И бедуините заплашват с бунт

Асошиейтед прес

Бедуини в Йордания. Снимка: травъл

Членове на главните бедуински племена в Йордания, които обикновено са смятани за главна опора на крал Абдула Втори, се присъединиха вчера към призивите на опозицията за важни реформи за отваряне на политиката на страната и спиране на разпространяващата се бедност. Ако това не стане, предупредиха те, може да се стигне до бунт от мащаба на бунтовете в Тунис и Египет.

Това е рядък упрек от страна на племената в Йордания – по традиция съюзници на краля и на управляващата Хашемитска династия – който сигнализира, че недоволството в Йордания се простира отвъд ислямистите и други политически опозиционни движения.

В писмо до Абдула 36 бедуини призовават краля да разпусне парламента, избран през ноември, и да сформира ново правителство, което да организира по-прозрачни избори.

Те искат също промени в избирателния закон, който според критици позволява на лоялни на краля политици да доминират в парламента – единственият орган в националното управление, чийто състав се определя чрез избори. Освен това те призоваха краля да се откаже от правомощията си да избира състава на правителството.

Дори преди вълненията, които заляха Тунис и Египет, йорданците искаха по-голяма роля в политиката и възможности за работа. Протести, повечето от които организирани от опозиционни групи, включително „Мюсюлманското братство“, избухнаха по време на вълненията в региона.

Протестиращите обаче не призоваха Абдула, който отбеляза вчера 12 години от качването си на престола, да се откаже от властта и това показва, че движението им не е толкова сериозно предизвикателство за управника на Йордания.

Подобно на опозицията, бедуините се оплакват от корупция и казват, че трябва да се потърси отговорност от онези, които са откраднали държавни средства, имуществото им да бъде замразено и да им се забрани да пътуват извън страната.

Това, че недоволството обхвана и опората на Абдула, е забележително. Членове на племената, които са йорданци, родом от Източния бряг, заемат високи постове в армията и силите за сигурност. Племената дори упрекнаха палестинската съпруга на Абдула – Рания, че харчи прекалено много и се меси в управлението на страната.

„Ние не приемаме да се организират тържества за рождени дни за сметка на хазната и на бедните“, се казва в писмото, като се визират широко разпространените слухове, че кралицата е отпразнувала 40-ия си рожден ден миналия август с разточително тържество.

В писмото се предупреждава, че Йордания „рано или късно ще се изправи пред вълната от Тунис и Египет заради потискане на свободи и плячкосване на държавни средства“. „Ние вдигаме тревога, защото ни е грижа за краля и защото искаме Хашемитите да продължат да управлява нас и Йордания“, каза един от подписалите, Ахмед Оеуйди Абади, в телефонно интервю.

„Ние отразяваме възгледите на младите йорданци независимо дали са бедуини, живеещи в града или все още на палатки, че положението е станало непоносимо, че корупцията, непотизмът и бюрокрацията се широко разпространени и че богатите стават по-богати, а бедните като много бедуини по-бедни.“ Служители от кралския двор отказаха коментар и не потвърдиха дали писмото е стигнало до краля.

Нито един от 36-мата, поставили подписите си, не заема важен политически пост, но племенните им връзки са причина гласът им да бъде чут, казва Лабиб Камхауи, бивш професор по политически науки в Йорданския университет.

„Очаква се все повече йорданци с различни политически предпочитания и произход да дадат гласност на критиките си срещу системата“, каза той. „Хората като цяло искат кралят да остане на власт, но настояват реформите да влязат в сила незабавно“.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.