„Детски джихад“ заплашва Русия

Президентът Медведев в московски храм в деня на траур за жертвите от „Домодедово“. Снимка: официален сайт

Все още няма яснота около поръчителите на атентата от 24 януари на московското летище Домодедово, пише вестник „Росийская газета“. Някои източници твърдят, че следствието не изключва в подготовката на терористичния акт да е бил замесен Доку Умаров, един от лидерите на нелегалните банди в Северен Кавказ. Други обаче смятат, че той просто си прави личен пиар, коментира изданието видеозаписа, разпространен на 7 февруари, с който Умаров пое отговорността за нападението.

ДНК тестове, взети от роднини на Магомед Евлоев, заподозрения за кървавия атентат на летище „Домодедово“, съвпадат с тези на останките на атентатора самоубиец, заяви вчера пред РИА Новости източник от следствието. Според собствени източници на „Росийская газета“, информацията отговаря на истината, но федералният Следствен комитет отказал да я потвърди или опровергае. Знае се вече, че „живите бомби“ вършат своите престъпления най-често под влияние на големи количества психотропни вещества. Смъртникът от Домодедово също не е бил изключение. В останките му са открити големи дози психотропни субстанции, посочва всекидневникът, като се позовава на РИА Новости.

Изданията напомнят съобщения, че като предполагаеми съучастници на Евлоев са арестувани негов брат и сестра – Ахмед и Фатима, и Умар Аушев. Още един заподозрян, Ислам Евлоев, роднина на заподозрения, е обявен за федерално издирване. Всички са от руската република Ингушетия. Тези дни в Ингушетия се организират прояви, чиято цел е местната общественост да осъди атентата в Москва. Междувременно всички свързани с терористичния акт се изпращат в столицата, където ги поемат следователи и криминалисти. Цялата информация за следствието се държи в тайна и изтичане на практика няма, добавя „Росийская газета“.

„Комерсант“ съобщава нови подробности за атентата. Следствието установило, че пет дни преди да се самовзриви, Евлоев, уж изчезнал според негови близки още миналото лято, се върнал в родното си село, получил там взривното устройство и заминал за Москва с автобус. В последния му път го изпратили негов приятел и роднини, по чиито ръце след това били открити следи от експлозив. Имало данни, че шахидският пояс на Евлоев, причинил смъртта на 36 души и ранил още 200, е бил направен в друго близко ингушетско село. Федералната служба за сигурност открила тези дни в запустяла тамошна къща „цяло производство на експлозиви от селитра“ и готови бомби, които били обезвредени – взривени заедно със сградата.

Лидерът на Ингушетия Юнус-Бек Евкуров заяви вчера, че органите на реда издирват още четирима души от тази република, които може да бъдат използвани от въоръжени банди като атентатори самоубийци, допълва „Комерсант“. „Независимая газета“ информира, че вчера в столицата на Ингушетия Магас е бил задържан и още един заподозрян като помагач на Евлоев – приятелят му Адам Ганижев.

Същия ден Евкуров разкритикува медиите, които според него разпространяват информация за „ингушетска следа“ в московския атентат. „Ингушетска“ или друга следа няма – има престъпници“, заяви републиканският лидер, според когото още не било доказано, че смъртникът е живял в този регион. Междувременно Следственият комитет обеща да провери дали в атентата е замесена нелегалната терористична група „емирство Кавказ“, пише изданието.

Органите на реда в Москва и Московска област не потвърждават за „Независимая газета“ медийни съобщения, че се издирват коли с датски дипломатически номера, с които извършителите на терористичния акт пристигнали на летището. Датското посолство в Русия отказва коментар. Според „Независимая газета“, арестуваните Фатима и Ахмед Евлоеви са съответно на 16 и на 15 години. Баща им Мухажир обаче заявил пред репортер на „Московский комсомолец“, че Ахмед е на 16, а Фатима на 22. „Тинейджъри от Ингушетия са взривили Домодедово“, обобщава мрежовото издание „Лента“.

„Смъртниците тинейджъри са новото оръжие на нелегалните бандити“, пише „Московский комсомолец“ под заглавие „Детският джихад“. Източници на вестника в Ингушетия изтъкват, че местните терористични мрежи „стремително се подмладяват“, тъй като „явно са в криза след неутрализирането на редица знакови фигури“.
Съответно нелегалните привличали в редиците си все повече младежи, които правели там „стремителни кариери“.

Всекидневникът прави извода, че в Ингушетия действа „бермудски триъгълник“, който редовно доставя все нови и нови млади шахиди“. „В ингушетските села непрекъснато се вербуват деца, които се възпитават в необходимия „уахабитски дух“, и това явно се плаща добре. Което не е тайна за никого (…) Ако всичко това не бъде прекратено, скоро предстои Русия да поведе още една война в Кавказ. Война срещу деца“, заключава „Московский комсомолец“.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.