Румъния лови дребни риби по митниците заради Шенген

Профсъюзът на румънските полицаи заяви неотдавна, че полицейските акции по митниците едва „одраскват“ повърхността на корупцията на високо ниво, в съобщение, което може да навреди на кандидатурата на страната за членство на Шенгенската зона за свободно движение.

Около 1200 служители на силите за сигурност в 06.00 часа местно време във вторник, 8 февруари, връхлетяха в домовете и пунктовете на граничната охрана по румънско-сръбската граница, като конфискуваха 500 000 евро от нелегални цигари, и арестуваха десетки хора.

Операцията идва скоро след подобна акция по румънско-украинската граница миналата седмица, при която бяха арестувани 70 души за контрабанда на цигари. При последния рейд румънският вътрешен министър Траян Игаш направи връзка между проблема и профсъюза на граничните полицаи. „Искаме да знаем дали профсъюзните лидери са с нас в борбата или със замесените в престъпленията“, заяви той в публично обръщение.

Един от основните синдикати – Про Лекс, същия ден върна удара с прессъобщение, в което с интересна метафора от шаха описа акциите като повърхностно усилие за изграждане на имидж. В съобщение на Про Лекс се посочва, че Букурещ бута „пешките“ (митническите служители), но оставя „топовете“ (високопоставените служители на Националната агенция на митниците), „цариците“ (политиците, които използват „мръсните“ пари от митниците, за да финансират партийната си дейност) и неназования „цар“ недокоснати.

В изявлението се посочва, че контрабандата на цигари носи дребни пари, но истинският проблем е „пирамидалната схема“, в която служители отчитат по-малки приходи на митниците, а неотчетените суми изтичат в собствените им джобове. „Румъния не е готова за промяна. Пресата не желае да разкрие имената на важните фигури от шаха“, се твърди в съобщението, което отбелязва, че „репресивна система“ заплашва „физическата сигурност“ на хората, ако те разкрият мошениците.

Противоречията идват на фона на неуверените опити на Румъния да се присъедини към Шенген през март, както беше планирано първоначално. Лоран Вокие, министърът по европейските въпроси на Франция, която заедно с Германия поведе кампания за отлагане на присъединяването на България и Румъния към Шенген, в неделя заяви по Радио Франс ентернасионал: „Ако те бъдат готови след две години, ще се присъединят след две години. Като се имат предвид информациите, които получихме, България и Румъния определено няма да се присъединят към пространството без граници през следващите три месеца, това е сигурно“.

Освен за въпроса с цигарите, Вокие спомена като опасения и „нелегалната имиграция, контрабандата на оръжия и наркотици и трафика на деца“.
Чувствителността на проблема беше подчертана и в наскоро получено от ИЮ Обзървър писмо от бивш румънски митнически служител в отговор на статия на сайта за проблемите по румънско-молдовската граница.

„В момент, в който Франция, Германия и Финландия казват, че Румъния има проблеми със сигурността на външните граници, подобни статии се появяват и информират населението на Европейския съюз за лесните начини да се влезе в ЕС (през Румъния). Сигурен съм, че това не е съвпадение“, казва той. „Бих се радвал да чуя от вас, че статията не е била „поръчана“. Не беше.

Цифрите разказват историята

Публикуваният неотдавна доклад на румънската гранична полиция за контрабандната дейност през 2010 г. показва редица интересни цифри за това какво се случва по дългата 2000 километра граница на Румъния, бъдеща шенгенска граница, и в морската й зона от 20 000 квадратни километра в Черно море.

В документа се посочва, че граничната полиция е задържала 2131 чуждестранни граждани, замесени в нелегална имиграция, от общо 36 милиона души, които са влезли или излезли от ЕС. Нелегалните имигранти са дошли основно от Молдова, Турция, Пакистан, Афганистан и Ирак, както и от Албания, Иран, Ливан, Сомалия, Индия, Мароко, Непал, Украйна, Палестина, Нигерия, Грузия, Тунис, Египет, Сърбия, Сирия, Шри Ланка и Русия.

Основните контрабандно пренасяни стоки са били: кафе, цигари, хранителни продукти, електронни и домакински уреди и текстилни изделия. Полицията е задържала 85 тона хероин и пет тона злато. Те са разкрили също 82 оръжия, 13 036 патрона за огнестрелно оръжие и 1398 килограма експлозивни вещества. Междувременно, разпространените неотдавна дипломатически грами от „Уикилийкс“ обрисуваха в негативна светлина официалните румънски износители на оръжие.

Грамите посочват, че властите на Обединеното кралство са забранили на британската фирма Йорк гънс да изнесе 130 000 автомата Калашников в Либия през Украйна заради страхове, че оръжията може да стигнат в крайна сметка до Судан. Същевременно Румъния е разрешила на една от компаниите си да продаде 100 000 автоматични оръжия на Либия, въпреки факта, че се смята, че Либия има едва 76 000 души във въоръжените си сили.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.