Близък изток – мирните усилия пак се отлагат

Асошиейтед прес


Падането от власт на египетския президент Хосни Мубарак изглежда тласна Израел и палестинците към обща позиция: нито една страна сега не мисли, че е време за смели стъпки към мир.

За Израел оттеглянето на Мубарак създаде всепоглъщаща тревога, че влиянието на ислямистките екстремисти ще нарасне и че историческият мирен договор между двете страни от 1979 г. ще бъде изложен на опасност. На подкрепяното от Запада палестинско ръководство падането на влиятелния египетски лидер отнема ключов посредник в преговорите с израелците и също толкова ключов в преговорите с палестинските им опоненти в лицето на ислямисткото движение Хамас.

И двете страни чакат сега да видят какво египетско правителство ще дойде след Мубарак. Това е поредната пречка пред израелци и палестинци да съживят подкрепяните от САЩ мирни усилия, прекратени само няколко седмици след подновяването им миналата година.

Палестинците вече бяха разтърсени от разкритията миналия месец на телевизия Ал Джазира, че са предложили големи отстъпки на Израел в предишни мирни преговори. Разкритията предизвикаха обществен гняв. С надеждата да успокоят възмущението по улиците, палестинците сега се стремят да организират отдавна отлаганите избори.

Палестински служител каза, че след като за пореден път и двете страни са прекалено заети и разочаровани, отново от Америка се очаква да ги тласне към мир.

„Ако говорим за палестинския народ, той е изпитание за Америка“, каза Ханан Ашрауи, член на висшия палестински орган, който взема решенията – Изпълнителния комитет на Организацията за освобождение на Палестина ООП. „Те трябва да разберат, че това е изключително важен въпрос“.

Тя каза, че след като президентът Барак Обама в крайна сметка застана на страната на протестиращите египтяни, които свалиха Мубарак от власт, той трябва да промени представата на палестинците за несправедливо произраелско пристрастие на САЩ.

Обама определи близкоизточния мир за един от главните си приоритети, когато встъпи в длъжност преди две години, смятайки, че решението на израелско-палестинския конфликт ще премахне голям източник на напрежение в региона.

Той лично ръководи рестартирането на мирните преговори в Белия дом миналия септември с обещание до една година да се изготви споразумение.
Разговорите се провалиха само три седмици по-късно с изтичането на израелския мораториум върху строежа на еврейски селища и целта на Обама до септември за постигане на споразумение оттогава изглежда все по-нереалистична.

Палестинците казват, че не може да има преговори на добра воля, ако Израел продължава да строи селища на окупирана земя, която влиза в границите на бъдещата им независима държава.

Палестински служители твърдят, че въпреки вълненията в Близкия изток, израелската заселническа активност си остава най-голяма пречка пред мира.
Но неспособността на САЩ да убедят Израел да замрази строителството на селища е само един от въпросите, които пречат на мирните усилия.
Палестинците все още се възстановяват от изтичането миналия месец на десетки документи, свързани с преговорите, от сателитната телевизия „Ал Джазира“, а египетските вълнения продължават да оказват влияние върху целия регион.

Документите на Ал Джазира, които показват, че Абас и други високопоставени служители са бил съгласни на ключови отстъпки към Израел в провалилите се мирни преговори през 2008 г., поставиха палестинския лидер в много неловка ситуация и накараха главния му преговарящ Саеб Еракат да подаде оставка през уикенда.

Заради информацията на Ал Джазира и събитията в Египет правителството на Абас обяви в събота, че ще организира отдавна отлаганите парламентарни избори до септември.

Абас не веднъж отлага изборите, както заради опасения, че партията му Фатах ще загуби, така и заради географското разделение на палестинското общество.
Абас управлява Западния бряг, а съперническата група Хамас управлява ивицата Газа, след като установи контрол над нея през 2007 г.

Палестинците се надяват двете територии, разположени в противоположните краища на Израел, да влязат в бъдещата им държава. Изборите вероятно ще осигурят начин за помирение между опонентите, макар Хамас да обяви, че ще ги бойкотира.

При липса на мирни преговори президентският помощник Ясер Абед Рабо каза, че палестинците ще прекарат идните месеци в подготовка за изборите, стремейки се към помирение и в опит да съберат международна подкрепа за палестинската независимост в ООН. Те определиха септември като неофициален краен срок за обявяване на независима държава.

За Израел неохотата да поднови преговорите е далеч по-недвусмислена.
Падането на Мубарак лиши Израел от ключов съюзник и събуди опасения, че радикалните Мюсюлмански братя могат да играят роля в бъдещото египетско управление. Обещанието на египетската армия в събота да запази историческия мирен договор с Израел помогна за успокояване на страховете.

В момент на толкова голяма несигурност израелски служители доста се колебаят дали да прехвърлят пълния контрол върху територията в непосредствена близост до тях на Абас – човек, когото смятат за добронамерен, но слаб.

След като силите на Абас загубиха контрол върху Газа, където Хамас завзе властта със сила, те се опасяват, че същото може да се случи на Западния бряг. Така враждебно настроена група ще се настани само на няколко километра от най-големите градове на Израел. Някои обаче споделят възгледа, че в дългосрочен план промените, които текат в региона, могат да засилят шансовете за мир.

„Хубавото е, че виждаме повече демократични режими тук, а един демократичен режим е по-стабилен и по-склонен може би да сключва мирни споразумения“, каза Ейтан Гилбоа, анализатор в университета Бар-Илан близо до Тел Авив.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.