Безпилотните самолети на САЩ

"Убиец" и "Наблюдател"

Военноморските сили на САЩ показаха първия полет на X-47B – безпилотен самолет от ново поколение, който не просто използва технологията „стелт“, но и може много по-бързо от сегашните машини от подобен вид да достига цели и да ги поразява с бомби с лазерно насочване. Демонстрационният полет е във ВВС базата „Едуардс“ в Калифорния.

Това е един от моделите безпилотници от ново поколение, разработвани в САЩ. Миналия август военноморските сили на страната направиха изпитания с огромен разузнавателен самолет с размаха на „Боинг“ 747. „Глоубъл обзървър“ може да остане във въздуха в продължение на седмица (с презареждане във въздуха) на височина от 22 000 метра и да наблюдава район с размерите на Афганистан „само с един поглед“ – виж видеото по-долу.

А X-47B, благодарение на бордови компютър, може самостоятелно да изпълнява мисии на голямо разстояние и да лети по-бързо от моделите Predator и Reaper, използвани в Афганистан.
Самолетът може да излита и каца от самолетоносач. Крилете му могат да се сгъват, така че да заема по-малко място в хангара на кораба.
X-47B е 10 пъти по-лек от бомбардировача В-2 и около три пъти по-малък по размер, може да се издига на 13 000 метра и да постига скорост от над 750 км/ч. Товароносимостта е около 2200 кг.
Това е един от моделите безпилотници от ново поколение, разработвани в САЩ. Миналия август военноморските сили на страната направиха изпитания с огромен разузнавателен самолет с размаха на „Боинг“ 747. „Глоубъл обзървър“ може да остане във въздуха в продължение на седмица (с презареждане във въздуха) на височина от 22 000 метра и да наблюдава район с размерите на Афганистан „само с един поглед“ – виж видеото по-долу. http://www.youtube.com/watch?v=Ad4-3YGp0ak

Видео & Музика
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.