Как лъже Бойко – анализ по израженията

Снимки: от тв екрана

Аз съм д-р Кал Лайтмън, нафукан и арогантен британски експерт по измамите. Създал съм нов клон в психологията. Открих, че хората правят микроизражения, които не могат да контролират и които ги издават, когато лъжат. (Всъщност теорията не е моя, а на д-р Пол Екмън, но в сериалчето, в което ме играе Тим Рот, аз обирам целия кредит за това откритие.)

Микроизраженията се появяват за части от секундата. Те не зависят от расата, националността и културата ни, те са вродени и чрез тях понякога разказваме история, която няма нищо общо с думите, излизащи през лъжливите ни уста. Получих на мейла си записи от телевизионни репортажи.

Снимки: от тв екрана

Изпрати ми ги българска блогърка и ме помоли да й кажа дали премиерът ви лъже. Замесил се в някаква история с неправомерно лобиране. Записали го тайно как нарежда по телефона на шефа на митниците ви да даде специални привилегии на някой си Мишо Бирата, който имал пивоварна. Да не го проверява за контрабанда и общо взето да го дава по-ларж с него, не по законов ред. Обаче записите на разговорите били изнесени в медиите и на премиерът ви се наложило публично да се обяснява в Парламента, че това е долна лъжа, манипулация и звуков монтаж.

Снимки: от тв екрана

Та, пита ме въпросната блогърка Виктория – лъже ли премиерът, д-р Лайтмън? Вие сте най-прочутият световен експерт по измамите, работите за американското ФБР, осветлете ни. Каза още, че има блог, в който пише за мъже, жени и техните взаимоотношения и много би искала да даде съвет на читателките си как да хващат мъжете си, когато ги лъжат, че са им верни.

Снимки: от тв екрана

Реших, че мога да се позабавлявам малко с тази история, защото прелюбодейците и корумпираните политици лъжат по един и същ начин. Прегледах записите много внимателно, взех си и преводач от български, за да разбера какво точно казва вашият премиер. Както винаги правя при такива проучвания, най-напред установих базата – що за човек е обектът на изследването ми? Поисках от блогърката стари негови снимки от по-щастливи времена. Това, което тя ми прати, много ми напомни за един американски президент, който също загази в медиен скандал. Буквално го хванаха със смъкнати гащи и коленичила пред него стажантка в публичния… ох, извинете, Белия дом.

И на двете лица е изписано силно самодоволство и презрение към останалите хора. Леко повдигнатата в единия край уста и вирнатата брадичка говорят за това.

Снимки: от тв екрана

Може в този миг да ви казват, че ви обожават и ви се прекланят, че мислят само за вашето добро, но физиономиите им твърдят: Аз съм всесилен, измамих ви всички и ще ви въртя на пръста си както си поискам. Този вид хора са изключително уязвими, защото винаги се намира кой да им скрои шапка. Самодоволството дразни и предизвиква ответна реакция. Нарцисът е с притъпени сетива и обикновено подценява противниците си, не е нащрек. Което накрая му изиграва лоша шега. Това са най-лесните мишени на компромата.

А това са любимите ми снимки. Американският президент Бил Клинтън (снимката вляво) току що е хванат, че мами жена си с младичка стажантка. Излиза на трибуната и произнася историческата реплика „I did not have a sexual relationship with that woman… Miss Lewinski”.

Снимки: от тв екрана

И размахва пръст срещу публиката. 12-13 години по-късно ние вече със сигурност знаем, че тогава той излъга. На снимката вдясно вашият премиер прави абсолютно същото – размахва пръст от трибуната и казва, че записите, пуснати в медиите, са манипулирани. Изводите оставям на вас.

Тези две снимки бих могъл да нарека само по един начин: Играта свърши. Микроизражението се появява на лицето на вашия премиер, когато разказва как му се е обадил предната вечер журналистът, пуснал записите в медиите. Същата физиономия прави и старият мръсник и прелюбодеец Бил, колчем се спомене за аферата му с Люински.

Но да приключим с директното сравнение и да се вгледаме по-внимателно в записа, който получих от България. Когато един човек е хванат в неудобна за него ситуация, изпитва вина и се кани да излъже, той обикновено си играе с разни предмети. Прави го от нервност, защото се опитва да избяга от действителността, защото не иска това да се случва.

Ето какво прави вашият премиер, докато в парламента се обсъждат скандалните записи и малко преди да излезе на трибуната, за да размаха пръст и да каже, че всичко е лъжа и манипулация.

До него седи някакъв мъж с вид на оръженосец. Той силно съчувства на бедата, в която е изпаднал господарят му. Дори и в този миг той повтаря огледално жестовете на своя патрон и се престарава, прави всичко една степен по-засилено. Един вид, когато шефът пръдне, слугата бърза да се насере. На този кадър премиерът ви е свел поглед и на лицето му ясно е изписан срам. Оръженосецът изразява същата емоция, но двойно по-силно.

Снимки: от тв екрана

Категоричен жест на срам. Прикриването на лицето по този начин и допирът на пръстите до челото означават само и единствено срам.

Тук комбинира два издайнически жеста. Докосва леко носа си. Когато човек лъже, започва да го сърби носът. Освен това покрива устата си с ръка и така показва, че има какво да крие. Физически блокира пътя на думите навън.

Премиерът ви се чеше по носа (лъже), оръженосецът му тежко се срамува, направо се е хванал за главата.

Снимки: от тв екрана

В записа на телевизионния репортаж има и други признаци на лъжа. Когато човек мами, вдига височината на гласа си с един тон. Вашият премиер има сравнително басов глас, но когато заявява, че публикуваните записи са манипулирани, направо си пищи като тенорче. Опитва се да отклони вниманието от себе си към други хора, не говори за Мишо Бирата и отношенията им, а все насочва разговора към политическите си опоненти и техните кусури – все класически признаци на лъжа.
С изненада научих, че този човек е завършил полицейска академия. Обикновено полицаите ги обучават да контролират изражението на лицето си. Към вашия премиер имам два съвета: никога да не играе покер и никога да не лъже жена си, когато тя го хване в изневяра.
Wanker! – както казват в родната ми Англия.

Снимки: от тв екрана

Виж още текстове в блога Сладък живот

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.