Защо все изникват версии, че някой сам си е сложил бомба? + фотогалерия

Входът на редакцията на в. „Галерия“. Снимка: Булфото

За бомбата пред в. „Галерия” веднага излязоха конспиративни версии – точно когато дошли едни еврокомисари и т. н. По традиция в България много вървят конспиративните теории. Може би бомбаджиите точно това експлоатират. Да гръмнем нещо, пък глей после какви теории ще излязат…

Първият взрив, насочен срещу медии и журналисти беше през 1992 г. Гръмнаха една вечер мерцедеса на издателя на „168 часа” и „24 часа” Петьо Блъсков. Тогава самото МВР обяви в съобщение за пресата, че има версия, според която сам Блъсков може да си е гръмнал мерцедеса. Абсурдна версия на абсурдно МВР. Защото от взрива, който беше пред дома на Блъсков, бременната му жена роди преждевременно, слава Богу, всичко се размина без последствия.

На свой ред Блъсков обяви чрез медиите си нещо в смисъл, че виновна е синьо-червената мъгла. Тогавашният му сподвижник Валери Найденов написа коментар, че в. „Дума” и в. „Демокрация” гръмнали мерцедеса. А самият той година по-рано беше зам.-главен редактор на „Дума”.

От тогава, при всяка бомба пред редакция, се сипят обвинения, че потърпевшите може сами да са си я гръмнали, да си направят реклама. И съответните контра обвинения.

Сегашният взрив пред в. „Галерия” повтаря взрива пред в. „Труд”, пред старата му редакция на „Дондуков” през 1998 г. Сегашният беше в 5,20 сутринта, тогавашният в 1 часа през нощта. Тогава се изпочупиха прозорците няколко етажа нагоре, дори от отсрещната страна на „Дондуков”, но редакцията не пострада. Сега има повече поражения в редакцията на „Галерия“ и е късмет, че нощният пазач не е бил във фоайето или зад вратата, защото можеше да е мъртъв.

През 1998 г. в някои вестници се прокрадна версия, че от „Труд” може сами да са си турили бомба. Тогава на власт беше правителството на Костов, вътрешен министър беше Богомил Бонев, набързо произведен млад генерал, подобно на Борисов. Тогава заловиха трима, но след като ги държаха повече от година по арести ги пуснаха, а съдът ги оправда. Имаше обвинения, че им платил цар Киро. Май пак беше фантастична версия на МВР.

Зам.-главният редактор на в. "Галерия" влиза през разрушения вход на редакцията. Снимка: Булфото

Зам.-главният редактор на в. "Галерия" влиза през разрушения вход на редакцията. Снимка: БулфотоЩетите във фоайето на редакцията на в. "Галерия". Снимка: БулфотоПострадали са и коли на паркинга отпред. Снимка: БулфотоВратата на входа е изхвърчала от рамката. Снимка: БулфотоВходът на редакцията на в. "Галерия". Снимка: БулфотоПрозорците на съседната сграда са счупени. Снимка: БулфотоЕдна от стаите в редакцията. Снимка: Булфото

Сега сто на сто хората на Цветанов ще хванат някой и ще го обвинят за взрива – да покажат, че има полиция и тя действа. Ама дали ще докажат че е той, отделен въпрос…

Версиите на Борисов

При сегашната бомба самият премиер Борисов се намеси и се изказа в смисъл, че хора от кръга зад „Галерия” сами са си гръмнали бомбата пред вестника, да опорочат посещението на еврокомисари. Борисов дори се обърна към еврокомисаря по здравеопазването Джон Дали: „Извинявам се господин комисар, че ви занимаваме с тези неща, но след 20 години преход, това е, което заварихме. След 20 години преход, след като махнахме агентите от Държавна сигурност, сега това ще бъде отговорът срещу нас, но ще удържим“.

Страхотно – бомбата пред „Галерия” била, щото махнали агентите на ДС…

Но кои агенти на ДС са махнали? Нито посланиците, нито няколко депутати, областни управители, кметове и шефове на агенции, назначени от ГЕРБ с досиета, не са махнали. Само един Божидар Димитров. Но Борисов си вярва сам – ето, това е причината. И начинът по който казва – „ето, това заварихме” – малко озадачава – сякаш не е бил главен секретар на МВР повече от 4 години. „Никой, освен тези хора, няма интерес от взрива“, каза още Борисов, без да уточни дали визира журналистите от „Галерия“ или политически лица от РЗС.

Борисов каза пред медиите още нещо забележително по повод взрива – че в събота при него са били петима депутати, сред които и Тодор Великов (б. а. – независим, напуснал РЗС), и те са споделили, че са присъствали на разговори, в които е станало ясно, че някакви хора се готвят да „правят такива неща, за да събират обществено мнение“. От това излиза, че депутатската група на Яне Янев е терористична група, която обсъжда атентати. Ами какво чакат и не ги арестуват тогава?

Една от стаите в редакцията. Снимка: Булфото

Още няколко бомби гръмнаха пред вестници – през 2000 г. една граната пред редакцията на в. „Шок”, но около този вестник нямаше никакво напрежение тогава. Друга бомба през 2004 г. гръмна на ул. „Ракитин” пред издателска къща „Труд” – не вестника, а книгоиздателството. На другия ден от „24 часа“, чиято редакция е зад ъгъла откъм „Цариградско шосе”, си приписаха, че бомбата била за тях, щото анонимен се обадил да ги заплаши да не пишат кой с кого воюва в подземния свят. Но и тогава нямаше никакво напрежение от публикациите в „24 часа”.

Сега има истинска медийна война – от в. „Галерия” излязоха всички компрометиращи записи на премиера и шефа на митниците Ваньо Танов. Властта е недоволна, разбира се, а в. „Галерия” обира негативи – злепоставя наш Бойко, когото сляпо обслужват всички останали вестници, дори жълтите, с изключение на „Сега” и „Дневник”.

В такава параноична среда – параноични политици, параноични медии, параноични зрители и читатели, бомбите много вървят. Дано се ограничат само със счупени прозорци. Защото точно когато Борисов беше главен секретар направиха най-театралния и медиен бомбен атентат – гръмнаха мерцедеса на Иван Тодоров Доктора пред редакциите на „24 часа” и др. вестници – да се съберат повече журналисти и да стане повече шум, като извадиха от багажника на колата ония снимки на финансовия министър Велчев с яхтата.

Та бомбите, освен че трошат прозорци и убиват хора, повече се целят другаде. Винаги са насочени към някакъв пропаганден ефект.

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.