Как Медведев развива гражданско общество в Русия

Дмитрий Медведев изучава популярно издание за правата на руските граждани. Снимка: официален сайт

„Третият президент на Русия откри паметник на първия“, пише „Комерсант“ за посещението на държавния глава Дмитрий Медведев в Екатеринбург (Свердловска област) във връзка с 80-годишнината от рождението на Борис Елцин. Медведев припомни любовта на Борис Елцин към страната му и неговите заслуги. Той посочи, че първият руски президент бе изправен пред трудна задача – да промени държавните устои. За първия президент говориха и участниците в заседанието на президентския Съвет по развитието на гражданското общество и човешките права, създаден именно от Елцин, пише „Московский комсомолец“.

Днешният руски лидер дори копира символично един жест, присъщ на неговия предшественик – подписа по време на заседанието указ, с който разшири функциите на съвета. Правозащитниците ще могат по-специално да се включат в подготовката на предложенията за участие на руските граждани в модернизацията на страната. Към съвета ще бъдат прехвърлени и редица функции на държавните органи, добавя изданието.

Кремълските правозащитници ще могат вече да правят експертен анализ на законопроектите, разглеждани в Държавната дума или в горната камара на парламента, поясни председателят на президентския съвет Михаил Федотов, цитиран в „Комерсант“. Членовете на този орган ще проверяват доколко тези проекти отговарят на „целите, предвиждащи развитие на гражданското общество, защита на правата и свободите на човека и гражданина“. После ще изготвят съответни предложения за руския президент. Досега такива пълномощия имаше само Обществената палата, изтъква вестникът.

При все това президентският съвет ще си остане консултативен орган и всички негови решения ще имат характер на препоръки. Значи дейността му „ще бъде ефективна само в рамките, позволени от сегашната политическа система“ в Русия, заяви пред „Комерсант“ Ела Памфилова, бивш председател на съвета.
По инициатива на президентския съвет в Екатеринбург се състоя регионален форум на националната програма „Гражданското общество – модернизацията на Русия“. Ролята на гражданското общество в развитието на страната личи от цялото 20-годишно съществуване на демократична Русия, пише официозът „Росийская газета“.

Днешните въпроси пред Русия едва ли може да бъдат решени, без да се преодолее глобалният проблем – да се премахнат отживелиците на тоталитаризма в общественото съзнание. Без това в страната няма да има независим съд, модерна правоохранителна система, а без тях пък е невъзможна и модернизацията, заяви на заседанието Михаил Федотов, цитиран в изданието. Екатеринбург е символичен в този план – точно тук е извършено убийството на царското семейство, едно от първите престъпления на съветския режим, и в същия град Борис Елцин започна своя кръстоносен поход срещу тоталитарната система, добави той.

Дмитрий Медведев посочи пред правозащитниците, че руската общественост трябва да наблюдава как ще се прилага разглежданият в парламента нов закон за полицията. Той далеч не е идеален и ще се променя, подчерта държавният глава. Президентският съвет обсъди също „липсата на официална (руска – б. р.) реакция след събитията в Беларус“, арестите в Москва след антиправителствения протест на 31 декември, проблемите около природните пожари в Русия и други актуални теми.

Медведев напомни основната тема от последното си послание към парламента – въпросите, свързани с детството. Той помоли членовете на съвета да следят по-активно борбата срещу наркоманиите сред децата и юношите, пише „РБК дейли“. Федотов предложи основите на правната култура да се преподават в руските училища още от първите класове. Тези принципи ще подпомогнат по-специално децата на мигрантите да се адаптират в руското общество и ще съдействат за формиране на истинско европейско правосъзнание, обясни той.

Според „Новие известия“, Федотов е изтъкнал, че съдебната система в Русия трябва да бъде освободена „от натиска на търговски и силови структури“. Ела Памфилова разказва пред журналисти, че президентът Медведев е одобрил идеята на съвета за юридическа експертиза на второто дело срещу бившия руски петролен магнат Михаил Ходорковски. Ходорковски и бившият му съдружник Платон Лебедев бяха осъдени през декември за кражба на гориво и пране на пари, което увеличи на 14 години предишните им осемгодишни присъди за данъчни измами.

Федотов обаче съобщи, че Медведев отказал да коментира втората присъда, главно защото още не е влязла в сила. Медведев оказа съдействие на гражданското общество – на президентския съвет по човешките права ще бъде разрешено да има собствено експертно мнение за шумни процеси като делото срещу Ходорковски, коментира „Ведомости“. „Това е огромна победа за нас и за президента“, заяви Кирил Кабанов, председател на Националния антикорупционен комитет.

Федотов се оплака пред държавния глава, че разсекретяването на държавните архиви върви твърде мудно, посочва „Комсомолская правда“. Темата е „инфраструктурна за нашия обществен живот. Защото много репутации почиват на това, че архивите не са разсекретени. И тук естествено е необходим по-голям натиск от страна на обществото“, отбелязва московски политолог, цитиран в „Независимая газета“. Според аналитика, за Медведев „принципът на свободата остава един от централните приоритети, в името на които съществуват гражданските институции“.

„Всичко това е имитация на дейност. Президентът търси среда, на която да се опре, показва, че съществува като самостоятелен политически деец“, смята обаче друг руски аналитик. Медведев „също се готви“ за президентските избори в Русия през 2012 г. като днешния премиер Владимир Путин, обяснява наблюдателят пред „Независимая газета“.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.