Президентът със сбърканите спрежения

Румен Белчев

Живеем в толкова сбъркано време, че даже като си купим вестник, му вярваме само на датата.

Отваряме, да речем, „ТЕЛЕГРАФ“ от 1 февруари и четем: „Карикатури превземат моста на НДК“. Дотук – добре. Хубаво е карикатуристите да излагат някъде. Продължаваме с дописката, която ни информира, че освен големите репродукции на моста, оригиналите ще бъдат изложени и в Софийска градска галерия.

Още по-добре! Само че защо ли ни звучи познато? Може би – защото става дума за изложбата „Градът, без който не можем“, която карикатуристите откриха преди три месеца и закриха преди два. А на 1 февруари се откри Националната карикатурна изложба на „Шипка“ 6…

Разгръщаме „НОВИНАР“ и с патриотичен ужас четем изявлението на просветния министър Игнатов „За половината от първолаците българският не е майчин език“. Циганясахме, тюхкат се патриотите, но още на следващия ден се поуспокояват – в „ТРУД“ се уточнява, че „Игнатов сбъркал за майчиния език“… Как е сбъркал? Ами – така: „Нямаме точна статистика, просто някой ми каза, че е така, и така съм запомнил…“ – казва министърът.

Един не рекъл, друг не разбрал, трети не казал…

Човешко е да се греши, разбира се, и дори понякога е забавно! Особено ако като жената от лясковското село, която „живяла три години в регистъра за покойници“. Както ни обясняват в „ТРУД“, поданичката на републиката отишла да си вади паспорт и с изненада научила, че републиката от три години я е отписала. А когато заупорствала, че е жива, й отвърнали, че щом се води мъртва, значи е мъртва и да не им досажда.

Много взехме да й досаждаме на тази държава напоследък…

Сигурно затова и държавната й глава започна да бърка спреженията На майчиния си език.

Отваряме „24 ЧАСА“ и четем информацията „Първанов с 15 идеи за развитие на науката“.

Дотук – добре. Хубаво е президентът да има идеи, още повече – 15.

Идеите са развити в статия, посветена на проблемите в науката.

Още по-добре. Значи – изложени кратко и ясно.

Статията е „написана заедно с Марияна Тодорова, експерт в администрацията му и член на инициативната група на АБВ“.

Съвсем добре – хубаво е да се привличат експерти, човек не може да знае всичко!

И – да прочетем нататък: „Поради тази причина заявявам, ако законът все пак бъде приет…“

Чакайте, нали авторите бяха двама! Когато двама пишат нещо, глаголите би трябвало да се спрягат в първо лице, множествено число!

Когато държавният глава заявява нещо, го заявява, без да натопява посъветвалия го експерт – от първо лице единствено число.

Но да не връзваме дикиш на президента със сбърканите спрежения, животът може да се живее и без граматически усложнения!

Да оплакнем око с любопитната страничка на „ТРУД“ и победителката в конкурса „Мис Еротичен модел“…

Опа! Победителката си отказала наградата! Защо?

Никога няма да се сетите каква е наградата за симпатичното момиче на снимката! Организаторката на конкурса, която „има хирургични корекции на носа, на устните, на бюста и на дупето“, предложила на момичето (още ученичка, значи – около 18 години) чисто нов силиконов бюст…

Като ви казвам, че съвсем сме се сбъркали, вие не ми вярвате!

Погледнете сега датата на вестника и се убедете сами!

Виж още текстове в блога на Румен Белчев

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.