Арабската революция съзрява

в. Вашингтон пост

Никой не го е казал по-добре от Хосни Мубарак: „Нашата крайна цел е създаването на общество на равенството, а не на привилегии и класови различия. Социалната справедливост е първото условие за мира и стабилността в обществото“. Това обаче беше през ноември 1981 г., седмици след като той стана президент на Египет.

През последвалите 30 години Мубарак се превърна в символ не на равенството, а на дълбоката корупция – финансова, политическа и културна – обгърнала Египет и други страни в Близкия изток. Той стана надменен като крал, въобразявайки си, че като предаде властта на сина си, може да създаде династия, пренебрегна съветите за реформа, предприе мерки, които са достатъчни единствено да бъдат държани критиците на разстояние, и безсрамно се възползва от страховете на Запада от ислямска радикализация.

Преходът от ерата „Мубарак“ започна вчера, след като президентът обяви, че няма да се кандидатира за преизбиране през септември. Той е на път да си тръгне, но все още изобщо не е ясно Египет накъде отива. Най-обещаващият знак за бъдещето е, че равновесието на силите сега е в ръцете на египетските военни. Те са единствената институция, която Мубарак не съумя да корумпира. Парадоксално е наистина, че навред из разбунтувалия се арабски свят силните армии сега са платформа за промяна.

„Армията е скритата средна класа“, твърди ливанският журналист Джамил Мруе. Хората прегръщат войниците по улиците на Кайро, тъй като те символизират независимостта и целостта на страната. Това е връщане към парадигмата, описана от Самюъл Хънтингтън в изследването му от 1957 г. „Войникът и държавата“: една силна армия може да допусне преход към демокрация и икономическа реформа.

В ядрото на сегашната криза в арабските страни е неспособността на водачите да осъществят реформите, които знаят, че са необходими. Те проявяват нерешителност по различни причини – страх да не подразнят важните играчи в страната, страх от мюсюлманските радикали, и да, колкото и да е тъжно, опасения, че целите на реформата се разглеждат като част от елитарна „проамериканска“ конспирация за отслабване на арабите.

Пътувайки често да интервюирам лидери за идеите им за промяна, аз съм бил свидетел на възходи и спадове в реформаторските усилия през последното десетилетие. Кралят на Йордания Абдула Втори предприе амбициозен амбициозна програма за реформи, наречени „Национални цели“ – и се отказа от нея през 2005 г. под натиска на „старата гвардия“, възползвала се от статуквото. Сирийският президент Башар Асад се опита да разклати позициите на корумпираната партия Баас, но се изплаши от по-сериозни политически реформи. Абдула, който вчера разпусна правителството, и Асад, който наскоро направи оптимистични коментари пред „Уолстрийт джърнъл“, сега се мъчат да „излъскат“ старото реформистко послание.

В първата половина на последното десетилетие реформистите изглеждаха във възход: през 2004 г. и Докладът за човешкото развитие в арабския свят (Arab Human Development Report), и Александрийската декларация звучаха като ясен призив за промяна. Пожелателно мислене би било да се предположи (както направи в неделя Елиът Абрамс в „Пост“), че устойчивостта на тези реформаторски идеи утвърждава политиката на президента Джордж Буш.

В действителност войните, които Буш започна или не успя да предотврати – в Ирак, Ливан и Газа – притъпиха надеждите за реформа. Буш имаше добри намерения със своите „цели на свободата“, но повлече реформистите към дъното заедно със себе си. Затова Асад днес е по-малко уязвим, отколкото беше Мубарак. Неговият режим е поне толкова корумпиран и деспотичен, но той остана твърдо на антиамерикански и антиизраелски позиции. Колкото и трудно да е за нас на запад да го приемем, позицията му на отрицание подсилва влиянието на Асад, докато Мубарак е принизен от имиджа си на марионетка на Запада.

Дискусията във Вашингтон за новия арабски бунт е склонна да се фокусира върху ролята на САЩ: Дали президентът Обама не сгафи като не приложи натиск към Мубарак по-рано? Трябва ли Америка да изостави други олигарси преда да стане твърде късно? Тук обаче не става дума за нас. Ако правилно избраният емисар на Вашингтон, бившият посланик в Кайро Франк Уиснър, е помогнал да се договори оттеглянето на Мубарак и стабилния преход към нови избори, толкова по-добре. Само че египтяните нямат нужда Америка да чертае курса им.

Окуражително е да се види, че демонстрантите по улиците на Кайро, Аман и Сана не издигат същите изтъркани лозунги като „Смърт на Америка“ и „Смърт на Израел“, които в течение на поколения заместваха политическите дебати. Успокояващо също е, че „Мюсюлмански братя“ и други войнствени групировки засега запазват спокойствие. Те знаят, че миналото „десетилетие на джихад“ беше пагубно за мюсюлманите и хората не гледат на него с добро око.

„Работата не е в лозунгите“, казва журналистът Мруе. „Истинският въпрос е животът: Искам апартамент, искам работа“. Става дума също за чувството за достойнство, което идва заедно с тези основни човешки нужди. Обръщайки се към военните, протестиращите избраха правилните съюзници по пътя на стабилността и промяната.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.