Хърватският шоколад е готов за ЕС

Няма камери и холивудски звезди като Жюлиет Бинош и Джони Деп, но сладкарските изделия са много вкусни, а историята е една истинска история за производството на шоколад в една стремяща се към членство в Европейския съюз държава на Балканите – Хърватия.

Когато белгийският майстор производител на шоколад Кристин Шолтц-Чович се влюбила в живописния хърватски регион Лика и решила да живее там, тя не е имала никаква представа за това пред какви трудности ще се изправи при правенето на бизнес в селски регион в държава, която все още се възстановява от разпадането на бивша Югославия.

Отдалеченият регион Лика е известен с картофите си и с девствената красота на своите планини, реки и с прекрасните Плитвички езера и водопади, които привличат туристи от цял свят. Преди три години Шолтц-Чович също е била един от тях. „Не знам, може би съм малко луда, но дойдох тук на ваканция, за да видя Плитвичките езера и се влюбих в красивата природа и чистия въздух. Затова реших да дойда и да живея в Хърватия“, заяви тя за Ройтерс.

Тогава е станала ясна и реалността около започването на бизнес в този отдалечен регион на Хърватия. Регионът Лика е пострадал много по време на войната в периода 1991-1995 г. при разпадането на бивша Югославия, като вследствие на това регионът има нужда от сериозно възстановяване.

Регионът е населен предимно с възрастни хора, които не са отворени за промени и не искат да изневеряват на дълбоко вкоренените традиции, поради което Шолтц-Чович първоначално е била приета резервирано, но впоследствие съседите й постепенно са започнали да я възприемат.

Бавната и взискателна бюрокрация е следващата бариера, пред която се изправят местните и чуждестранните представители на малкия бизнес в тази балканска държава, която се надява да приключи преговорите за присъединяване към ЕС през тази година.

„Смятам, че Хърватия трябва да бъде малко по-отворена за чужденците и малкия бизнес. Осигуряването на работа на трима, четирима или петима местни жители би трябвало да е страхотно нещо за едно малко село“, заяви Шолтц-Чович.

Ръчно правените бонбони в сладкарския цех на Шолтц-Чович, разположен в малкото село Раковица в региона Лика, представляват страшно вкусна комбинация от белгийски шоколад и автентични за региона Лика подправки като лавандула, плодове, мед, сметана, вино и бренди с вкус на слива.

Приветливата атмосфера, популярността на нейните шоколади, които вече са достигнали до магазините в столицата на страната Загреб, гледката как нейните кучета си играят в снега с докараните от Белгия красиви шотландски понита са показатели за прогреса, който Шолтц-Чович е постигнала откакто е взела решение преди три години да живее в региона Лика.

„Надявам се, че ще успея, имам много идеи и проекти“. Следващата авантюра, с която тя смята да се заеме, е създаването на училище за езда с нейните понита.
По БТА

Здраве, Наука & Tex
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.