Вехтите коли в България и любовта към старата лада

КАТ изкара една статистика, която показва дереджето на държавата. Според нея над 57% от българския автомобилен парк е на възраст от 15 години нагоре.

По-точно в проценти възрастта на колите изглежда така:

от 1 до 5 години –         8,39%

от 6 до 10 години –       9,46%

от 11 до 15 години –    24,35%

от 16 до 20 години –    30%

над 20 години –           27,34%

Вносът на стари коли в последните 30 години превишава продажбите на нови средно 5-6 пъти. Това може да се обясни с безпаричие. Но защо още вървят старите лади и москвичи?

Проблемът не е само в кесиите, ами и в главите. Много българите не щат да изберат заради по-голяма сигурност по-нова кола – дори на втора ръка. Това обяснява защо в България още се движат близо 1 милион коли, произведени при социализма.

Мнозина не искат да се разделят със старата лада или москвич не защото нямат пари. Доволни са че старата бракма върви, радват й се, кърпят я по 10 пъти (класика – 30-годишна лада с 3 пъти кърпени прагове), пребоядисват я, вместо да я сменят с по-нова и по-сигурна.

Какъв трябва да си, за да караш старата лада, наистина? Това е опасно за живота. Тази кола зимно време например не може да върви, ако не сложиш две торби цимент в багажника. Ами москвич на 35 години?

Една статистика от Русия също показва, че не е само въпрос на пари. Там за първия месец на новата 2011 г. най-продаваният нов автомобил от заводите ВАЗ е старата лада 2105 – модел на 30 години (по-точно подобрен вариант на още по-стар модел лада, който е копие на „Фиат 124“ от 1967 г.). Всички останали нови модели лади се нареждат след него.

Изглежда носталгията по социализма е съпроводена и с носталгия по вехтите соц-коли.

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.