Студентка по медицина: Завършващите млади лекари се стягат за чужбина

Лекарският съюз: Лекарите застаряват; медиите ги охулват

Студентката по медицина Самиа-Надин Катибова. Снимка: авторката

Самиа-Надин Катибова е родена 1986 година във Велико Търново, майка й е българка, бащата – чужденец, живее тук от рождението си. Тази година предстои да завърши Медицинския университет в София. Тя е една от студентките, които протестираха срещу повишаването със задна дата на таксите за медицинския университет на 900 лв. годишно.

– Студентите по медицина сте имали намерение да се присъедините към протестите на лекарите. Защо?

– Разбира се, идея имаше, всички ги касае това, но на протестите не присъстваха много студенти. Истината е, че това, което вълнува повечето студенти е въпросът със специализациите. За завършилите тази година от малко над 1000 места налице са само 100 места за държавна поръчка. Останалите са за чуждестранни студенти и платена специализация. А става въпрос за цялата страна. Въобще… всеки ходи на някакви курсове по чужди езици, защото иска да се махне оттук.

– В какво се състои проблемът със студентските специализации?

– Първо няма достатъчно места за специализация. Ако въобще намериш място, получаваш минимална заплата. Абсурдно е да успееш да се справиш сам, да не говорим, ако имаш собствено семейство. Това не е нормално. Затова много колеги заминават извън България, където могат да специализират и да имат нормална заплата. Има още нещо, което е много важно – в Англия например се опитват да осигурят места за специализация първо на всички техни студенти, а след това обявяват евентуално свободните за чуждестранни студенти. А тук е обратното – тук искат първо да дават специализации на чужденци, понеже те си плащат.

– Каква перспектива за развитие виждаш пред себе си?

– Много ми се иска да остана, да имам семейство тук. Дори, полагайки Хипократовата клетва, ти се заклеваш да помагаш на своя народ. Иска ми се да е така. Иначе – учиш, трудиш се, и след това, ако нямаш избор, заминаваш. Но тук и отношението към лекарите не е такова, каквото трябва да бъде, а после питат – „защо са такива“? И за тях положението е същото. Ами като ги държат в такива условия… А в цял свят са уважавани хора. Ако наистина не видя избор пред себе си, предполагам, че и аз ще помисля за Франция или Англия.

– В коя област искаш да се реализираш?

– Обмислям два-три варианта. Но ми се иска хирургия.

– Какви планове имат твоите колеги? Разговаряли ли сте помежду си?

– Повечето са като мен. Преди няколко дни си говорихме с колеги, чудим се какво да правим! Учили сме пет години, тази е шеста, а не се вижда изход. Да не говорим за колегите, които се дипломираха. Толкова чакаха да се дипломират, но и те не знаят какво ще стане с тях. Има някои, които са се ориентирали към специализации в Германия и в момента усилено ходят на курсове по немски език.

– Колко души според теб ще заминат в чужбина?

– Курсът ми в момента е от около 300 човека. Може би една трета от тях ще заминат в чужбина, друга част ще започнат работа във фармацевтични компании. Има естествено и чужденци, те ще се върнат обратно в страните си. Лошото е, че ако това продължи още няколко години, тук няма да останат лекари. Когато бях в педиатрията например, видях, че всички педиатри са възрастни. В педиатрията, патоанатомията например има голяма нужда от кадри.

– Защо няма протести срещу ситуацията със специализациите?

– Може би я няма увереността, че ще има ефект на промяна. Все пак е имало периодично различни идеи за съпротива. Например миналата година имаше предложение студентите да не започват специализации в знак на протест. Но това естествено не стана…

Лекарският съюз: Лекарите застаряват, медиите ги охулват

Над 60 на сто от българските лекари са над 50-годишни, съобщи председателят на Българския лекарски съюз (БЛС) Цветан Райчинов.

Д-р Цветан Райчинов, председател на Българския лекарски съюз. Снимка: БЛС

Всяка година броят на лекарите, които напускат България и заминават за чужбина се увеличава. За 2010 г. те са били 500, показват данните на съюза.

Райчинов даде на пресконференция примери от медиите, които създават негативно отношение към медиите. Той цитира публикувани в пресата твърдения, че „лекари убийци“ продават трупове на погребални агенции за 500 лева, което е „крайно непочтено, недопустимо и невъзможно да се случва“.

В случая с четиримата медици от болницата в Горна Оряховица, обвинени в убийството на недоносено бебе, Райчинов направи паралел със случая в Либия, при който наши медицински сестри бяха обвинени в умишлено заразяване със СПИН на 400 либийски деца и прекараха осем години в либийски затвор преди да бъдат освободени. Лекарите от Горна Оряховица нямат никаква вина,  очакваме извинение от страна на институциите, заяви Райчинов.
В случая със смъртта на 4-годишната Гергана Илиева, оперирана от сливици в ИСУЛ, грешката на системата е 60%, а личната на лекаря – 40%, каза още председателят на съюза. За случаи като този Райчинов помоли медиите да не “убиват” лекаря, защото нов се създава за 15 години.

В отворено писмо, предоставено днес на медиите от управителния съвет на БЛС, се казва, че в общественото пространство е станала ежедневна практика да се цитират “ недоказани твърдения за тежка лекарска некомпетентност и преднамерени лекарски престъпления“. Според съюза това е довело до сериозен срив в доверието на пациентите към лекарското съсловие. Българските лекари в голямата си част са достойни хора и изключителни професионалисти, се посочва още в писмото.

Главният секретар на БЛС д-р Димитър Ленков заяви, че „медийната война спрямо съсловието ще доведе само до едно – да тласне българските лекари към терминал номер 2 на летище София“.
Основен виновник за състоянието на здравеопазването са управляващите, защото за тях здравната система не е приоритет, за разлика от строителството на магистрали, коментира той.

БългарияИнтервю
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.