкретният повод, за да излезе дружеството с това становище?

– Преди около 2 години италианският лекар Паоло Замбони излезе с една хипотеза, че причина за множествената склероза е стесняване на кръвоносните съдове в мозъка. И в Италия започват да се правят операции за поставяне на стентове на тези съдове. От близо година и у нас се правят подобни операции в „Токуда“, а от скоро и в Университетската болница във Варна. Непотвърдената засега хипотеза на италианския лекар се възприема от някои наши специалисти в „Токуда”. На пациентите им се прави изследване с ултразвук и  след това им се предлага оперативно лечение за поставяне на стент.

– Вие твърдите, че поставянето на тези стентове не помага на страдащите от множествена склероза?

– Да, точно така. Това просто не е доказано. За тези операции разбрахме от наши пациенти, на които са им поставяли стент за разширяване на мозъчни вени. Но при положение, че не е доказано какво причинява заболяването, как може да се твърди, че тъкмо поставянето на стентовете е панацея за болните? Освен етичен, този проблем е и финансов. Тези операции струват не малко пари на болните и пораждат у тях прекалено големи очаквания, които поне засега не се оправдават. В световен мащаб няма никакви научно потвърдени доказателства, че подобни методи помагат и затова регулаторните органи в Европа, САЩ и Канада са категорични, че те не бива да се прилагат, докато не бъде доказана тяхната ефективност, а и безопасност. Дори има автори, които доказват тъкмо обратната теза – несъстоятелността на подобно лечение със стентове. Затова и от Българската асоциация по неврология и Българската асоциация по множествена склероза сме категорични, че не бива да се злоупотребява с доверието на пациентите и да им се правят скъпи процедури с недоказана ефективност.

Виж тук повече от проф. Миланов за психичните заболявания и проблеми, свързани с тях.

Здраве, Наука & Tex
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.