Английският кореспондент и „мафиотската държава“

Люк Хардинг. Колаж: иносми

Нов скандал помрачи отношенията между Москва и Лондон след като руските власти анулираха визата на кореспондента на в. „Гардиън“. Това навярно е първият подобен случай след края на Студената война. Репортерът бе публикувал статии въз основа на грами на посолството на САЩ, в които са били дадени отрицателни оценки за порядките в Русия. Москва не обясни причините за експулсирането на журналиста, който се завърна в руската столица след двумесечен престой в Лондон, но бе качен на първия обратен самолет. Във Великобритания тази стъпка се тълкува като доказателство за гоненията срещу свободата на печата в Русия, пише „Независимая газета“.

Русия е поставила московския кореспондент на „Гардиън“ Люк Хардинг в списъка на лицата, на които е забранено да влизат в страната, понеже преди време е проникнал без разрешение в затворена зона за сигурност, заяви за Ройтерс източник от правоохранителните органи. Според закона, тайните служби имат право да постъпват така, но след подобни наказания „чуждестранните репортери няма да пишат за нас по-хубави неща. Напротив“, коментира пред „Независимая газета“ Павел Гутионтов, секретар на руския съюз на журналистите.

Хардинг е прекарал в Русия няколко години „в пълно съответствие със закона“; с действията си руските власти „се отдалечават от правовата държава“, цитира всекидневникът изявление на международната организация „Репортери без граници“. Тя изрази безпокойство във връзка с инцидента, в който вижда проява на натиск срещу гражданското общество в Русия в навечерието на президентските избори през 2012 г.

Руските власти са разгневени главно от твърденията в статии на Хардинг, че „през управлението на Владимир Путин Русия фактически се превърна в мафиотска държава“. Руските журналисти се излагат на физическа опасност, щом се опитат прекалено надълбоко да разследват корупционните и мафиотските връзки в държавните структури. Някои от тях бяха убити.

На западните репортери им е по-лесно да работят, но и те трябва да внимават какви теми избират. Сред деликатните въпроси са личното богатство на Путин, преди президент, а сега премиер на Русия, и корупционните връзки на високопоставени държавни служители. През декември Хардинг цитира в своя статия американски дипломат, според когото Путин може би е знаел, че се подготвя убийството на бившия агент на руската Федерална служба за сигурност Александър Литвиненко, отровен в Лондон през 2006 г. с радиоактивния елемент полоний, посочва всекидневникът.

Според западни медии, британският външен министър Уилям Хейг се обадил на руския си колега Сергей Лавров и се застъпил за Хардинг. Инцидентът с Хардинг изненада руското външно министерство, дори и Кремъл. Едва вечерта министър Лавров поясни, че британският журналист не е бил допуснат в Русия, защото неведнъж е нарушавал правилата, под които се е подписал при издаването на акредитация, пише „Комерсант“.

Хардинг казва пред вестника, че е бил уведомен още през ноември, че руското външно ведомство няма да продължи акредитацията му, но министерството посочило „абсолютно измислени причини“. След намеса на британския посланик обаче Москва удължила визата му до май т. г., за да могат трите му деца да приключат учебната си година в Русия. После обаче започнал да пише за Федерацията по материали от Уикилийкс и властите променили своето решение.

Източници на „Комерсант“ в руското Външно и президентската администрация споделят, че решението за депортиране на Хардинг е взето от силовите структури „без консултации с когото и да било“. Абсолютно е неуместно то да бъде свързвано с критичните публикации на репортера за Путин, твърди прессекретарят на премиера Дмитрий Песков.

Ситуацията със сигурност ще породи нови проблеми в отношенията между Русия и Великобритания, започнали да се затоплят едва миналата година, след като консерваторите поеха властта. Министрите от двете държави ще имат шанс да обсъдят положението още на 14 февруари, когато Сергей Лавров заминава за Лондон, за да подготви предстоящата визита на британския премиер Дейвид Камерън в Москва, пише всекидневникът.

Според британското външно министерство, „темата за Хардинг при всяко положение ще бъде повдигната на преговорите“, допълва „Комерсант“. Депортирането на Хардинг означава, че губим един добър, силен журналист. Колкото до международния имидж на Русия или отношенията с Великобритания, на тях вече нищо не може да навреди, коментира пред „Ведомости“ руският бизнесмен Александър Лебедев, издател на британските вестници „Индипендънт“ и „Ивнинг стандарт“.

Руската „либерална общественост се сдоби с нов мъченик в борбата за демократизация на Русия“, констатира „Московский комсомолец“. Според автора на материала, най-талантливите западни кореспонденти в Москва обрисували руската действителност „такава, каквато е – с всичките й мрачни и светли страни“, а изпод перото на Хардинг винаги излизали „или пародии, или карикатури“.

Въпросът обаче не е там дали Хардинг е добър журналист или не. Става дума за друго – дали има или няма ясни и разбираеми правила на играта, баланс на силите в Русия. Да допуснем, че дейността на Хардинг в Москва е накърнявала нашите национални интереси. Но ако е така, бих желал да узная каква точно е била тази вреда, настоява публицистът.

Начело на Русия днес стоят двама професионални юристи, които обожават приказките за върховенство на закона и необходимоста винаги да бъдат спазвани духът и буквата му. Незнайно защо обаче, щом стане въпрос за конкретни неща, държавният апарат невинаги действа в руслото на мъдрите указания, давани от нашия управляващ тандем, отбелязва авторът на „Московский комсомолец“.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.