Неудържимият възход на приятелите на Путин в класацията на богатите

Владимир Путин и Аркадий Ротенберг. Снимка: гзт

Бившият партньор по джудо на руския премиер Владимир Путин и неговият по-малък брат се изкачват нагоре в класацията на най-богатите хора в Русия, съставена от авторитетното списание „Финанс“. Аркадий Ротенберг (59 г.), който като тийнейджър е тренирал джудо с Путин в Санкт Петербург, скача със 17 позиции нагоре и стига до 63-то място в класацията на най-богати руснаци. Неговото състояние се оценява на 1.75 милиарда долара.

Ротенберг, който управлява петербургския джудо клуб „Явара – Нева“, чийто почетен президент е Путин, контролира компанията за енергийни услуги „Стройгазмонтаж“, главен подизпълнител на „Газпром“. Фирмата има договор за изграждане на част от газопровода под Балтийско море „Северен поток“, чиято обща стойност е 12 млрд. долара.

Ротенберг освен това е акционер в строителната групировка „Мостотрест“, която миналата година набра 388 млн. долара при публично предлагане на акции и сключи изгодни договори в черноморския курорт Сочи, където ще се проведе зимната олимпиада през 2014 г. По-малкият брат на Ротенберг, който е и негов бизнес партньор, Борис, също джудист, разделя 63-тата позиция със своя брат. Двамата бяха на 395-то място в класацията на 500-те най-богати руснаци през 2009 г.

Челните позиции в класацията остават почти непроменени. Магнатът Владимир Лисин, собственик на стоманодобивната компания „Новолипетск стийл“, запазва категорично първото място с богатство от 18.8 млрд. долара в началото на 2010 г., достигнало 28.3 милиарда сега. Това е свързано с нарастване на борсовите цени на металите и на руския фондов индекс.

Сред десетте най-богати хора в Русия няма нови лица. На второ място е друг индустриалец от областта на металодобива, Михаил Прохоров, чието богатство е 22.7 млрд. долара. Алишер Усманов, който се занимава с метали и телекомуникации, измества от третото място собственика на футболен клуб „Челси“ Роман Абрамович.

59-годишният Юрий Ковалчук – учен, който става банкер и през 1990-те е съсед по вила на Путин, скача с 20 позиции напред и се нарежда на 115-то място в класацията. Друг съсед, Николай Шамалов, се издига със 120 позиции и стига до 184-то място.

„Национална медийна група“, която е собственост на Ковалчук, през последните месеци бележи възход и според анализатори е най-влиятелната медийна група преди президентските избори през 2012 г., на които Путин може да се кандидатира отново. Този месец групата съобщи, че придобива 25-процентов дял в най-популярната руска телевизия – „Първи канал“ – за 150 млн. долара, от Абрамович, който сега е пети в класацията на най-богатите руснаци.

Ковалчук е собственик на два федерални тв канала, а фирма „Видео Интеренешънъл“, която е структура на неговата банка „Россия“, е най-големият продавач на телевизионна реклама. Петролният магнат Генадий Тимченко, който нееднократно отрече медийни спекулации, че е близък приятел на Путин и че именно това приятелство е допринесло за неговия успех в бизнеса, се изкачва с 6 позиции нагоре до 17-то място. Тимченко е съосновател на „Гунвор“, една от големите световни компании за търговия с петрол, която навлиза и в газовия сектор и сега е втори по големина акционер в газовия производител „Новатек“.

Анализатори и опозиционни медии следят внимателно възхода на братята Ротенберг, на Ковалчук, Тимченко и Шамалов, които като цяло избягват публичност. Елена Батурина, съпруга на бившия московски кмет Юрий Лужков, който загуби поста си заради конфликт с президента Дмитрий Медведев, е една от най-големите губещи през последната година.

Батурина, чийто бизнес е с недвижими имоти, пада от 47-мо но 94-то място в класацията на богатите. Отстраняването на Лужков, който имаше влияние върху пазара на недвижимости през дългите години начело на Москва, се отрази и на няколко строителни компании с бизнес интереси в руската столица, като PIK и LSR.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.