Странните ваканции на френските министри

Никола Саркози. Снимка: официален сайт

Президентът Никола Саркози поиска френските министри да прекарват ваканциите си във Франция след одобрение от министър-председателя на поканите, които получават за пътувания в чужбина и съгласуване с дипломатическата служба на президентството, предаде АФП. Дипломатическият отдел към президентството преди това ще проверява дали поканите съответстват на френската външна политика“, поясни Саркози.

Препоръките бяха отправени в разгара на скандала с почивката в Тунис на външната министърка Мишел Алио-Мари и на ваканцията в Египет на Франсоа Фийон. Дипломат номер едно е пътувала в Тунис със самолети на бизнесмен, който е бил приближен на сваления режим, докато Фийон е отдъхвал в Египет по Коледа за сметка на Хосни Мубарак. Тези разкрития възмутиха французите. „Френските министри са приканени да предпочетат Франция за място за почивка.

Разкритията, че по време на ваканциите си в страни от Северна Африка френски министри са ползвали привилегии, предоставени им от местните авторитарни режими, са водеща тема за редица чужди издания. Както вече стана ясно, френският премиер Франсоа Фийон призна, че се е възползвал от любезността на египетския президент Хосни Мубарак по време на новогодишната си ваканция в Египет, отбелязва в. „Дейли телеграф“.

Изданието допълва, че това разкритие става в момент, когато френската външна министърка Мишел Алио-Мари е приканвана да подаде оставка заради подобни разкрития, свързани с нейната коледна ваканция в Тунис. Тежеста на критиките се стовари с пълна сила върху премиера, че лично се е възползвал от заинтересованата любезност на един диктатор, известен с бруталните си методи на управление и с натрупаното по съмнителен начин богатство, пояснява вестникът.

Вестник „Юманите“ отбелязва, че подобни практики не трябва да изненадват никого, защото конфликтите на интереси са до известна степен залегнали в основата на режима на Саркози. Вестникът припомня „аферата Лилиан Бетанкур“ и гостуването на президента на яхтата на негов приятел милиардер. Американският в. „Ню Йорк таймс“ отбелязва, че новите разкрития за Фийон са повод за ново притеснение за Саркози, който беше обещал безупречно управление.

Френското издание „Сюд-уест“ възприема иронична гледна точка по отношение на скандала. „Ако човек иска да разбере къде ще бъде следващата революция, достатъчно е да провери къде членовете на правителството отиват на почивка“. Вестникът допълва, че двата скандала карат французите да се запитат дали чувството за морал не избледнява с увеличаване на престоя във властта и дали трябва да продължава „съучастничеството“ на френските лидери с арабските автократи – жалка останка от арабската политика на Франция, която обръщаше малко внимание на стремежите на арабските народи.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.