Ленин – недосегаемата мумия

Франс прес

Мумията на Ленин. Снимка: от тв екрана

Близо век след смъртта на Ленин балсамираното му тяло продължава да почива непокътнато в мавзолея на Червения площад, включително в Русия на Дмитрий Медведев. Единственото, което младите поколения знаят за бащата на болшевишката революция, е неговото име. Въпросът за погребването на Ленин възниква периодично в Русия след рухването на съветския строй през 1991 г., главно по повод годишнините от смъртта му, настъпила на 21 януари 1924 г.

За някои Ленин остава славният вожд на Октомврийската революция от 1917 г., за други той е човекът, организирал терора и съветските трудово-възпитателни лагери ГУЛАГ, а трети демонстрират безразличие към личността му. Призиви за погребване на Ленин, чиято мумия, по официални данни, всяка година идват да видят десетки хиляди посетители, се дочуха дори от управляващата партия „Единна Русия“. „Не виждам никаква причина да не бъде погребан“, заяви за АФП депутатът от „Единна Русия“ Владимир Медински и напомни, че такава е била волята на семейството на Ленин.

Оглавяваната от Владимир Путин политическа формация създаде специален интернет сайт – www.goodbyelenin.ru – намигване към германската комедия от 2003 г. за края на комунизма „Good Bye, Lenin“. Около две трети от хората, запитани дали са съгласни Ленин да бъде погребан, са отговорили утвърдително. Тази тенденция бе потвърдена от допитване на независимия център „Левада“ с представителна извадка от 1600 участници. Мнозинството от анкетираните (56 процента) одобряват погребването на водача на революцията, а едва 31 на сто от запитаните искат той да остане в мавзолея. Висш представител на Кремъл обори тези допитвания, като заяви на 21 януари, че Русия не възнамерява засега да посяга на Ленин.

При бившия руски президент Борис Елцин, който през 1993 г. отмени почетната гвардия на мавзолея на Ленин, вече бе планирано основателят на Съветския съюз да бъде погребан, но нито един руски държавник не посмя досега да вземе това решение. Колебанията около погребването са предмет „на вечни дебати, които допринасят за консолидиране на некомунистическия електорат“, отбелязва експертът от московския център „Карнеги“ Андрей Рябов. Комунистическата партия събра 11,57 процента от гласовете на последните парламентарни избори през 2007 г., а кандидатът им Генадий Зюганов – 17,72 на сто вота на президентските избори през 2008 г.

За повечето млади хора Ленин е личност, която не ги вълнува, отбелязва центърът за проучване на общественото мнение ВЦИОМ. Някои казват дори, че името не им говори нищо. „За да се освободим от всички съветски символи“ ще трябва не само тленните останки на Ленин да се извадят от мавзолея, но да се махне и гробът в подножието на Кремълската стена на съветския диктатор Йосиф Сталин, починал през 1953 г., казва 82-годишната бивша съветска дисидентка Людмила Алексеева.

Именно по предложение на Сталин тялото на Ленин е мумифицирано и поставено в мавзолея от тъмночервен камък, чиято сегашна версия е завършена през 1930 г. Днес той е отворен за безплатни посещения за широката публика само четири дни седмично от 10 до 13 часа – „оптимален режим“ за поддържане на постоянна температура за съхраняване на тленните останки, посочва Федералната служба за охрана, която отговаря за обекта. Информация колко струва поддържането на мавзолея обаче не се дава.

Белег на времената: от разпадането на СССР лабораторията към Националния институт за благоуханни и лечебни растения, която се грижи за мумията, не се финансира от държавата, а от комунистически организации.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.