Кокаиновият щурм на Чавес срещу САЩ

Правда.ру

Уго Чавес се самоиздигна като водач на антиамериканизма в съвременния свят. Снимка: ЕПА/БТА

ЦРУ бие тревога: скоро Уго Чавес може да се нареди сред най-видните наркобарони в Латинска Америка. На 9 февруари бившият президент на Мексико Висенте Фокс го обвини, че подпомага мексиканската наркомафия, наводнила Щатите с кокаин. По думите на Фокс – ветеран от борбата с наркотърговията, „бездействието на венецуелския президент Чавес срещу незаконния наркотрафик към северната част на континента се дължи на негови договорености с лидери на наркокартели, включително мексикански“. Тук бившият глава на мексиканската държава не е съвсем прав. И нещата са по-сериозни, отколкото си представя Висенте Фокс. Чавес не бездейства в борбата срещу наркотърговията – той почти открито я насърчава.

Човек би запитал какво общо има Чавес с кокаиновия проблем – та нали се знае, че основен производител на дрогата си остава Колумбия, главният съюзник на САЩ в Латинска Америка. И тъкмо на колумбийците се пада почти половината от целия кокаин, произвеждан в света. Ще отбележим обаче, че през последните двайсет години неприкритите мафиоти видимо бяха поизтласкани от бизнеса, в който се настаниха бойци революционери. Тук-таме наистина те работят заедно – за благото на родната кокаинова промишленост. При всяко положение голяма част от производството и износа на кокаин се контролира от бойци на ФАРК, действащи под грижовната опека на Чавес.

През последните години са събрани предостатъчно доказателства за това. При операции в колумбийската селва срещу тези било революционери, било наркотърговци местните специални сили неведнъж са разкривали връзки между ФАРК и режима на Чавес. Бойците получавали от него средства и екипировка, а щом усетели, че става горещо, се изтегляли във Венецуела и най-спокойно изчаквали бурята да отмине.

Колумбийският кокаин се прехвърля по различни начини в САЩ и Европа. Голяма част от наркотрафика – към 90 процента от общия обем на стойност 40 милиарда долара, се пада на Мексико. Защото „мексиканските негодници“ наистина прибират тлъсти пачки за посредничество в доставките, но повечето пратки с дрога стигат здрави и читави до американските потребители, а морските и въздушните маршрути през Карибско море далеч не са тъй сигурни.

Независимо от всевъзможните стени, изграждани по границата, и от активната борба на ЦРУ с наркотърговията, все още не личи да има напредък в битката срещу кокаина. При все че Мексико е сред водещите държави в добива на петрол, по-голямата част от местните жители тънат в мизерия. Затова мафията никога не страда от недостиг на наркокуриери.

Но и това не е всичко. Както се знае, в Щатите не влиза само колумбийски кокаин. Второ и трето място на почетната стълбица заемат Перу и Боливия. През 2008 г. например на Колумбия се падаха 430 тона от белия прах, на Перу – 302 тона (до голяма степен също контролирани от левичари, свързани с Чавес), а на Боливия – 113 тона. Нека споменем, че в последната държава управлява „по-малкият брат“ на Неудържимия Уго – Ево Моралес. Същият, който провъзгласи лозунга за пълно легализиране на коката – употребата й била „национална традиция на индианците, която им помага да понасят глада и умората“.

Моралес и Чавес изобщо не крият отношенията си: срещу доставки на гориво за селскостопанските производители (които отглеждат между другото и наркотични растения) „приятелят Ево“ с щедра ръка снабдява с кока своя батко Уго. И основният дял от боливийския кокаин заминава тъкмо за Венецуела, откъдето се прехвърля или в Европа – по „африканския“ маршрут, или в Мексико, за да стигне до клиентите в САЩ.

Федералното управление за борба с наркотиците в САЩ бие тревога и твърди, че „кокаинови пари“ се стичат не само към мексиканските наркобарони, но и към техния съучастник Чавес. Гледището им фактически споделя и Международният съвет за контрол на наркотиците (МСКН) към ООН. Борбата срещу венецуелския трафик е много трудна задача. Американците нямат никакво право да спират корабите на Неудържимия Уго, нито имат възможност да прехващат малки лекомоторни самолети над територията на чуждестранни държави.

Нещо повече, експерти на ЦРУ алармират, че печалбите от кокаина давали възможност на Чавес да лобира за решения в негова полза във висшите ешелони на американската власт. Мнозина са убедени, че тъкмо закрилата „свише“ осигурява безпроблемната дейност по „великия път на кокаина“. При това сред основните лобисти се посочва прочутият Джордж Сорос, инвестирал близо 100 милиона долара във Фонда за политика към наркотиците. В САЩ той е смятан за организацията, лобираща най-силно в Конгреса за легализиране на наркобизнеса.

Всъщност Чавес отдавна развива подривна дейност срещу Щатите не само с пламенни речи, в които изобличава престъпленията на американския империализъм. И въпросът не е само в това, че кокаинът носи баснословни печалби, макар някои експерти да не изключват, че износът на кокаин е вече второ по значение перо в доходите на венецуелския лидер. Най-важното е, че наркотиците му дават възможност да руши Щатите далеч по-ефикасно, отколкото чрез подкрепа за различни латиноамерикански парвенюта, които се кълнат в антиамериканизъм.

Колкото повече стават „надрусаните“ отрепки в САЩ, мислещи само за поредната „доза от Юга“ и неспособни да носят друго освен вреди на американската демокрация, толкова по-добре за противниците на Щатите. И при това положение нищо чудно Чавес рано или късно да стане главният латиноамерикански наркобарон. Но ще поеме голям риск, ако се „изхвърля“ много-много. Спомнете си как панамският диктатор Нориега разпъна чадър над наркобизнеса и как приключиха нещата за него.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.