Алжирците искат промяна, не безредици

Ройтерс

Мнозина алжирци смятат, че страната се нуждае от нови управници, които да им възвърнат надеждата и да създадат нови работни места. Но промяната трябва да бъде плавна, тъй като след години ислямистки борби, при които загинаха 200 000 души, хората не искат нови безредици.

Алжирците наблюдаваха в захлас бунтовете в Египет и съседен Тунис. Опозиционни групи пренебрегнаха полицейската забрана и организираха протестно шествие в столицата в събота, вдъхновени от обществените бунтове в други страни.

Но планираните протести, свикани от коалиция от граждански организации, синдикалисти и малки политически партии, засега не успяват да запленят въображението на хората по улиците.

„Промяна да, хаос не“, заяви 48-годишната Аиша Чикун, която работи в поща в централен Алжир. „Никога не бива да забравяме годините на кръвопролития и сълзи през 90-те, когато стотици хора бяха убивани и обезглавявани всеки ден“, каза тя пред Ройтерс.

Алжир затъна в хаос през 1992 г., след като подкрепяното от армията правителство отмени парламентарните избори, на които се очертаваше победа на радикална ислямистка партия. Според независими преценки в последвалите насилия загинаха 200 000 души. „Ковчезите не стигат“, казваха тогава алжирците, докато жертвите ставаха все повече в пика на войната.

През последните няколко години насилието намаля, въпреки че бунтовници, свързани с Ал Каида извършват нападения, засади и отвличания извън големите градове. След относителното възстановяване на сигурността алжирците се замислиха за първи път от години за стандарта си на живот. Мнозина изпитват силно недоволство.

Те са гневни от голямата безработица, лошите жилищни условия, високите цени и корупцията. Питат защо животът им не се подобрява от милиардите долари приходи от петрол и газ, които правителството инвестира в публични проекти. За да предотврати разрастване на протестите, президентът Абделазиз Бутефлика обеща миналата седмица да разшири демократичните свободи, да отмени 19-годишното извънредно положение и да създаде повече работни места.

Организаторите на вчерашното протестно шествие заявиха, че това не е достатъчно и че самият Бутефлика трябва да подаде оставка и пренебрегнаха официалната забрана на протеста. „Ще протестираме, защото е наше право да демонстрираме мирно и правителството трябва да ни защити“, заяви Рашид Малауи, директор на независимия профсъюз на държавните служители и един от организаторите на протеста.

Забраненото шествие на 22 януари, организирано от опозиционната партия Обединение за култура и демокрация не постигна успех заради внушителното присъствие на полицаи за борба с безредиците, въоръжени с палки и щитове, но и заради малкия интерес сред гражданите.

В Алжир имаше неколкодневни бунтове през януари, предизвикани от покачването на цените на захарта и олиото, при които загинаха двама души и бяха ранени стотици. Нови бунтове могат да застрашат политическата стабилност в Алжир, главен доставчик на газ за Европа.

„Не бива да забравяме, че няма алжирско семейство, което да не е пострадало през последните 20 години“, заяви за в. „Ел Уатан“ правозащитникът и известен адвокат Мокран Аит Ларби. „Трябва да направим всичко по силите си, за да съдействаме за мирна промяна и да избегнем кръвопролитията“, каза Ларби.

Сериозен показател за отношението на хората към протестите е отказът на алжирските ислямисти да участват в тях. „Ние сме против шествията, защото организаторите са малцинство, което не представлява алжирския народ“, заяви шейх Абделфатех Зерауи, проповедник от твърдолинейния салафистки клон на исляма, което има силно влияние в Алжир.

Той обаче признава необходимостта от ограничени промени. „Бутефлика може да остане, но правителството трябва да се оттегли, защото не успя да създаде работни места и да реши проблемите на алжирската младеж“, заяви духовникът.

На същото мнение е шейх Хашеми Сахнуни, един от основателите на разтурения Фронт за ислямско спасение. Той заяви че няма да участва в шествието, защото то няма да реши кризата в Алжир. „Младежите трябва да избягват конфронтацията, тя е безполезна. Младежта трябва да поведе диалог с Бутефлика. Той трябва да се вслуша в младите и да потърси решение на проблемите им“, заяви Сахнуни.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.