Йеменските ислямисти посягат към крана за петрола на Европа

Правда.ру

Йеменски войници арестуват заподозрян терорист на границата със Саудитска Арабия. Снимка: емптикуортър

Развитието на събитията в Йемен предизвика безпокойство на Запад. След събитията в Тунис протести обхванаха и тази държава. Уличните акции в Йемен изглеждат още по-значими с оглед на вълненията в Египет. Положението в Йемен силно нервира Запада, а също така Израел. Неслучайно там все по-често наричат тази страна failed state („провалена държава“).

Всъщност за дестабилизация в Йемен се заговори твърде шумно още преди година, когато се разбра, че Ал Каида планира да отвори там трети фронт за борба „срещу кръстоносците“ след тези в Афганистан и Ирак. Това би могло да се приеме за дезинформация, ако не бяха започнали сериозни сблъсъци по границата между Йемен и Саудитска Арабия. Подкрепяни от Иран шиитски групировки, които не се подчиняват на йеменските власти, нанесоха сериозни удари на саудитците.

Още по-тревожен е обаче фактът, че опозицията, включително радикалите, сплотява редици в борба срещу днешния президент Али Абдула Салех, който управлява почти от 33 години. Той е обсипван със същите упреци като тунизийския лидер Бен Али и египетския президент Хосни Мубарак – корупция, шуробаджанащина, тотално нарушаване на човешките права и т. н.

Върху Салех се хвърля и вината за това, че половината от йеменците живеят в мизерия, а над една трета са безработни. Не на последно място обаче тук действа факторът на демографския взрив. През 1950 г. например населението на страната е било към пет милиона души, а сега по различни данни е от 28 до 30 милиона.
Икономическият растеж не може да се изравни с ръста на населението. Жените в Йемен имат средно по шест деца и се очаква до 2050 г. броят на жителите да се удвои. До 2017 г. йеменските петролни находища ще бъдат изчерпани, което допълнително влошава нещата. И никак не е сигурно, че страната ще може да експлоатира газовите си ресурси.

Ако Салех не успее да се задържи в креслото си, властта в Йемен ще бъде поета от ислямистите. И най-вероятно ще го очаква съдбата на Сомалия. Освен старите противоречия между Севера и Юга, страната е разкъсвана от остри междуплеменни разпри. Официалните власти слабо контролират ситуацията във вътрешните райони на страната и много скоро може изобщо да изгубят този контрол.

Не бива също да забравяме, че това ще застраши крайно важния за Запада маршрут за превоз на петрол, който минава между разпадналата се пиратска Сомалия и бурно кипящия Йемен. Ислямистите не крият, че имат интерес дестабилизацията в Йемен да нараства. По думите им, ако сложат ръка на тази страна, те ще могат да „врътнат кранчето“ на Израел и западните държави – лъвската част от доставяния им петрол минава край йеменските брегове.

Как ще се развива положението в тази държава? Размисли за това сподели с „Правда“ Сергей Демиденко, експерт арабист от Института за стратегически анализ: „В Йемен е осъществим на практика всеки възможен негативен сценарий. Първо, социални и междукланови проблеми отдавна вече раздират страната. И не на последно място, защото е най-мизерстваща от всички арабски държави. Днешните протести се дължат на това, че Йемен, също като Тунис и Египет, няма големи запаси от петрол и не може да си позволи стандарта на Кувейт.

За да се разклати сериозно ситуацията в подобни страни е достатъчен и лек тласък. При това да не забравяме, че Йемен почти от 30 години вече е бойно поле, където се сблъскват двете регионални суперсили – Иран и Саудитска Арабия. Неслучайно днес рязко се активизират шиитските бунтовници на север, създаващи куп проблеми на саудитците.

Нестабилността днес се изостря и от световната икономическа криза, влошила още повече условията за живот в страната. Естествено не бива да омаловажаваме и влиянието на египетските събития. Египет дълго време бе нещо като по-голям брат за Йемен. Да си припомним времената на Насър, който мечтаеше за единна арабска държава. Освен Сирия и Йемен, никой друг не склони да сключи реален съюз с Египет.

Колкото до развитието на събитията в Йемен, там не се очертава никаква стабилност дори в далечно бъдеще. Напротив, очаква се влошаване на положението. Защото йеменското население ще продължи да нараства, постепенно усилвайки темпото. Това ще затрудни нещата още повече. Откъде работа за толкова много хора? С други думи – социалната база на днешната нестабилност занапред само ще се разраства.

Ще отбележим, че колкото и да е странно за човек далеч от темата, тъкмо влошеното икономическо положение обуславя все по-високия демографски ръст в арабско-мюсюлманските държави. Колкото е по-нисък стандартът, толкова повече се засилват репродуктивните процеси. Става дума за един вид защитен механизъм – за едно арабско семейство повишената раждаемост е въпрос на оцеляване. С колкото повече работна ръка разполага, толкова са по-големи шансовете да оцелее.

При днешните условия в Йемен обаче това явно не стабилизира обстановката. Демографският взрив избухва още по-мощно благодарение на съветската и китайската помощ за подобряване на здравеопазването. Съответно базата на радикализма ще се разширява все повече. Това на свой ред ще изостря обстановката по границата със Саудитска Арабия. За милиони йеменци единственият изход от положението като че ли е да грабнат оръжие и да се бият срещу петролните богаташи – „американски протежета“.

Нищо чудно мнозина да тръгнат по стъпките на съседна Сомалия. От друга страна, Саудитска Арабия също няма кротко да гледа как регионът губи стабилност и не би се спряла и пред интервенция в Йемен. Надали обаче ще успее да смаже партизанското движение в планинските райони, удобни за нанасяне на внезапни удари“.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.