Великобритания – премиерът Камерън срещу ислямистите

Правда.ру

Полицията в Лондон засилва антитетрористичните мерки. Снимка: толеранс

Премиерът на Великобритания Дейвид Камерън се превърна в главен герой на конференцията по сигурността, организирана в Мюнхен през почивните дни. Той произнесе реч, в която призна, че политиката за интеграция на мюсюлманите в британското общество е претърпяла пълен провал.

„Принудени сме да търпим една сегрегирана общност, която не споделя нашите ценности. Много мюсюлмани остават без корен. Те не се превръщат в терористи за един ден, но процесът на радикализация е очевиден. Длъжни сме да вземем най-сурови мерки спрямо такива проповедници и да забраним дейността им в нашите държави“, заяви главата на британския кабинет.

„Нека дадем точна оценка на тези организации: вярват ли те в универсалните права на човека, включително на жените и хората от други вероизповедания? Вярват ли в равенството на всички пред закона? Вярват ли в демокрацията и правото на хората да си избират правителства? Интеграцията ли подкрепят или сепаратизма? Ето въпросите, които трябва да зададем. Ако не издържат тези тестове и проявят високомерие, значи не бива да имаме вземане-даване с такава организация“, отбеляза Камерън.

„Не успяхме да им дадем визия за общество, част от което биха желали да станат. Създаването на по-силно чувство за обвързаност с една нация или място, където живееш, е ключ към постигане на истинска сплотеност, заради която хората казват: „Аз съм мюсюлманин, индус, християнин, но съм и лондончанин“. Честно казано, много по-малко ни е потребна пасивната толерантност от последните години, а далеч повече – активен, мускулест либерализъм“, подчерта британският премиер.

Същевременно направи уговорката, че не всички мюсюлмани трябва да бъдат смятани за екстремисти. „Трябва да сме ясни: ислямисткият екстремизъм и ислямът са две различни неща“, заяви Камерън. И добави, че британското правителство вече преразглежда политиката си за недопускане на екстремизъм.

Мюсюлманската общност незабавно разкритикува Камерън. „Разочароващо. От гледна точка на подхода към енергична борба срещу екстремизма тук май няма нищо ново. Прожекторът сякаш пак е насочен към мюсюлманската общност, разглеждана като част от проблема, а съвсем не от решението му“, заяви д-р Файсал Ханджра, помощник-генерален секретар на Мюсюлманския съвет на Великобритания.

„Британските мюсюлмани мразят тероризма и екстремизма и ние упорито се трудим, за да изкореним този дявол в страната ни. Предположението, че не споделяме ценностите на толерантността, уважението и свободата, е дълбоко оскърбително и невярно. Мултикултурализмът означава да разбираш вярата и културата на всекиго и същевременно да изпитваш гордост, че си британски гражданин“, отбеляза Мохамед Шафик, който оглавява обществената фондация „Рамазан“.

Ще отбележим, че докато Камерън държеше речта си, в Лутън – предградие на Лондон, демонстрираше групировката „Английска лига за отбрана“. В акцията й участваха близо 1500 души от всички кътчета на Англия. Водеща сила бяха местните футболни фенове, прочути в цял свят. Събралите се издигнаха лозунги „Мюсюлмански терористи, махайте се от нашите улици“ и „Не на новите джамии“. Имаше дори плакати с непристойно съдържание.

Словото на Камерън и акцията в Лутън показаха, че проблемът с мюсюлманите във Великобритания наистина е твърде тежък. В страната живеят към два милиона последователи на исляма и заради високата раждаемост делът им нараства. На Острова това са предимно хора от Пакистан, Бангладеш, арабските държави, а също и африкански негри. Мнозина от тях и до днес живеят в затворени общности, без ни най-малко да се интегрират в обществото.

„Правоверните“ са около два процента от населението на Бирмингам и Манчестър. Големи мюсюлмански общности има в Ливърпул и Нотингам. Колкото до Лондон, отдавна вече му е излязъл прякорът „Бейрут на Темза“. Жените със забулени лица, мъжете с чалми или тюбетейки из английските улици не учудват никого от много време насам. В британската столица се издават близо 50 списания и вестници на арабски език. Лондон отдавна е известен като голям мюсюлмански интелектуален център.

В кралството са намерили политическо убежище дейци като Ахмед Закаев – емисар на чеченските бунтовници, а и мнозина от „Мюсюлманското братство“. Навремето в Лондон е живял и е следвал Осама бин Ладен. В страната има представители на Хамас и на ливанското движение Хизбула. Там се укриват алжирски ислямисти, заподозрени от съседна Франция в подготовка на атентати. Организацията „Ал Мухаджирун“, действаща във Великобритания, открито приканва „с всички средства да бъдат подпомагани борците за свобода в Палестина, Кашмир, Чечения и Босна“.

По случай празника Курбан байрам Ислямската асоциация за благотворителност със седалище в Лондон събира от всеки мюсюлманин по няколко десетки лири за единоверците им в Чечения, Косово, Македония, Ирак, Афганистан, Палестина. Активистите й редовно отправят призиви към правоверните „да се върнат към халифата“ и да се отърват от „империите на Запад, които разграбват ресурсите на потисканите нации“. Организацията „Ислямска благотворителност“ също бе уличена, че е финансирала въоръжените бунтовници в Северен Кавказ.

През последните години във Великобритания бяха забранени около 15 мюсюлмански организации. Установено бе, че британски мюсюлмани са организирали бомбени атентати, отвличания на самолети, бягства на свои събратя от затвори в Израел, Индия и арабски държави. Всичко това впрочем не пречи на британските тайни служби да използват ислямистите за собствени цели. Така например Гани ал Бани – шефът на организацията „Ислямска помощ“, базирана в Бирмингам, се е срещал с Аслан Масхадов (бивш чеченски сепаратистки лидер, убит през 2005 г.).

Ухажвайки радикалите, Англия не успя да се предпази от терористични акции. На 7 юли 2005 г. в Лондон отекнаха четири експлозии наведнъж и загинаха над 50 души. Британското общество бе потресено по-специално от факта, че извършителите бяха хора, родени в Обединеното кралство. Имаше и други опити за бомбени атентати, за щастие несполучливи. Случаят с „лондонските бомбаджии“ доказа за пореден път, че интеграцията на мюсюлманите в британското общество не върви изобщо.

Ситуацията всъщност отдавна е в задънена улица, но британските официални лица сякаш имат сливи в устата. Камерън „се изтърва“ и избухна едва когато френският президент Никола Саркози и германската канцлерка Ангела Меркел обявиха провала на политиката за интеграция на мюсюлманите в съответните страни, а ултрадесни партии постигнаха високи резултати в редица други европейски държави. Оттук нататък, изглежда, е невъзможно хората да си затварят очите пред очевидното – и в континентална Европа, и в мъгливия Албион.

Речта на Дейвид Камерън и положението с мюсюлманските общности във Великобритания и Европа като цяло коментира за „Правда“ Александър Рар – експерт на Германския съвет за външна политика, присъствал на конференцията в Мюнхен:

„Великобритания навремето властваше не само над моретата, но и над редица колонии с многобройно мюсюлманско население. След Втората световна война британците направиха жест на добра воля и разрешиха на мюсюлманите да се изселят в метрополията. С течение на десетилетията обаче стана ясно, че тези хора не се интегрират в обществото. Подобна картина виждаме не само в кралството, но и в цяла Европа. Сходни проблеми имат и други страни от Евросъюза, а също и Русия.

Проблемът с адаптацията на мигрантите мюсюлмани не е от вчера, но видните европейски политици дълго време избягваха да го споменават. Сега обаче стана невъзможно да мълчат, което показва и речта на Камерън. Рязко се засили терористичната заплаха за европейските страни. Сред терористите постоянно бяха откривани родени във Великобритания пакистанци, германски турци, френски араби. С други думи, не ставаше дума за някакви терористи пришълци, а за хора, родени в Европа.

Днешното положение идва оттам, че мнозина мюсюлмани в страните ни живееха сякаш в някакво успоредно измерение. Сега това вече е нетърпимо. И трябва да положим старания занапред да се борим с екстремизма, без да засягаме самия ислям като мирна световна религия. Земята да гори под краката на екстремистите, но при това нормалните мюсюлмани да се чувстват комфортно в Европа. Много е трудно обаче да пребориш фундаментализма с цивилизовани средства.“

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.