Още неприятности за врачките в Румъния

Асошиейтед прес

Румънската врачка Братара Бузя. Снимка: АП/БТА

Картите вещаят още лоши неща за изпадналите в затруднение врачки в Румъния. Месец след като румънските власти ги накараха да плащат данъци за техните услуги, сега румънските врачки сеят проклятия срещу нов закон, който предвижда глоби и дори затвор, ако техните предсказания не се сбъднат.

Суеверието е сериозен въпрос в страната на Дракула и властите се сетиха дори за врачките в опит да съберат повече пари и да се преборят с избягването на данъци в засегнатата от рецесия държава. Гадателките казват, че не трябва да бъдат обвинявани за неуспеха на техните способи. „Те не могат да съдят врачките, те трябва да съдят картите“, каза Братара Бузя пред Асошиейтед прес по телефона.

Критиците казват, че предложението е трик за отвличане на общественото внимание от многото проблеми на страната. През 2009 г. Румъния взе 20 милиарда евро заем от Международния валутен фонд (МВФ), за да плаща заплати и пенсии, когато икономиката й се сви с повече от седем процента. Миналата година икономиката се сви отново. През тази се очаква слабо възстановяване и 1,5 процента растеж.

Представители на Европейския съюз и румънски официални лица казват, че на местните власти им пречат политическите препирни и бюрокрацията. Центристкото правителство е непопулярно, опозицията е слаба, пресата изобилства от информации за конспирации и за лични нападки, а ЕС казва, че съдебната система трябва да се реформира. На румънците им е дошло до гуша и не вярват на нищо. „Правителството няма истински решения, затова си измисля проблеми“, каза Стелиан Тънасе, известен румънски политически коментатор. „Това е правителството, което заслужава тази страна“, допълни той.

През януари правителството промени трудовото законодателство, за да обяви официално вековната практика на предсказване на бъдещето за професия, която подлежи на данъчно облагане, с което ядоса врачките и ги накара да хвърлят отровна мандрагора в река Дунав в опит да му направят магия. Последният нормативен акт бе приет от Сената миналата седмица, но все още чака одобрението на комисията по финанси и трудови въпроси и на долната камара на парламента.

Братара окачестви предложения законопроект като прекален. „Ще се боря до последния си дъх за това той да не бъде приет“, посочи гадателката. Понякога хората не съобщават истинската си самоличност, дата на раждане или други лични данни, които могат да изкривят предсказанието на врачката. „Какво можем да направим, когато клиентът дава невярна информация за себе си? Ние не можем да бъдем винени за това“, посочи Братара.

Новият законопроект ще изисква също от гадателките да имат разрешителни, да издават на клиентите си рецепти и ще им забранява да практикуват в близост до училища и църкви. Стелиан Тънасе има решение: „Може би трябва да изрекат заклинание за (премиера Емил) Бок и (президента Траян) Бъсеску, за да може те да намерят решения“, предложи политическият коментатор.

По БТА

Арт & Шоу
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.