Любовта и сексът при животните – изложба, забранена за непълнолетни

Какво прави кенгуруто? Снимка: юкпрес

Лондонският природонаучен музей ни пуска „в спалнята“ на животните, показвайки откровени сексуални сцени между тях, разбира се с образователно-научна цел. „Сексуална природа“ (Sexual Nature) изследва връзките между съвкупяването, силата и смъртта в животинското царство и е само за лица над 16-години, на които показва разнообразни и често неподозирани интимни тайни.

Организаторите се вълнуват от реакциите на посетителите, на които обещават по-„безсрамни“ фотографии, филми и експонати от показваното по телевизията с идеята, че от това по-естествено в природата няма. Макар естествена, репродукцията при животните може да е доста странно дело. Примери за това – много.

Разкообразните, например, имат пенис 30 пъти по-дълъг от тялото им. Интимният орган на змиите е разцепен, за да могат да избегнат женската опашка и да проникнат от която и да е посока. Местна синя птичка в Австралия има тестиси, които представляват 25% от телцето й.

Таралежите „препълват“ женската със семенната си течност, за да сложат край на мераците на други кандидати. По същата причина жълтият (бананов) охлюв отхапва собствения си пенис и го оставя в женската. Женската хиена избира и зарязва мъжкия както и когато си поиска и дори е развила гениталии, които напомнят на мъжките. Мъжките паяци пък изобщо нямат интимен атрибут. Вместо това те произвеждат „мрежа за сперма“, оставят семенната си течност по нея и я издърпват в пипалцата си отпред, които вкарват в женската като в ключалка.

Изложбата обръща внимание и на най-дребните си обитатели – насекомите, при които нещата понякога са още по-пикантни. Като например ритуалните номера на танцуващата муха, която „опакова“ в малък мехур друга женска, която размахва, танцувайки, пред избраницата си за момента. Докато тя се прехласва, опитвайки се да достигне подаръка, мъжкият върши доста палави неща с нея. След това обаче много често си прибира залъгалката, за да изкуши с нея друга женска. Някои особено похотливи мъжки дори нямат подарък, а само се преструват, че е така.

Според организаторите продължаването на вида е много по-важна цел в животинския свят от простото оцеляване. Ето защо паунът се перчи пред женските с огромните си цветни пера, въпреки че те го правят по-тромав и уязвим за нападатели. Размахването на залъгалки пред женските също не е самоцелно, а е знак, че мъжкият е достатъчно способен да намира храна и да се грижи за малките.

Ако пък мъжкият бозайник е достатъчно внушителен… като любимата на посетителите в Лондонския зоопарк мъжка горила Гай (починала преди около 30-ина години) с размери 185 м и с монументални вратни мускули, любовният орган не е толкова важен. Пенисът на Гай вероятно е бил около 3 см в еректирало състояние, но като алфамъжки той си е имал свой харем и просто е нямало с кого да се съревновава за женските.

В контекста на поведението на останалите видове се разкрива и човешкото сексуално поведение. „Тази изложба е за връзката между секса и еволюцията и странните, изненадващи адаптации на животните, за да се размножават максимално. Посетителите са помолени да оставят предварително готовите си мнения на вратата“, обяснява кураторът Тейт Грийнхалг.

„Молим хората да са с отворено съзнание, докато гледат изненадващите, може би шокиращи неща, които животните правят и които биха били забранени в човешкото общество. Но не можем да съдим животните по нашия морален кодекс, както и не базираме нашите правила на тяхното поведение“, се напомня на посетителите.

По БТА

Здраве, Наука & Tex
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.