Сърбия е пред социален взрив

Социалната ситуация се влошава в Сърбия – страна, тежко страдаща от икономическата криза и в която през последните дни бяха обявени няколко стачки, а основната опозиционна партия свика митинг в събота в Белград. Учители, полицаи и скоро може би медицински персонал и няколко корпорации изразиха недоволството си от прекалено ниските заплати и инфлацията, която допълнително изяжда доходите им.

По официални данни средната месечна заплата в Сърбия през декември е възлизала на 39 580 динара 390 евро и инфлацията през миналата година е била 10,3 процента. Според Сръбската търговска камара това е най-високата инфлация, регистрирана в Европа през 2010 г. Учителите в основните и средните училища започнаха стачка миналия петък с искане заплатите им да бъдат увеличени с над 20 процента и училищата вчера останаха затворени.

Протестът засяга в различна степен почти всички от 1800 основни и средни училища в страната, съобщи вчера сръбският печат. Миналия уикенд сръбският премиер Мирко Цветкович нарече ирационални исканията на стачкуващите, посочвайки, че те заплашват да доведат до хиперинфлация от 300 процента и до срив на националната валута – динара, по отношение на еврото.

Преговорите между стачкуващите и правителството обаче продължават и може да завършат до края на седмицата, каза синдикалистът Томислав Живанович за вестник „Блиц“. Тринайсет хиляди полицаи на свой ред започнаха стачка вчера с искане заплатите им да бъдат увеличени с 40 процента и да бъдат подобрени условията им за работа. Организаторите заявиха, че стачкуващите ще изпълняват само спешни задачи.

Медицинският персонал също мърмори. Техният профсъюзен представител Бранислава Планчак изрази съжаление, че правителството не отговори на исканията им за увеличение на заплатите през декември и предупреди, че ще бъдат използвани „всички синдикални средства“ за удовлетворяването им. Предложение за увеличение с два процента е „още един удар срещу здравия разум“ и медицинският персонал не може да бъде удовлетворен от подобен „акт на милосърдие“, предупреди друг синдикалист, според когото „недоволството на персонала е огромно“.

Но правителството има ограничено пространство за маневриране, тъй като се ангажира пред Международния валутен фонд да задържи бюджетния дефицит до 4 процента от Брутния вътрешен продукт през 2011 г. Според икономиста Мирослав Здравкович икономическото положение в провинцията е особено трудно, тъй като там заплатите се още по-ниски от тези в Белград и Нови Сад. Според него 5,5 милиона сърби от 7,5-милионното население разполагат със среден месечен доход от 90 до 115 евро.

По данни на Търговската камара безработицата в Сърбия пред декември се е увеличила до 26,74 процента. В тази ситуация на социално-икономическо напрежение Сръбската прогресивна партия СПП , основната опозиционна сила, произлязла от крайно националистическата Сръбска радикална партия, готви демонстрация в събота в Белград с искане за предсрочни парламентарни избори. Редовните парламентарни избори в Сърбия трябва да се състоят през май 2012 г.

Става въпрос за първия значителен митинг, към който призовава СПП от създаването си през есента на 2008 г. под лидерството на Томислав Николич. Николич, който обеща демонстрацията да бъде мирна, даде на правителството два месеца, за да изпълни исканията на неговата партия, а ако това не стане, ще свика нови антиправителствени демонстрации.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.