Банкерът Левон брани правото на банките да са робовладелци

Банкерите се обявиха твърдо против предвижданото ограничаване със закон на таксата, която банките взимат при предсрочно погасяване на кредита.

Сега положението е такова, че ако човек, който изплаща кредит за жилище на една банка, поиска да го изплати предсрочно, трябва да плати грамадни такси. Това го принуждава той като крепостен да стои задължен на банката 20-30 години. През това време тя си вдига лихвите както си иска и го дои пожизнено.

По света има по-голяма мобилност, кредитополучатели сменят банките, изплащат дълга към една, задлъжняват към друга, избирайки по-добри условия. Тук високите такси бетонират кредитополучателя за десетилетия.
Таксата за предсрочно погасяване пречи на конкуренцията между банките и води до закрепостяване към един единствен трезор. Това позволява на банката да вдига неограничено лихвата по кредита на клиента си, а той не може да я смени.

Сега трима депутати от ГЕРБ предлагат тази такса да отпадне или да се ограничи с промяна в Закона за банките. Подобни препоръки има и от ЕК. Но на това предложение веднага скочиха банкерите. Шефът на “Уникредито Булбанк” Левон Хампарцумян обясни, че това било комунизъм и държавата не можело да се меси. Той заплаши дори, че банките ще вдигнат други такси, ако тази отпадне, за да компенсират “загубата”.

Чудно животно е банкерът. Грабежът, който си е организирал сам, поставяйки си императивно условията, той смята за нещо естествено. И когато искат да го ограничат, нарича това “загуба”.
Голяма наглост, наистина.

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.